Minden kereskedelmi hálózat elérhető, széles termékkínálatának alapja a minőségi saját márkás árukra való támaszkodás. Nem csoda, hogy ez a stratégia egyre vonzóbb a fogyasztók számára. Az üzletláncok saját márkás termékei keresettek, nem csak nevükről, de csomagolásuk, logójuk designjáról is könnyen felismerhetőek.

Trendalakítás és versenyképesség a dm célja
A dm Kft. mintegy 4000 saját márkás cikkelemmel rendelkezik, és minden terméknél más a hozzáadott érték, ami közös bennük, az a környezettudatosság. Reményi Rita, a dm Kft. szortiment menedzsere elmondta, hogy a receptúra összeállításánál mellőzik a környezet­károsító alapanyagokat, mint pl. a mikroműanyag. Környezettudatosan választják ki a gyártó partnereket, emellett a dm márkás termékek 90%-a Európából származik, elsősorban azért, hogy az árukat ne utaztassák túl sokat. Környezetkímélő csomagolóanyagokat alkalmaznak, és egyre elterjedtebbek a koncentrátumok. A széles biotermék-választékkal a ­fenntartható termelést szeretnék elősegíteni. A szortimentet, receptúrát és csomagolást piackutatási adatok, piaci körülmények figyelembe­vételével alakítják, a cél minden esetben, hogy a fejlesztésekben trendalakító és előremutató legyen a drogérialánc.
Úgy tűnik, a kozmetikai termékek és háztartási vegyi áruk szegmensben nem okozott erős forgalomkiesést az elhúzódó koronavírus-járvány. Reményi Rita elárulta, hogy igazán élénk kereslet volt jellemző a dm márkás termékek iránt 2020 március–április hónapokban a felvásárlási láznak köszönhetően: az érdeklődés a dm márkás termékek iránt továbbra is megmaradt, havonta több millió darab saját márkás termék talál gazdára.
„Azt tapasztaljuk, hogy a vásárlói bizalom töretlen a dm márkák iránt, saját márkáink folyamatosan kedveltek többek között a nagyon jó ár-érték aránynak köszönhetően. Számos termékünk előkelő helyezést vívott ki magának a márkatermékek között, példaként említhetjük a Joy Prix de Beauté versenyt, amelyen már évek óta több márkánkkal részt veszünk. Ezek a dm márkák nemcsak a szakmai zsűri, hanem az olvasók tetszését is rendszeresen elnyerik, és ezért több előkelő helyezést zsebeltünk már be” – fogalmazott Reményi Rita, hozzáfűzve, hogy röviden összefoglalva az ár, minőség, csomagolás, megbízhatóság és aktuális trendek miatt választják a saját márkás termékeket a fogyasztók.
Minden márka más és más egyedi designelemmel hívja fel magára a figyelmet, és hogy ezt a figyelmet a dm fenn tudja tartani, rendszeresen változik a termékek csomagolása. Mint megtudtuk, a termékek csomagolásváltozását a németországi kollégák dolgozzák ki ügynökségek bevonásával, figyelembe véve a piaci trendeket.
A szortiment menedzser szerint a dm márkák kínálatából nehéz kiemelni egy-egy terméket, mert szinte minden kategóriá­ban vannak sikeres dm márkák. „Erősek vagyunk minőségi papíráruban, pelenkában, széles bioélelmiszer-választékkal rendelkezünk, több célcsoport számára kínálunk dekorkozmetikai termékeket, erős a dm márkajelenlét a natúrkozmetikai, tisztálkodási, napozási vagy lábápolási termékek között, de a háztartási kategóriában is igen kedveltek a termékeink, hogy tényleg csak pár példát említsek, a teljesség igénye nélkül” – sorolta Reményi Rita.
Mint megtudtuk, a saját márkák kategóriában a papíráru terén egyértelmű az elköteleződés a prémium minőség irányába. A szortiment menedzser példaként említette, hogy a dm elsőként vezette be az 5 rétegű toalettpapírt, de a saját márkás konyhai törlőkendő vagy papírzsebkendő minősége is meggyőzte a minőségi termékek iránt fogékony vásárlókat. „Vannak kiemelt minőséget kínáló almárkánk, pl. a Balea Professional hajápoló termékcsalád, vagy a Langhaarmädchen, szintén professzionális termékek. A férfiaknak szánt termékeink között a Seinz. márkát lehetne megemlíteni, amely prémium minőséget képvisel. Natúrkozmetika területén a Naturschön termékek fedik le a magasabb igényeket kielégítő termékkört” – tért ki a premiumizáció erősödésre Reményi Rita.
