Már gyártók és nagykereskedők is részt vehetnek az ételmentő szolgáltatásban

A Munch arról szól, hogy a felhasználók az ételmentő alkalmazáson keresztül egy „meglepetéscsomagot” vásárolhatnak meg, amelyet egy megszabott idősávban vehetnek át az adott üzletben. A csomagok jellemzően rövid lejárati idővel rendelkező, de fogyasztásra még tökéletesen alkalmas termékeket tartalmaznak.

A négy egyetemista által létrehozott Munch szolgáltatás arra a tényre épült, hogy a globálisan megtermelt élelmiszer egyharmadát nem fogyasztja el senki. A Munch felhasználói nemzetközi szinten az indulás óta mintegy 2,5 millió csomagot mentettek meg a kidobástól. A mindössze négyéves magyar startup Magyarországon már országos lefedettséggel rendelkezik, és négy országban jelen van. Perepelica Kirill, a Munch Europe Szolgáltató Kft. társalapítója mesélt lapunknak a szolgáltatásukról és ambiciózus terveikről.

» Mi a Munch előnye, mi magyarázza a gyors terjeszkedést?
A sikere szerintem abban rejlik, hogy a működési modell központjában egy win-win helyzet áll. Ez arról szól, hogy jól jár a partnerünk, hiszen veszteségből bevételt tud létrehozni. Jól jár vele a vásárló is, mivel kedvezményesen jut hozzá teljesen jó minőségű ételekhez, és a pazarlás ellen is tud tenni. Ezáltal jól jár a környezetünk is. Azt gondolom, hogy az nagyon ritka, hogy egy cég működése ennek a három tényezőnek az egyvelegére fókuszáljon, pedig ennek köszönhetően minden résztvevő motivált az ételmentésben.
Magyarországon elég erős a penetrációnk, egyre inkább sztenderddé válik az, hogy ha valahol az élelmiszerfelesleget szeretnék csökkenteni, akkor a Munch-csal dolgoznak együtt. Az a célunk, hogy minél többen ismerjenek meg minket, és egyre jobb szolgáltatást nyújtsunk a partnereinknek és a vásárlóknak.

»  Miben más a Munch, mint más ételmentő szolgáltatás?
A vásárlók azért használják a Munch-ot, mert kedvezményesen juthatnak jó minőségű ételekhez. Sokan kalandvágyból töltik le az alkalmazást, és próbálnak ki új helyeket. Ráadásul be kell menni a boltba a csomagért, ami személyesebbé teszi a folyamatot. Vagyis egyszerre adott a pénzügyi, a környezeti és az emberi motiváció is.
Voltak versenytársaink, de nálunk nagyon jó csapat jött össze. Sok múlik azon, hogy egy ilyen szolgáltatás mennyiben tudja javítani a vásárlók életét. Ebben talán mi voltunk a legügyesebbek.

» Milyen üzlettípusok a leginkább nyitottak az együttműködésre? Hogyan épül fel a Munch partneri hálózata?
A szolgáltatásunk univerzális, a kereskedelemre és a vendég­látásra is alkalmazható. Mi a vendéglátó-egységekkel indultunk, ami jó bizonyítékként szolgált a nagyobb kiskereskedelmi láncoknak arról, hogy működőképes a megoldás.
Nagyon kevés partnerrel kezdtük, egy-két kisebb pékséggel, de egyre több és egyre nagyobb partnereink lettek. Időközben bebizonyítottuk, hogy akár egy olyan diszkontláncban, mint a PENNY is, teljesen működőképes a szolgáltatásunk, és tökéletesen tud működni egy szupermarketláncnál is, mint az elsőként csatlakozó SPAR-ban, de hipermarketekben is jól megoldható. Az Auchan nemrég csatlakozott hozzánk, és napi szinten használják az alkalmazást.
Büszkék vagyunk arra, hogy a kilenc, országosan elérhető kiskereskedelmi élelmiszerlánc közül héttel már együttműködünk. Már csak az Aldi és a Lidl maradt ki.

» Hogyan épül fel a retail és a Horeca-üzletek aránya a Munch-on belül?
Lassan fele-fele a két szegmens aránya. Eleinte a Horeca volt domináns, de hosszú távon az 50–50% áll be. Mindkettő nagyon fontos számunkra, és külön csapatok foglalkoznak vele. A vásárlók mindkét ágazatot igénybe veszik. Most már például virágbolt is található a partnereink között. Díjazzák is a vásárlók, hogy egyre bővül a kínálat.

