Még mindig van olyan vásárlói réteg, aki szeret bizonyos termékeket kipróbálni, ha lehet, kézbe venni. A Rossmann Magyarország Kft. online forgalomnövekedése 2023-ban mégis 57% volt, ezzel közel 10 milliárdos árbevételt realizált a drogárialánc az online eladásokból.

Fürjes Ádám, a Rossmann Magyarország Kft. web­shop vezetője mesélt lapunknak a drogérialánc online szegmensének növekedéséről. Úgy látja, hogy a vállalat online és offline célközönsége nagyon ­hasonló egymáshoz.
„Az a stratégiánk, hogy az O+O vásárlókat célozzuk, vagyis azokat, akik online és offline is szívesen vásárolnak nálunk. Korosztályban a 25–44 év közötti csoport a legerősebb, és a 45–54 év közöttiek azok, akik az elmúlt időszakban sokat erősödtek az online vásárlásban. Törekszünk arra, hogy a fiatalabb, 18–24 éves korosztályt is elérjük, de a fő gerincét az online vásárlóinknak nem ők adják” – összegezte.

Önálló kommunikációs csatorna
A Rossmann applikációra 2022-ben kezdtek nagyobb hangsúlyt fektetni azzal a céllal, hogy a mobilapp önálló kommunikációs csatornává váljon.
„Tavaly újult meg az applikációnk, aminek eredményeképpen ma már 700 ezer aktív készüléken van jelen, három platformon. Korábban nagyságrendileg a vásárlások 30%-a realizálódott ­applikáción, most pedig az online vásárlók több mint 60%-a mobilapplikáción keresztül vásárol” – közölte.
Az applikációban és online valós időben látható az üzletek készlete. Ez azt is jelenti, hogy az applikáció mind az online, mind az offline csatornák eladását tudja támogatni. „Az applikációban nem csak sales üzeneteket juttatunk el a fogyasztókhoz, hanem edukációs anyagokat, kutatásokat is. Kikérjük a véleményüket, és a kéréseiket az üzleti céljaink figyelembevételével igyekszünk megvalósítani” – mondta.
Ami a fizikai boltok kínálatában megtalálható, az a webshopban is. Ez alól csak a nagyon gyorsan forgó szezonális termékek képeznek kivételt. Van azonban olyan szortiment, ami még mindig csak online érhető el. Ennek jelentős része a babacikkeket takarja, illetve vannak nagy, havi kiszerelésű termékek, amiket fizikailag nem érdemes a boltok polcaira kitenni.

Saját flottás házhozszállítás
A Rossmann többféleképpen teljesíti az online rendeléseket. A vásárló kérhet bolti átvételt egy adott boltban. Ebben az esetben a központi raktárból állítják össze a termékeket, ahonnan aztán elküldik a boltba a csomagot. Ennek az az előnye, hogy a teljes raktárkészlethez hozzáfér a vevő, még egy olyan boltban is, ahol egy keresett termék egyébként nem található meg a kínálatban. A hátránya, hogy némi időbe telik.
„A másik lehetőség a saját flottás házhoz szállítás, amely a kiszállításunk mintegy 30-40%-át adja. Budapesten és az agglomerációban, körülbelül 45 településen működik. A drogéria-szegmensben ez teljesen egyedi szolgáltatás, senki másnak nincs ebben a kategóriában saját autós kiszállítása. Öt órán belül, egy órás időkapura kérhető a rendelés az érintett településeken” – hívta fel a figyelmet.
Az ország többi részében a Rossmann szerződéses partnerei, például az MPL és a GLS bonyolítják a kiszállítást. „A csomagautomatákat is megszerették az emberek az elmúlt években. Már négy különböző csomagautomatába, összesen 7000 átvételi pontra szállítunk a partnereink segítségével” – tette hozzá.

Nagyobb ütemű növekedés
A tavalyi évben nehezen indult az értékesítés, mivel az inflációs környezetben az emberek próbáltak takarékoskodni. Ekkor Fürjes Ádámék úgy döntöttek, hogy invesztálnak, és négy hónapon keresztül a saját autós kiszállítás területén ingyen szállították ki az online rendeléseket.
„Ennek az lett a következménye, hogy ez a régió sokkal jobban nőtt tavaly, mint a vidéki rész. Ez nem azt jelenti, hogy a vidéki jelenlétet feladjuk, hanem azt, hogy a Rossmann országos fizikai bolthálózata nagyon jó lefedettséget mutat. Ezzel Budapesten sincs gond, de a fővárosban könnyebb teret nyerni az online révén. Vidéken kisebbek a távok, jobban elérik a vásárlók a boltokat” – magyarázta.
A Rossmann a csatornák jelentősége között nem akar különbséget tenni, nem akarják a boltokból az online ­térbe terelni a vásárlókat.
„Az viszont fontos jel, hogy 2023-ban az online forgalom növekedése 57% volt, ezzel közel 10 milliárdos ár­bevételt realizáltunk csak az online eladásokból. Évek óta az látszik, hogy az online szegmens nagyobb ütemben ­tudott nőni. Most a vállalati forgalom mintegy 6%-a az online árbevételből származik” – jegyezte meg.

