Interjú

„Hosszú távon a piaci mechanizmusokat kellene érvényesülni hagyni”

Vörös Attila, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének ügyvezető igazgatója

Az árrésstop, a tartósan magas költségek és a növekvő árérzékenység alapjaiban formálják át a magyar élelmiszeripar működését. Mindez nemcsak a gyártók nyereségességét veszélyezteti, hanem a fejlesztések és beruházások jövőjét is. Vörös Attila, a FÉSZ ügyvezető igazgatója szerint a kényszerű piaci  beavatkozások hosszabb távon senkinek sem kedveznek, ezért elengedhetetlen a szabályozási környezet újragondolása és a versenyképességet erősítő intézkedések.

Nagypéter Sándor

„Harapj bele a délalföldi napfénybe!” – ezzel a szlogennel hívogat a Délalföldi Kertészek Szövetkezetének újonnan indult webshopja, a Szentesi Vagányok, ahol a vásárlók egész évben közvetlenül a termelőktől szerezhetik be a friss zöldségeket – és akár már másnap az étkezőasztalra tehetik. Az ötlet megszületéséről, a logisztikai háttérről és jövőbeli terveikről Nagypéter Sándor, a DélKerTÉSZ elnök-ügyvezetője beszélt. 

Udvardi Attila, GKI Gazdaságkutató Zrt., vezető kutató: Az árrésstop csapdája

Az árrésszabályozás rövid távon ugyan mérsékelte bizonyos alapvető élelmiszerek árait, hosszabb távon azonban súlyos piaci torzulásokat és fenntarthatósági problémákat idézhet elő – figyelmeztet Udvardi Attila, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezető kutatója. A szakember szerint a kereskedelmi árrések központi szabályozása nem alkalmas az infláció megfékezésére, miközben gátolja a versenyt, gyengíti a hazai termelőket és kedvez az importnak. Úgy véli, a megoldást nem az árszabályozásban, hanem a termelékenység ­növelésében és célzott fogyasztásösztönző intézkedésekben kell keresni. Udvardi Attila többek között erről és az árrésszabályozás piaci hatásairól is beszélt lapunknak.

Tags: ,