Az innovációt jelentős mértékben a tudatosság és a környezet­védelem hajtja. A piacon a dm elsőként fejlesztett olyan saját márkás Pro Climate termékeket, amelyek nemcsak klíma-, de környezetsemlegesek is. A fejlesztések nem állnak meg a klímasemleges termékeknél, hiszen a CO2-kibocsátáson kívül az eutrofizációt (vízi élővilág terhelése), a talajok savasodását, a nyári szmogot és az ózonréteg elvékonyodását is figyelembe veszik. „Összesen 14 termék érkezik áprilistól a polcokra a dm-márkás termékek almárkájaként, a Pro Climate termékcsalád a legfontosabb drogériatermékek körét fedi le. A wc-papír, a sampon és a tusfürdő mellett mosó- és tisztítószer, illetve a test- és arcápolás területén is kínálunk környezetsemleges termékeket” – tudtuk meg.

A minőség vezeti az ALDI saját márkáit
Az ALDI tapasztalatai szerint a saját márkás termékeket a vásárlók előszeretettel választják, szívesen kipróbálják és rendszeresen vásárolják az újdonságokat, mivel a saját márkás termékek minősége megegyezik a hasonló márkatermékekével, ugyanakkor ezek esetében az árak jóval kedvezőbbek. Az elmúlt évek vásárlói szokásainak és az ALDI következetes márkastratégiájának köszönhetően a diszkontlánc vásárlói ma már számos saját márkára ikonmárkaként tekintenek.
A tapasztalat azt mutatja, hogy a saját márkás termékek esetében a vevők számára fontos a folyamatos megbízható minőség és a kitűnő ár-érték arány. Az ALDI törekszik arra, hogy minden vásárlója számára biztosítani tudja a ­megfelelő minőségű, kedvező árú saját márkás terméket. A vállalat ­saját márkás termékei rendkívül széles termékskálát fednek le, amelybe beletartoznak az első árkategóriába tartozó, ­olcsó termékek, a speciális étrendeket kiszolgáló termékek, az étel-intoleranciához kapcsolódó termékek, illetve a prémium szegmensbe tartozó áruk is.
Mint közölték, az ALDI saját márkás termékei közül kiemelkedően sikeresek az „Azon melegében” látványpékségben készülő, frissen sütött pékáruk, a non-food termékek közül a Workzone márkanév alatt forgalmazott barkács eszközök, a kertészeti termékek, illetve nagyon keresettek az eddig Solo, a jövőben pedig Kokett márkanév alatt futó papíráruk is.
Az ALDI a vásárlói igények maximális kiszolgálására törekszik, amelynek ideális eszköze a saját márkás termékek fejlesztése és azok forgalmazása. „Megemlíthető, hogy a saját márkás termékeken belül megtalálhatóak – az ünnepi időszakokban, kiemelt szezonokban – a prémium szegmenshez kapcsolódó áruk is, de nem ezek a termékek jellemzik igazából a saját márkás termékek szortimentjét” – fogalmazott az ALDI.
A diszkontlánc folyamatosan fejleszti saját márkás termékkörét. Példaként említették, hogy az „Azon melegében” pékség kínálatában tavaly óta elérhetőek a helyben sütött gluténmentes termékek, amelyek hermetikusan lezárt speciális papírtasakban kerülnek értékesítésre a keresztszennyeződés kizárása érdekében. Az ételintoleranciával élők, a vegánok és a vegetáriánusok számára kínált termékportfóliót – a vásárlói igények és trendek figyelembevétele mellett – szintén állandóan fejleszti és bővíti a cég.
A vállalat lapunknak elmondta, hogy az ALDI nemcsak saját márkás termékeit, de a saját márkás termékek csomagolását is folyamatosan fejleszti, alakítja, igyekszik mindig a trendeknek megfelelő, üde, friss és trendi arculatot adni termékeinek, hogy ezzel is vásárlói kedvében járjon. „A Kokárdás saját márkás tejtermékek esetében például a csomagolásan látható nemzeti színű kokárda jelzi, hogy kizárólag magyar alapanyagból, Magyarországon készült termékek kaphatók a márka égisze alatt” – ismertették.
Mint közölték, az ALDI termékei nemcsak az ismert márka­nevek alapján azonosíthatóak, hanem a legtöbb saját márkás termék hátulján megtalálható az ALDI márka ikon logója, ezzel is erősítve a fogyasztókban azt, hogy ­megbízható, magas minőségű terméket vásárolnak.
„A saját márkás termékek piacára ugyanazok a trendek jellemzőek, mint az általános piacra, amelynek jelenlegi iránya egyértelműen a nagyobb kiszerelésű áruk felé történő elmozdulás” – hangsúlyozták.
Mint mondták, a koronavírus-járvány és a járványhoz kapcsolódó intézkedések okán megváltozott a vásárlói attitűd, amely látványos változásokat hozott néhány szegmensben. „A csomagolt tartós élelmiszerek, a sütési alapanyagok, az egészségesebb termékkategóriákba tartozó áruk forgalma fellendült, míg a csomagolatlan pékáruk, illetve az impulzus termékek iránti kereslet alábbhagyott. Az ár-érték arányban jól teljesítő, első árkategóriás saját márkás termékek forgalma az elmúlt hónapok­ban is nőtt” – sorolták a járvány alatt történt változásokat. Az ALDI legfrissebb saját márkás termékei közé ­tartozik számos proteines tejtermék, amelyek közt találni tejitalt, túró­krémet, joghurtot, illetve izlandi skyr joghurtot is. A tejhelyettesítő termékek köre szintén folyamatosan bővül, a növényi italokon kívül vásárlói számára már növényi krémeket is kínál az ALDI. A saját márkás termékek szezonális kínálatában jelenleg különféle grilltermékek is megtalálhatóak.
A vásárlók már megszokhatták, hogy a szezonális választékon túl a regionális választék is folyamatosan frissül, illetve az utóbbi egy évben olyan termékkategóriák, termékek kaptak prioritást, amelyek a koronavírus-járvány kapcsán váltak jelentőssé, ilyenek a fertőtlenítésre alkalmas szerek, vagy például a csomagolt tartós pékáruk.

Folyamatos a fejlődés és a megújulás a Tescónál
A saját márkák megítélése pozitívan változott az elmúlt években, ami többek között annak is köszönhető, hogy a kiskereskedelem is egyre nagyobb hangsúlyt fektet ezeknek a termékeknek a fejlesztésére, mind minőség, mind csomagolás tekintetében, de nagyobb hangsúlyt kapnak a saját márkás termékek a választék kialakításában és a kommunikációban is – közölte a Tesco sajtóosztálya, megemlítve, hogy a pandémia tovább gyorsította ezt a folyamatot, hiszen a „márkák” helyett vagy mellett egyre többen szavaznak bizalmat a kedvezőbb árú és javuló megítélésű saját márkás termékeknek.
Az áruházlánc közlése szerint 2019 és 2020 évet összehasonlítva a piac és a Tesco esetében is pozitív, növekedési hatással volt a saját márkás termékekre a koronavírus-járvány. Mint elárulták, különösen pozitív eredménnyel zárt a friss és tartós élelmiszer kategória, valamint növekedést tudtak elérni a háztartási termékek, elsősorban a tisztítószerek területén, ugyanakkor a háztartással kapcsolatos egyéb, nem élelmiszer típusú termékek keresletére nem volt jó hatással a pandémia. 
A vevők számára a termékválasztást korábban elsősorban az ár határozta meg, ami a minőségi elvárások és a verseny növekedésével a jó ár-érték arány felé tolódott. A gyakorlat azt mutatja, hogy a vásárlók egyre nyitottabbak a saját márkákra, azonban bizonyos kategóriák erősen „márkavezéreltek”.
A saját márkákra gyakran az egyszerűbb, kevesebb össze­tevővel rendelkező termékek esetében esik a választás (pl. tej, liszt, ropi), míg a márkatermékek esetében a már megszokott minőségű és ízű élelmiszerek előnyt élvezhetnek (pl.: ízesített joghurt, csokoládé szeletek). A prémium saját márkák egy feljebb fekvő polcon helyezkednek el, ezek esetében sokszor az egyedi vagy különleges ízvilág a kulináris élvezetek rajongóinak van kitalálva.
„Az elmúlt 1 év alapján a sajátmárkás termékek piaca közel 15%-os növekedést mutatott, és a Tesco saját márkás termékek növekedése is közel van a piaci átlaghoz – közölte a Tesco sajtóosztálya, megemlítve, hogy a kategóriák szintjén a Tescónál a fagyasztott élelmiszerek, illetve a forró italok és ételek kategóriák pedig túlteljesítik a piaci átlagot. „Összességében azt mondhatjuk, hogy az élelmiszerek piacán jól teljesítenek a saját márkás termékeink” – egészítették ki.
Mint hangsúlyozták, a saját márkás termékek esetében egyre fontosabb az ún. „hozzáadott érték.” Egyre nagyobb fókusz került az alapanyagokra, az összetételre, és a választék sok esetben nemcsak egészségesebb irányba indult el, hanem a speciális étrendeteket is figyelembe veszi. Emellett a fenntartható fejlődés jegyében egyre népszerűbb a környezet­barát/újrahasznosítható csomagolások elterjedése.
A Tesco többféle egyedi, a saját márkás termékekre jellemző designelemmel is dolgozik, melyek közül az „Exclusively at Tesco” jelzés az egyik. A kiskereskedelmi áruházlánc legszélesebb kínálata a sajátmárkás termékek között Tesco márkanév alatt található meg. Ezeknél a termékeknél egységesen megfigyelhető egy fehér, szögletes ún. brand ­panel, amelyben a fontos termékinformációk kapnak helyet. Emellett egyedi és megkülönböztető a prémium kategóriás finest termékek ezüst színe.
2019-ben a Tesco vállalta, hogy saját márkás termékeinek csomagolását Közép-Európában 2025-ig teljesen újrahasznosíthatóvá teszi. Ennek megfelelően 2021 áprilisától a Tesco saját márkás háztartási termékei 100 százalékban újra­hasznosítható csomagolásban kerülnek a polcokra változatlan áron. A Tesco áruházakban ezenkívül már elérhetők a környezetbarát módon előállított, „Made Mindfully” F&F ruházati termékek, amelyekkel a vállalat további lépéseket tesz a fenntartható működés megvalósításáért.
„Fejlesztéseinkkel igyekszünk mindenkire gondolni. A speciális étrendet követő vásárlók számára hamarosan bevezetésre kerülnek vegán termékek a saját márkás portfóliónkban, melyeket Tesco Plant Chef néven kereshetnek majd a vásárlók. De elérhetők a FreeFrom márka alatt a csökkentett laktóz-, glutén- vagy tojástartalommal rendelkező termékeink. S hogy ne csak az élelmiszerek közül említsünk példát, tavaly augusztusban Fred and Flo pelenkáink esetében egyedi nedvszívó képességű új technológiát vezettünk be, és nemrég megújítottuk háztartási termékeink csomagolását is” – sorolta a Tesco sajtóosztálya.

Növekszik a saját márka szerepe a PENNY Marketnél
A gyakorlat azt mutatja, hogy a PENNY Market vásárlói körében a saját márkás termékek kedveltsége folyamatosan erős. A diszkontlánc saját márkás termékeiről általánosságban elmondható, hogy jó ár-érték arányt képviselnek, és ezért a márkatermékekhez képest egy gazdaságosabb, pénztárcabarát alternatívának tekintik ezeket a vásárlók.
A PENNY Market közlése szerint a saját márkás termékek választásakor a vásárlók számára az egyik fontos tényező az ár, illetve az árelőny a márkás termékekhez képest. Ehhez társul a vásárlók saját tapasztalatán alapuló bizalom a termékek minősége iránt, amely az általuk működtetett szigorú minőségellenőrzési rendszereknek és a megbízható minőség iránti elkötelezettségnek is köszönhető.
„A járvány alatt töretlenül erős maradt a saját márkáink részesedése, köszönhetően a stabil gyártói hátterünknek, az általuk biztosított zökkenőmentes termékellátásnak, a töretlen minőségnek és a folyamatosan versenyképes ajánlatoknak” – tájékoztatta lapunkat a PENNY Market, példaként említve, hogy a vevők kifejezetten szeretik a friss termékkategóriák saját márkás választékát, köztük a Sissy tejtermék választékot vagy a Karát minőségi felvágottakat.
Egy saját márkás terméktől alapvető elvárás, hogy kedvezőbb áron tudja megvásárolni a fogyasztó, mint az ismert márkákat. „Emellett az megfigyelhető, hogy ma már mindhárom (belépő áras, mainstream / középszintű, prémium szintű) árkategóriában megjelennek a saját márkás árucikkek. Ugyanúgy választ adnak az alapvető igényekre, mind a speciális étrendet, egészségtudatos táplálkozást követők vagy akár az ínyencségeket, korszerű, esetleg kényelmi megoldásokat kereső vásárlók elvárásaira. Egyre több figyelmet szentelünk az összetétel fejlesztésére, így segítve a fogyasztókat a tudatos táplálkozásra való törekvésükben” – fogalmazták meg a saját márkás termékek kínálatának fontosságát.
Mint említették, az elmúlt években számos lánc választékában megjelent a prémium szegmens – többnyire kisebb cikkelemszámmal, főleg szezonálisan, kiemelt ünnepekhez kötötten. A premiumizáció ezen a téren is erősödést mutat: a letisztult csomagolású, különleges minőségű termékek mellett kialakulóban vannak az előremutató megoldások, így például a húshelyettesítők is, amelyek árszegmens szempontjából a felső kategóriába sorolhatók.
