Nagy Iván azt a célt tűzte ki maga elé, hogy Magyarországon minél szélesebb körben megismertesse a minőségi BBQ-t, mint ételkészítési technikát. A számos díjat nyert szakember nemrég sikeresen szerepelt az RTL Klub Cápák között című műsorában.

Nagy Iván, a szegedi SunCity Fűszer Kft. alapítója és tulajdonosa a barbecuezással és BBQ-fűszerekkel 2013 óta foglalkozik. A BBQ-fűszerkeverékek ekkor még nem voltak kaphatóak Magyarországon, csak költségesen és sok utánajárással lehetett behozni fűszereket az Egyesült Államokból és Angliából. Nagy Iván már ekkor is résztulajdonosa volt egy fűszerüzemnek, ahol elkezdett kísérletezni az alapanyagokkal, és kialakította a saját BBQ-fűszereinek az ízprofilját.
„Miután forgalmazni kezdtem a fűszereimet, folyamatos érdeklődés mellett nőtt az értékesítés, és az ehhez kapcsolódó termelés. A hobbiból így üzlet lett” – fűzte hozzá.

Stabil növekedés évről évre
Az elmúlt években Magyarországon is kialakult a barbecuezás kultúrája, fokozatosan nő az igény itthon is. Nagy Iván úgy látja, hogy a közönsége stabilan növekszik évről évre. Ez szavai szerint abból is látszik, hogy a kiskereskedelem és az éttermek is egyre inkább nyitottabbak rá, igénylik a fűszereket és az eszközöket.
„Saját kategóriánkban, a BBQ-fűszereknél piacvezetők vagyunk, meghatározó a szerepünk az értékesítési volument nézve, amihez kiemelkedő versenyeredményeink is nagyban hozzájárultak. Keresettek is a fűszereink, a SunCity brand jól cseng a piacon” – fogalmazott.
A márkanév alatt már grillfűszerek is kaphatóak. Ezek alacsonyabb sótartalmúak, és nagyon jó minőségű alapanyagokat tartalmaznak. A SunCity termékei több kiskereskedelmi láncnál, többek között az Auchan üzleteiben is kaphatóak.
Tavaly a SunCity mintegy 100 ezer doboz fűszert gyártott. Kiváló technológiájú és nagy kapacitású keverőgéppel rendelkeznek, a jelenlegi mennyiségnek akár a tízszeresét is elő tudják állítani.

Minőség minden szinten
Nagy Iván nagyon sokat fektetett abba, hogy a kellő tudást megszerezze. A BBQ-versenyeken, a világbajnokoktól is rengeteget tanult. „Szerintem a legfontosabb szabály az, hogy sose engedjünk a minőségből. Minden egyes összetevő legyen a legjobb minőségű, mert az meglátszik a végeredményen. A díjaim ezt tükrözik” – jegyezte meg.
A termékeik minőségét az garantálja, hogy a fűszerekhez minden összetevőt szigorúan ellenőriznek, különösen a megfelelő szemcseméretet, amely a BBQ rub-ok speciális felhasználása miatt kiemelkedően fontos. A BBQ-fűszerkeverékekben ugyanis rengeteg múlik a hozzávalók méretén. Nagyon szigorú paraméterek alapján választják ki a beszállítókat és termelőket. Ráadásul idén tavasszal auditálják a céget az IFS minőségbiztosítási rendszerben, amelyet a piacvezető TÜV tanúsító vállalat végez.
„Nemcsak az alapanyagok minőségére figyelünk, hanem a vállalatirányítási rendszerünket is úgy alakítjuk, hogy az a lehető legerősebb legyen” – indokolta.

Befektetés és nemzetközi jelenlét
Nemrég Nagy Iván sikeresen szerepelt az RTL Klub Cápák között című műsorában, Moldován András úgy döntött, hogy beszáll a vállalkozásba. Ez a cégvezető szerint komoly előrelépés a SunCity életében.
„Nem csak az anyagi támogatás miatt fontos mérföldkő. András tapasztalatának és munkavágyának köszönhetően ez egy gyümölcsöző együttműködést jelent” – állapította meg.
Nagy Iván úgy véli, hogy bőven van lehetőségük a növekedésre. Hamarosan a webshop kínálatát új termékekkel gazdagítják, illetve a hazai és a külföldi jelenlétet tervezik tovább erősíteni. Ebben holland partnerük, Európa legnagyobb BBQ-boltja is sokat segíthet, rajtuk keresztül még több európai országba juthatnak el a SunCity termékei.   (x)

www.suncitybbq.hu