A brit Nemzeti Statisztikai Hivatal adatai ellentmondanak egyes üzleti felméréseknek, amelyek már a kiskereskedelmi forgalom márciusi emelkedését mutatták.

A brit kiskereskedelmi forgalom márciusban stagnált annak ellenére, hogy az utóbbi időben enyhült a magas infláció. Ráadásul ez volt az első hónap, hogy december óta nem emelkedett havi szinten – írja az ESM a brit Nemzeti Statisztikai Hivatal közlése alapján.

A közgazdászok többnyire 0,3%-os havi növekedésre számítottak. Az adatok szerint azonban az értékesítési volumen nem mutatott növekedést. A PwC tanácsadó cég szerint egyértelmű, hogy az év első negyedéve sok kiskereskedő számára csalódást okozott. Jeremy Hunt pénzügyminiszter a januári után áprilisban bevezette a második társadalombiztosítási adócsökkentést.

A Tesco, az ország legnagyobb szupermarketcsoportja és a Next ruházati csoport eközben egyaránt javuló fogyasztói kilátásokról számolt be, és 2024-re profitnövekedést prognosztizált. A font közvetlenül a kiskereskedelmi adatok közzététele után rövid időre csökkent az amerikai dollárral és az euróval szemben. A brit infláció két és fél év után márciusban volt a legalacsonyabb, bár a vártnál kisebb mértékben csökkent, mivel az üzemanyagárak emelkedtek, ami mérsékelte a Bank of England idei kamatcsökkentésének mértékére vonatkozó piaci várakozásokat. Ezek az adatok egyúttal ellentmondanak egyes üzleti felméréseknek, amelyek már a kiskereskedelmi forgalom márciusi emelkedését mutatták.

A statisztikai hivatal adatai szerint az egy évvel korábbihoz képest az eladások volumene 0,8%-kal volt magasabb. Az előző három hónaphoz képest 1,9%-kal nőttek, ami 2021 közepe óta a legnagyobb ilyen mértékű növekedés. Ezt a januári forgalomnövekedésnek tulajdonították.