„Felvágottak területén a Karát márkánk képviseli a magasabb minőséget, magasabb hústartalommal. Az új Hazai Ízek sajátmárkánk alatt kiváló minőségű, hazai termékeket forgalmazunk” – jegyezték meg, hozzáfűzve, hogy a PENNY Market prémium saját márkája, a Selection, exkluzív kivitelű csomagolásban, prémium minőségű termékeket foglal magába. Ezekkel a vásárlók leginkább a karácsonyi és húsvéti ünnepi időszakokban találkozhatnak.
„A közelmúltban több vegán termék is a polcainkra került, és ezek számát idén növelni szeretnénk. Bővítjük a bio és a „mentes” árucikkek számát is (a MyBio és a Free márkák alatt). Időtakarékos és praktikus megoldást nyújtunk a PENNY Ready konyhakész kényelmi termékeinkkel is” – árulták el lapunknak.
Mint hangsúlyozták, minden saját márkás termék csomagolásánál figyelmet fordítanak arra, hogy az megfeleljen a jelenleg aktuális jogszabályoknak. A csomagolások első oldalán felhívják a vásárlók figyelmét a termék főbb előnyeire, mint például a magas hústartalom, a tartósítószer nélküli recept vagy a csökkentett zsírtartalom. Külön márká­ban értékesítik a gluténmentes termékeket (Free) és a bio termék­skálát (MyBIO) is, amelyek csomagolása egyszerűen beazonosítható. Egyébként számos termék eredetéről a Magyar Termék Nonprofit Kft. logóival tájékoztatják a vásárlókat. Az üzletlánc tejtermékeinek többségén használják a Tejszív logót is, amely láttán a vásárlók biztosak lehetnek abban, hogy a termék kiváló minőségű, hazai tejből készült.
„Több száz termékünk viseli a PENNY márkanevet, amely egyértelmű beazonosíthatóságot jelent: így a vásárlók ­össze tudják kapcsolni a termékeinket ugyanazokkal az értékekkel, amelyet diszkonthálózatunk képvisel” – tették hozzá a felsoroláshoz.
A termékfejlesztések mellett a környezettudatosságra is nagy hangsúlyt fektet a diszkontlánc. Mint említették, egyre nagyobb hangsúlyt kap a saját márkás kínálat csomagolásának kialakítása. Például az anyag és méret kiválasztása során előnyben részesítik a könnyen újrahasznosítható anyagokat és a lehető legkisebb méretet, hogy a logisztikai folyamatok a leghatékonyabbak legyenek és a lehető legkevesebb csomagolóanyagot használják fel.

Saját márkás siker a Kifli.hu-tól
2021 márciusában Miil márka­néven saját márkás tejtermék-családot vezetett be a Kifli.hu anyavállalata, a Rohlik Group. A kínálatban széles választékban megtalálhatóak a különböző sajtok tömb és szeletelt formában, camembert, natúr és gyümölcsjoghurtok, valamint tejföl, tejek és biotermékek. A termékválaszték tartalmaz félzsíros és magasabb zsírtartalmú tejeket, amelyek dobozos kiszerelésben lesznek elérhetőek. A doboz ­felső műanyag része könnyen eltávolítható, ami megkönnyíti a későbbi újrahasznosítást.
„Szeretnénk azokat a vevőket is kiszolgálni, akiknek a kedvező ár a legfontosabb, illetve szélesebb választékot szeretnénk kínálni vásárlóinknak” – fogalmazott Zvara Tímea, a Kifli.hu marketing vezetője, hozzáfűzve, hogy bár még csak egy hónapja kapható a Miil termékcsalád, sok pozitív visszaj­elzést kaptak a vásárlóktól. „Sokan jelezték, hogy szeretnék, ha laktózmentes termékvariánsokat is bevezetnénk” – egészítette ki.
A vásárlók a jó ár-érték arányú termékeket keresik. Azonban a tapasztalat azt mutatja, hogy a saját márkás termékek választását elsősorban az adott kiskereskedőről alkotott vélemény befolyásolja, az a fő döntő véleményformáló, és ez alapján minden vevő eldöntheti ki az, akiben a legjobban bízik. „A korábban elterjedt olcsó termékajánlatok helyett mára inkább bizalomépítésre szolgálnak, a nagyszerű saját márkás termékek jó fényt vetnek a kiskereskedőkre” – jegyezte meg Zvara Tímea.
A cseh hátterű társaság alig mutatta be saját márkás termékcsaládját, már fejlesztésekkel jelentkezik. Mint megtudtuk, a Kifli.hu jelenlegi saját márkás termékkínálata tartalmaz teljes zsírtartalmú tejeket is, amelyek dobozos kiszerelésben is elérhetőek lesznek. A doboz felső műanyag része könnyen eltávolítható, ami megkönnyíti a későbbi újrahasznosítást. Emellett megjelent a kínálatban a BIO minősítésű camembert és mozzarella, továbbá a joghurt is.
A csomagolás szórakoztató tényeket tartalmaz, amelyek szabadon elérhetők az interneten, például a Camembert állítólag Salvador Dalít inspirálta az Emlékezet állandósága című híres festményének elkészítésére; a világ legnagyobb sajtszobra Cheddar sajtból készült; egy 1988-as felmérés szerint az emberek 13%-a gondolta úgy, hogy a Hold sajtból van.
„Új ötlettel akartunk előállni azzal, hogy a csomagoláson egy-egy termékről (például a sajtról) rövid történetet mesélünk el, amivel nemcsak vonzóbbá tesszük a terméket, de élményt is nyújthatunk. Mivel a termékek csomagolása első­sorban nem értékesítési funkciót tölt be, sokkal ­nagyobb ­szabadságunk van és megengedhetjük magunknak, hogy különbözőek legyünk” – említette Zvara Tímea, elárulva, hogy alig 1,5 hónapja vezették be a Miil termékcsaládot, és már nagyon kedvező a fogadtatása. A social media és direkt csatornákon is rengeteg pozitív visszajelzést kapnak a vásárlóktól.

A fogyasztók igényeire koncentrál a Coop
„A saját márkás termékek az elmúlt években folyamatosan növekvő forgalmi arányt képviselnek a kereskedelemben, amely leginkább annak köszönhető, hogy látványos fejlődésen mentek keresztül mind megjelenésben, mind pedig az egyre tudatosabb vásárlói igényeket is kielégítő beltartalomban” – fogalmazott Tóth Géza, a ­Co-op Hungary Zrt. vezérigazgatója. Mint említette, egyrészt vonzó megjelenéssel vannak jelen a polcokon, másrészt a vásárlók is egyre inkább felismerik, hogy minőségben szinte azonosak a gyártói márkákkal, több esetben azoknak kiváló alternatíváiként is említhetők.
„A vásárlóink szeretik a Coop saját márkás termékeket, amit mi sem bizonyít ­jobban, minthogy éves szinten 150 millió alkalommal döntenek mellettük, valamint, hogy a részesedésük termékkategóriánként 20-25%” – fűzte hozzá.
Mint megtudtuk, a Coop 4 féle saját márkanév alatt összesen 900 különféle terméket forgalmaz. A gyártás ­során 90%-ban hazai gyártóval működik együtt. A vásárlók pénztárcájuknak megfelelően a legjobb ár-érték arány keresik, e szerint emelik le a termékeket a polcról. A 4 féle termék­csoportban a Coop üzletekbe betérő valamennyi vásárló biztosan megtalálja a számára megfelelőt.
Tóth Géza megjegyezte, hogy a Coop saját márkás porfóliója rendkívül széles, élelmiszer és non food kategóriában összesen 100 termékcsoportból áll. A „Coop-Jót jó áron”, „Coop-Jó nekem”, „Coop-premium” és „Minden nap” saját márkák közül választhatnak a vásárlók.
„Közülük a legtöbb a Coop – Jót, jó áron kategóriában található, és éppen e márkanév alatt található termékek forgalma a legnagyobb a saját márkás forgalmon belül. Nem is véletlen, hiszen a vásárlóink leginkább az alapélelmiszerek és a hétköznapi bevásárláshoz szükséges termékek esetében (felvágottak, sajt, tejtermékek, fűszerek, nassolni­valók stb.) döntenek saját márkáink mellett, és a Coop – Jót, jó áron termékcsalád ehhez kínálja a legjobb ár-érték arányú termékeket” – ismertette.
A cég a tavalyi év végén kezdte meg a Coop – Jót, jó áron termékcsalád csomagolásának megújítását, ami designbeli megújulást jelent. A korábbi, leginkább színekre és termékképekre, gusztusos tálalási megjelenítésre alapozó csomagolást váltották le egy modernebb és a mai vizuális trendekhez jobban igazodó, valamint a jövőbeli üzleti célokkal harmóniában lévő, letisztult designra.
„Nemcsak a külsőségekben, a tartalomban is folyamatosan fejlesztjük a márkatermékeinket. A fogyasztói trendekhez igazodva az ételintoleranciával élő vásárlóink számára készítettük el a glutén- és laktózmentes, valamint csökkentett energiatartalmú termékeinket, amelyek forgalmazása régiónként megkezdődött” – mondta Tóth Géza. A vezérigazgató elárulta: a tervek között szerepel, hogy reagálva a vásárlói igényekre, hamarosan készétel kategóriában tesztjelleggel saját márkás termékekkel is megjelenik a Coop.

A trendekre és a fejlődésre szavaz az Auchan
„A gyakorlat azt mutatja, hogy vásárlóink kimondottan kedvelik az Auchan saját márkás termékeit. Egy 1-től 5-ig terjedő skálán átlagosan 4,63-as pontra értékelték egy olyan tavalyi felmérésben, ahol közel 300 vásárlót kérdeztünk meg 15 termékünkről. A kutatásból az is kiderült, hogy a legkedvel­tebb kategória a tejtermékek (tej, sajt), de nagyon jó minőségűnek ítélték meg a konzerveket (kukorica, uborka stb.), rágcsálnivalókat, snackeket és a háztartási papírárut” – ismer­tette lapunkkal az Auchan Retail Magyarország.
Mint mondták, bár mindenkinek természetesen fontos az ár és a minőség, egyfajta garanciát jelent a vásárlók számára az Auchan által alkalmazott márkajelzés. „Általában bármely kategóriában, ahol megjelenünk saját márkás termékkel, bizalommal fordulnak termékeinkhez, kóstolnak, tesztelnek, és ha elégedettek az ízzel, elköteleződnek. Az áruházak nagy alapterületének köszönhetően nemcsak élelmiszerekkel várják a vásárlókat.
„Éppen ezért előtérbe kerülnek a saját márkáink, például a textil és home osztályunkon is, ahol kiváló ár-érték aránnyal és minőséggel tudunk választ adni a legújabb vásárlói igényekre” – közölte a cég, hozzátéve, hogy követik a trendeket, és az innovatív termékkínálattal az olyan speciális elvárásokat is ki tudnak szolgálni, mint például a fenntarthatóság (újrahasznosított serpenyő, Green Inextenso), a big size, újszülött ruházat.
Az Auchan saját márkás kínálatában az általános ­saját márkáik mellett egyre nagyobb szerepet kapnak a prémium minőségű termékek is. Mint megtudtuk, fontos cél, hogy a választék minőségi termékkínálatát az eddiginél is jobban erősítsék.
Az Auchan saját márkás termékeinek arculatát nemzet­közi irányvonalak alapján alakítják ki. Az egységes arculat­tal vásárlóiknak segítséget nyújtanak abban, hogy a 3 kategóriában (Optimum, Nívó, Prémium) könnyen találják meg az igényeiknek megfelelő termékeket. „A termékek csomagolását csomagolásmérnök szakemberek segítségével alakítjuk ki, mindig törekszünk arra, hogy a kor elvárásainak megfelelő csomagolást, designt hozzunk létre. A ­jelenlegi arculatunkban hangsúlyos szerepet kap az Auchan logó” – fűzték hozzá.
Ezen kívül több nemzetközi almárkája is van az áruház­láncnak, mint például a COSMIA, Actuel, Inextenso, Gardenstar, Qilive, amelyeknek az egységes megjelenése differenciálja ezeket a piac többi termékétől és egy kifejezett területen kínálnak kiváló megoldásokat a vásárlóknak.
A vállalatnál kiemelt figyelmet fordítanak a fenntarthatóságra, legyen szó csomagolóeszközökről vagy tároló tasakokról. „A Gazdától az asztalig programunk termékei igazi innovációnak számítanak, amelyeknek a teljes gyártási folyamata szigorúan nyomon követhető a csomagoláson lévő QR kód segítségével” – tudtuk meg.
Az Auchan tájékoztatása szerint a pandémia okozta helyzetben felértékelődött a "biztonságos élelmiszer" fogalma, amire a több évtizede létező márkajelölések mögött rejlő szaktudás a garancia. „Egy ilyen helyzetben a vásárlók egyre inkább keresik az olyan márkákat, amelyek a mindennapjaik része, ismerik őket, megbíznak bennünk, elérhetők, nyomon követhetők. Természetesen a kiemelt termékeknél – mint az olaj, tészta, rizs, konzervek, tejek, fagyasztott termékek – növekedésről beszélhetünk, ugyanakkor a világjárvány nem volt kegyes például a textil piacokhoz. Ennek ellenére például az Inextenso márka ismertsége a 2020-as évben is növekedni tudott” – közölte az Auchan.

A SPAR válaszol a vásárlói igényekre
A saját márkák a bevezetésük óta hosszú utat tettek meg a fejlődésben. Ezekhez a termékekhez korábban elkerülhetetlenül az alacsonyabb minőség képzete társult a fogyasztókban. Ennek kapcsán a helyzet nagyot változott. A vásárlók már jó ideje felismerték azt, hogy a saját márkás termékek alacsonyabb árfekvése nem feltétlen jelent rosszabb minőséget. Sőt, kifejezett igény mutatkozik arra, hogy a gyártói márkák mellett a kereskedelmi márkák is jelen legyenek alternatívaként a termékkínálatban. Az is elterjedt mára a köztudatban, hogy a saját márkás termékeket részben ugyanazok az ismert és elismert, sok esetben hazai vállalatok gyártják, amelyek márkáikkal régóta jelen vannak a piacon. A vásárlók tehát manapság a saját márkára váltást nem élik meg minőségi visszalépésként. A forgalmi adatok is azt mutatják, hogy a saját márkás termékek töretlenül népszerűek.
„Élelmiszer kereskedőként arra törekszünk, hogy saját márkás termékeink széles spektrumával megfelelő választási lehetőséget nyújtsunk vásárlóinknak. A saját márkás termékeink fejlesztésekor a mindenkori piaci, fogyasztói igényeket vesszük alapul, így ezek ma már szinte minden termékkategóriában elérhetőek a SPAR termékkínálatában” – fogalmazott Maczelka Márk, a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. kommunikációs vezetője.
Mint mondta, a sokáig szinte egyeduralmú SPAR ­márka magas minőségű, ugyanakkor megfizethető árú termékei, valamint a SPAR-csoport „takarékos” termékcsaládja, az S-Budget márkacsalád mellet ma már számos magasabb, akár prémium kategóriás saját márkás termék is elérhető, így a vevőket célcsoportonként, és a különböző igényeikre reflektálva tudják megszólítani.
„Ilyen kategóriák például az egészségtudatosság jegyében létrehozott, a speciális vásárlói igényeket kielégítő SPAR Vital és a SPAR free from termékcsaládok, a prémium ­árucikkeket jelölő SPAR PRÉMIUM márka termékei, az olasz ízek kedvelőinek szóló DESPAR termékek, valamint a SPAR Natur*pur biotermékek, amelyek a bio élelmiszereket fogyasztók ­egyre szélesedő körében keresettek. De méltán kedvelt a saját húsüzemünkből származó, minőségi hústermékeket jelölő REGNUM termékcsalád és a kényelmi termékeket magába foglaló SPAR enjoy. is” – sorolta Maczelka Márk.
Mivel ezek a termékek többnyire magát az áruházlánc nevét viselik magukon, vagy kizárólag ott kapható termékekről van szó, így a róluk kialakuló fogyasztói képzet szorosan összefügg magával a kereskedelmi lánc márka imázsával. „A SPAR üzletpolitikája egészének megfelelően, e márkafejlesztéseknél is a minőségi követelmények elsődlegességére helyezi a hangsúlyt, mind a termékek tartalmát, jellemzőit, mind a külső megjelenésüket, csomagolásukat tekintve. Többek között emiatt is kiemelten fontos része a stratégiánknak, hogy a saját márkás termékeink minősége megbízható legyen, ezáltal is kivívva és fenntartva a vásárlók bizalmát” – jegyezte meg a kommunikációs vezető.
 Mint megtudtuk, a SPAR folyamatosan dolgozik termékeinek fejlesztésén, környezetvédelmi szempontból is. Például szeretné a felhasznált pálmaolaj mennyiségét jelentősen visszafogni saját márkás termékeiben. 2019 végére a többletértéket hordozó saját márkák – Spar Natur pur Bio, Spar Premium, Spar Vital, Spar free from és Despar – esetében elérték a teljes pálmaolajmentességet. Az említett márkacsaládok aktuálisan nagyságrendileg 400 nemzetközi, illetve hazai fejlesztésű élelmiszert foglalnak magukban. A pálmaolajmentes termékek könnyebb azonosíthatósága érdekében a csomagolások többségén külön logóval jelzik a pálmaolajmentes receptúrát.
A kommunikációs vezető szerint a járványhelyzet keltette bizonytalanság megváltoztatta a fogyasztói döntéseket. Az alacsonyabb árkategóriás termékek iránt fokozott fogyasztói elvárások mutatkoztak. „Ezt figyelembe véve tavaly 100 cikkel bővítettük az S-Budget szortimentet. 2020 végére a termékcsalád gyors ütemű bővítésének köszönhetően már több mint ötszázra emelkedett az üzletekben megtalálható S-Budget termékek száma, a választék pedig folyamatosan tovább bővül” – tudtuk meg Maczelka Márktól. Mint mondta, a SPAR vásárlói mára már a legtöbb árucsoportban élvezhetik e kedvelt saját márka előnyeit. „Vállalatunk maximálisan törekszik arra, hogy ennél a termékcsoportnál is megbízható magyar gyártók bevonásával valósítsa meg a választék bővítését, az S-Budget család élelmiszer kínálatában megtalálható cikkek több mint 70%-a itthonról származik” – fűzte hozzá.

 

(TERMÉKMIX magazin – 2021. májusi szám)

BELELAPOZOK