Interjú

Vörös Attila

A Magyar Nemzeti Bank 2023-as versenyképességi jelentéséből kiderült, hogy az Európai Uniós országok közül a magyar élelmiszeripar munkatermelékenysége a második legalacsonyabb, az egy munkavállalóra jutó hozzáadott érték egyedül a bolgár élelmiszeripar termelékenységét előzi meg.

Fogyasztói tudatosság és fenntarthatóság  a vegyiparban

Az AC Marca Hungary Kft. a spanyol székhelyű AC Marca magyar leányvállalata. Legismertebb márkája a Sanytol, ami a klór nélküli fertőtlenítés szakértője. A cég egyik specialitása a piaci rések betöltése, ezekre talál folyamatosan kiváló minőségű megoldásokat termékeivel. Kőrösy Gabriella, a cég ügyvezetője a vegyipar jelenéről, közkedvelt termékeikről és az öko vegyiáru piac betöréséről mesélt.

Tags:
HonestFood: Minőségi termékek elérhető áron

A KOMETA 99 Zrt. Magyarország egyik legnagyobb húsipari vállalata és sertésfeldolgozója, Somogy vármegyén belül pedig az egyik legnagyobb munkaadó. A cég különlegessége, hogy Európában egyedülálló módon a teljes feldolgozási folyamat – a vágástól a feldolgozáson és a szalámik érlelésén át egészen a húsok csomagolásáig – egy fedél alatt, a kaposvári üzemben történik. Giacomo Pedranzini, a vállalat ügyvezető igazgatója, a kaposvári húsipar átszervezésének egyik kulcsszereplője, pár évvel ezelőtt kitalálta és kidolgozta az HonestFood koncepciót, ami az egész élelmiszeripar megreformálását tűzte ki céljául. Nagy eredménynek tartja, hogy 2024 májusában 13 rendes taggal és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem tiszteletbeli
tagságával megalakult az HonestFood Egyesület, amihez azóta még hárman csatlakoztak. Giacomo Pedranzini várja további érdeklődők jelentkezését, hiszen a kitűzött cél fontos, és ­folyamatos közös gondolkodást igényel. A 2021-ben a Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriában az Év Agráremberének választott olasz üzletembert többek közt az HonestFood megvalósíthatóságáról kérdeztük.

Ricely – magyar rizsalapú termék hódíthatja meg a nemzetközi piacokat

A Valoryz cégcsoport egy családi vállalkozásként működő magyar élelmiszeripari startup, amely magyar bio és konvencionális rizs, valamint újabban már köles termeltetésével és feldolgozásával is foglalkozik az Alföldön, a Körösök völgyében. A megfelelő minőségű rizs előállítása érdekében még saját üzemet is felépítettek.