» Kik alkotják a Munch célközönségét, kik a fő vásárlók?
A partneri kínálat sokrétű, így a vásárlói kereslet is ­nagyon színes. Akik a korai szakaszban elkezdték használni a ­Munch-ot, azok jellemzően a városban élő, 25–34 éves fiatal anyukák voltak, illetve egyetemisták. Ma már elmondható, hogy 15 évestől 60+-ig vannak vásárlóink. Ez már olyan, mint egy kis­kereskedelmi szolgáltatás, nagyon sokan használják, de nagyobb arányban vannak köztük a nők, mint a férfiak.

» Van különbség a Budapesten és a vidéken nyújtott szolgáltatás között?
A városokban biztosan nagyobb a kínálatunk, de már országosan elérhetőek a Munch csomagok. A felméréseinkből az derült ki, hogy sokszor jobban működik a szolgáltatás egy kisebb városban. Teszteltünk Hódmezővásárhelyen, Budapesten és Szegeden. Közülük Hódmezővásárhelyen működött a leginkább az arányokat tekintve.
Kisebb városokban, településeken is jól működik. Például Nagykáta 12 ezres lakosú település, mégis nagyon jól használják a helyiek a Munch-ot. Sokszor a kiskereskedők maguk is motorjai a Munch közösség építésének.

» Ezt magyarázhatja a kisebb távolság, vagy hogy kevesebb a bolt, mint egy nagyvárosban?
Abszolút. A Munch egy lokális megoldás a lokális problémákra. Korábban is gondot jelentett az, hogy mit lehet kezdeni a felesleges élelmiszerrel. Mi abban hiszünk, hogy lokálisan kell megoldást találni rá, és erre az egyik legjobb válasz a Munch.

» Mert nem igényel logisztikát, mint például az, ha egy üzlet a Magyar Élelmiszerbankhoz szeretné eljuttatni az ételt?
Így van, de az Élelmiszerbankhoz sem kell mindig logisztika. Az Élelmiszerbankkal is együttműködünk, ez a MunCharity projektünk, amit velük partnerségben hoztunk létre. Ez az olyan boltokat fedi le, ahol a logisztikát nem feltétlenül éri meg működtetni, de így közvetlenül ­össze tudjuk kötni az adományozót a rászorulókkal. Például olyan városi boltokra, kisebb területű települések kisboltjaira jellemző, mint a Tesco Expressz boltok. Nagyon szoros az együttműködésünk az Élelmiszerbankkal. Hiszünk abban, hogy ha nem sikerül értékesíteni a csomagokat, akkor adományozni kell őket.

» A Munch nem konkurenciája az Élelmiszerbanknak?
Mi a kooperációban hiszünk, ezért is jött létre a partnerségünk, a MunCharity, amibe sok időt, energiát és pénzt fektettünk, hogy megtaláljuk azt a módot, amelyből mindegyik fél profitál.

» Az átlagos vásárlói kosár hogyan épül fel, milyen összegben vásárolnak a felhasználóik?
Végeztünk erről kutatást, retailben vásárlókat kérdeztünk arról, hogy vesznek-e mást is a boltban a Muncsomagon kívül. A felmérésben 3–4 ezer felhasználóból 75% azt válaszolta, hogy igen. Vagyis négyből három vásárló, ha bemegy egy boltba, akkor ott vesz még valamit a csomagja mellé. Ez azt jelenti, hogy a Munch sokszor közvetlen üzleti hasznot is jelent a partnereknek.
Az átlag kosárértéket is felmértük. A Muncsomagok eladási ára átlagosan 1000 és 2000 forint között van, amelynek 2000 és 4000 forint az értéke, mivel minimum 50% kedvezményt várunk el az üzletektől. Ezen felül viszont a vásárlók még otthagynak a boltokban átlagosan 3000 forintnyi kosárértéket, ezt a Munch-on túl költik el a boltban.

» Milyen visszajelzések érkeznek a szolgáltatásról, milyen az elégedettségi szint?
Azt látjuk, hogy a vásárlók igenis visszatérnek, szeretik használni a szolgáltatást. Ez egy kaland, új helyeket fedeznek fel általa. Jellemzően nem csak egy helyre járnak vissza, hanem figyelik, hogy kik az új partnerek. A partnereink egy része nem minden nap használja a Munch-ot, ezért van a szolgáltatásban egy kiszámíthatatlan faktor. Emiatt a felhasználók motiváltak abban, hogy minden nap megnyissák az alkalmazást, hiszen új meglepetések várják őket. Egyre több a visszatérő felhasználók aránya, és egyre több partner csatlakozik, vagyis bővül a kínálat.

» Vidéki kisboltok is nyitottak az együttműködésre? Nekik is megéri?
Abszolút. Például, ha összehasonlítjuk egy ­élelmiszerszállító céggel a Munch működését, akkor ott az látható, hogy a ­logisztika miatt nehéz elindulni bizonyos lakosságszám alatt, mivel nem éri meg például 12 ezer fő alatt működtetni ott a szolgáltatást. Nálunk, mivel nincsen logisztika, nincs akadálya annak, hogy megnyissunk akár pár ezer fős városokat a Munch előtt. Sőt, a kisebb településeken lévő partnereink ezzel a szolgáltatással akár ki is tudnak tűnni a versenytársaikhoz képest. Nagyon gyorsan híre megy a kistelepüléseken, hogy van ott ételmentő szolgáltatás.