A környezet védelmében
A Rossmann már csomagolásmentes kiszállítást is biztosít a vevőknek. „Ezzel az átvételi móddal a vásárlóink minimális erőfeszítéssel tehetnek a környezetükért. Úgy néz ki, hogy a futár kiszállítja a rendelést, a vevő kiveszi belőle a termékeket és visszaadja a futárnak a táskát. A program sikere még minket is meglepett. Tavaly szeptember környékén indítottuk el, most már több mint 24 ezer rendelést szállítottunk ki így. Ennek köszönhetően 3,8 ­tonna papírhulladéktól mentettük meg a világot” – közölte. Ráadásul a tervek szerint a céges kommunikációhoz használt épülethálókat is újra felhasználják úgy, hogy ­futártáskákat készítenek belőlük. Már készülnek a prototípusok, és partnereik révén elkezdték tesztelni őket.

A minőségi tartalom trendje
A fogyasztói trendek változásáról elmondta, hogy a ­saját márkák már a tavalyi évben is nagyon sokat erősödtek, ez a tendencia láthatóan az idei évben is folytatódik.
Kiemelte, hogy a vásárlói tudatosság is változik. Korábban a tudatosság főként az árra vonatkozott. Most azonban a vásárlók már figyelnek a speciális ­hatóanyagokra, összetevőkre, fontosak a részletek.
„Problématípusokra akarnak megoldást találni a vásárlók, például, hogy egy bizonyos típusú bőrre milyen hatóanyag való, mi nem való. Ez az egyik legerősebb trend. Mi ezt a minőségi tartalom trendjének hívjuk” – fogalmazott. Hozzátette, hogy az arcápolás kategória már ennek szellemében újult meg a kínálatukban.

Technológia támogatásként
A Rossmann már most is alkalmaz mesterséges intelligenciára épülő megoldásokat. Fürjes Ádám szavai szerint a felhasználásnak azt a kombinációját keresik, amit kereskedőként úgy tudnak hasznosítani, hogy közben megtartják a kollégáikat, de a hatékonyságot növelik. „Nem a kollégák helyettesítésére használjuk, hanem arra, hogy a mesterséges intelligencia segítsen nekünk, és tegyen hozzá a működésünkhöz. Például a mesterséges intelligencia vizsgálja a hírleveleink megnyitási rátáját, és akkor küldi ki az emaileket, amikor a vásárlókat a lehető legjobban éri el. A termékajánlónk, a termék­keresőnk szintén a mesterséges intelligencia támogatásával működik. Az ügyfélszolgálatunkon pedig van chat-lehetőség, amit szintén a mesterséges intelligencia hajt” – sorolta. Emellett az online forgalom tervezésekor is igénybe veszik a technológiát annak érdekében, hogy a lehető legpontosabban tervezzék meg a humánerőforrás és eszközök szempontjából.

Kedvezmények és erős akciópolitika
Az elmúlt évek kihívásai, az infláció, az ellátási nehézségek, az üzemanyagárak emelkedése és ezek hatásai a Rossmann-t sem kerülték el.
„Voltak olyan partnereink, akik az elszálló infláció ­miatt egy éven belül többször is áremelésre kényszerültek, ezeknek a fogyasztói árakba való beépítését azonban mi sem vállalhattuk be minden esetben, hiszen azzal gyakorlatilag kiáraztuk volna magunkat a piacról” – jelentette ki.
Ezért rendkívül sok energiát fektettek abba, hogy a lehető legalacsonyabban tartsák az áraikat. Azt ­mondja, ez olyan jól sikerült, hogy piackutatások alapján a Rossmann hajtotta végre a legkisebb mértékű áremelést a hazai inflációs környezetben. Ebben szerepe volt ­annak is, hogy válságstábot hoztak létre, amely a ­kritikus ­területeket kezelte.
A kedvezmények, az erős akciópolitika továbbra is fontos részét alkotják a Rossmann stratégiájának. Nem csak Magyarországon, hanem nemzetközi szinten is. A Rossmann kedvezménykártyákat is kedvelik a vevőik, olyannyira, hogy most már a vásárlások több mint felénél használják a kasszánál.

 

(TERMÉKMIX magazin – 2024. áprilisi szám)

DIGITÁLIS LAPSZÁM ITT: