A Freshfel szerint a megélhetési válság és az arra válaszul adott védekező intézkedések hatással vannak a fogyasztók vásárlóerejére, ami a zöldség- és gyümölcskiadások korlátozásával jár.

A Freshfel képviseleti csoport arra hívta fel a figyelmet, hogy míg az egy főre jutó gyümölcs- és zöldségfogyasztás 2021-ben még napi 364 gramm volt Európában, a 2022-es adatok szerint ez a mennyiség valószínűleg 10%-kal csökkent – írja az esmmagazine.com.

A szervezet szerint ezek a számok különösen aggasztóak, mivel nem érik el a WHO által javasolt 400 grammos minimumértéket, és az ezredfordulós korosztály és a legfiatalabb generációk fogyasztási szokásait is mutatja.

A Freshfel közölte, hogy a megélhetési válság és az arra válaszul adott védekező intézkedések hatással vannak a fogyasztók vásárlóerejére, ami a zöldség- és gyümölcskiadások korlátozásával jár.
Philippe Binard, a Freshfel munkatársa szerint a fogyasztók alapvetően tévesen ítélik meg a szupermarketek polcain lévő gyümölcs- és zöldségárakat, mivel azok a legolcsóbb élelmiszerek, és vitathatatlan egészségügyi és környezeti előnyökkel is rendelkeznek.

Binard hozzátette, hogy más élelmiszer-kategóriákkal összehasonlítva a zöldség-gyümölcs ágazatban az árak kevésbé emelkedtek, és alacsonyabbak az átlagos inflációnál. Megjegyezte, hogy a napi 5 adag gyümölcsöt és zöldséget tartalmazó étrend, vagy a tányér felén gyümölcsöt és zöldséget tartalmazó étrend napi 1 vagy 2 euróval érhető el fejenként. Ezzel szemben a társadalombiztosítási kiadásokat nézve az egészségtelen táplálkozásból fakadó költségek az élelmiszerpiac teljes értékének kétszeresét teszik ki, ami a Világgazdasági Fórum szerint 6 billió eurónak felel meg az EU társadalombiztosítási kiadásaiból.

A Freshfel hatékonyabb, a fiatalabb fogyasztókat célzó promóciós stratégiát sürget, valamint olyan kampányokat, amelyek segítenek az egészséges étkezési magatartás kialakításában.
Európában a legtöbbet fogyasztott gyümölcs az alma, a banán, a narancs, a csemegeszőlő és az őszibarack, illetve a nektarin. A legdinamikusabb szegmens eközben az áfonya, amely Németországban és Lengyelországban jelentős növekedést mutat. A zöldségfélék közül a paradicsomot, a káposztát, a sárgarépát, az uborkát és a paprikát fogyasztják a legtöbben.