» Mi a cél a magyarországi jelenléttel, mennyire tud még bővülni a Munch itthon?
Magyarországon most több mint 2000 ponton érhető el a Munch az applikációban. Már elmondható, hogy országos lefedettséggel működünk. A KSH adatai alapján a vendéglátóegységek száma 49-50 ezer körül van az országban. Ebben a kiskereskedelem még nincs is benne. Bőven van még hova fejlődnünk.
A kiskereskedelmi láncok csatlakozása is rengeteg lehetőséget biztosít. Ahol már jelen vagyunk, ott szeretnénk megerősödni, és nagyobb befektetéssel minél erősebb hálózatot építeni. A 100 ezer fő alatti városokban sincs teljesen kihasználva a szolgáltatás. A boltok és a felhasználók számát is növelni szeretnénk.

» A külföldi terjeszkedéssel mi a cél, hogyan alakul?
Amit kitaláltunk, felépítettünk itthon, applikáltunk, az külföldön is jól működik. Jelenleg Magyarországon, Csehországban, Szlovákiában és Romániában érhető el a Munch. A két utóbbi nemrég indult. Csehországban már közel ezer partnerünk van, a PENNY mintegy 200 boltjában ott vagyunk, de szeretnénk újabb csatlakozó láncokat elérni, és megvalósítani a magyarországi penetráció mértékét. Ott sokkal gyorsabban megy a terjeszkedés, mint itthon.
A terjeszkedésnek vannak pénzügyi korlátai. A romániai és szlovákiai üzletág most arra fókuszál, hogy Bukarestben és Pozsonyban hogyan tudunk elindulni, ott még más fejlettségi stádiumban vagyunk, de már megjelentünk.

» A partnerek ingyen csatlakozhatnak?
Külön fizetniük nem kell a csatlakozásért. Ha használják a szolgáltatást és értékesítenek rajta keresztül, ezáltal valóban értéket teremtünk számukra, akkor van egy kisebb havi tagdíja, illetve egy jutalék, amit a tranzakció után számolunk fel.

» Mikortól lesz nyereséges a Munch a tervek szerint? A Forbes 2023 novemberében számolt be arról, hogy a cég a 2022-es évet 126,5 millió forintos hiánnyal zárta.
A Munch robbanásszerűen növekszik, és külső finanszírozással biztosítjuk, hogy minél hamarabb minél több piacon legyünk jelen. Az már látszik, hogy a magyar piac pénzügyileg teljesen fenntarthatóan operál, a magyar piac önmagában nyereséges. Ami a veszteséget okozza, az a gyors ­külföldi terjeszkedés, ami eleinte masszív befektetéssel jár. Azért fektetünk be ebbe mégis, hogy minél hamarabb minél több partnerünk legyen más országokban is. Előbb-utóbb ez is nyereségesbe fog átfordulni.
Csoportszinten attól függ a nyereségességünk, hogy ­milyen gyorsan tudunk még új piacokat kinyitni. Nekünk nagyok az ambícióink, és szeretnénk Közép-Kelet-Európában is újabb piacokon megjelenni a következő két évben. Jelenleg most a fenntartható növekedés az elsődleges célunk. Azt azért megjegyezném, hogy a startupok befektetési lehetőségei az utóbbi időben sokat romlottak, de a piac értékeli, ha valaki fenntarthatóan tud növekedni.

» A Munch Market hogyan illeszkedik a cég működésébe?
Ez egy új üzletágunk, nemrég indítottuk el, és egyelőre csak Magyarországon érhető el. Azt tapasztaltuk, hogy az első forgalomba hozóknak, a gyártócégeknek és a nagykereskedőknek is vannak olyan készleteik, amelyek szezonálisak, közeli lejáratúak vagy sérült a csomagolásuk. Ezeket a kiskereskedők már nehezen veszik át, hiába akár több hónapos lejárati idejűek.
Erre szerettünk volna megoldást találni, ezért született a Munch Market, ami arról szól, hogy a gyártóknak és nagykereskedő partnereiknek csökkentjük a feleslegét úgy, hogy egy webshopon keresztül értékesítjük a végfelhasználóknak a termékeket. Házhoz is lehet őket rendelni, vagy csomagpontra is kérhetőek. Ebben is nagyon jók a visszajelzések, egymás után csatlakoznak itt is a partnerek.

 

(TERMÉKMIX magazin – 2024. áprilisi szám)

digitális lapszám ITT: