Ian Ellington, a PepsiCo Europe marketing igazgatója a 2023-as év fogyasztói előrejelzéseit ismertette.

Az elmúlt év kiszámíthatatlan kereskedelmi környezetet teremtett a szupermarketek számára. Ezenkívül teljesen megváltozott az, ahogyan a fogyasztók a márkákkal kapcsolatba lépnek, és a vállalati felelősségvállalás, a fenntarthatóság egyes fogyasztóknak már fontosabb, mint a termékek ára. Erről Ian Ellington, a PepsiCo Europe marketing igazgatója mesélt az ESM hírportálnak, egyúttal felvázolta előrejelzéseit az idei év fogyasztói magatartásáról.

Ellington szerint turbulens időket élünk, emiatt egyelőre nehezen látható, hogyan fogják az emberek elkölteni a pénzüket. Úgy véli, a világjárvány is megmutatta, hogy a fogyasztók szokásai és igényei egyik napról a másikra megváltozhatnak, amit a vállalatoknak és a márkáknak szem előtt kell tartaniuk.
Közölte, hogy Európa-szerte számos nagy márkájuk jelentős nettó árbevétel-növekedést ért el tavaly, ami azt mutatja, hogy a vásárlók olyan márkákat választanak, amelyekben megbíznak.

Fenntarthatóbb előállítás és értékesítés
A PepsiCo nemrég bejelentette új csomagolási terveit, amely alapján a vállalat 2030-ra 10%-ról 20%-ra duplázza meg az újrafelhasználható anyagban szállított italok arányát. Ellington ezzel kapcsolatban elmondta, hogy azok a vállalkozások változtatják meg a fogyasztók viselkedését, amelyek megváltoztatják saját magatartásukat. A vállalat álláspontja szerint egy fenntarthatóbb rendszer jobb az embereknek és a bolygónak is, ezért felgyorsítják a fenntarthatósági erőfeszítéseket. Ez azt jelenti, hogy az alapanyagok beszerzését és a termékek előállítását, illetve értékesítését is fenntarthatóbbá teszik, illetve a márkáikon keresztül jobb döntésekre inspirálják a fogyasztókat, hogy fenntarthatóbb módon gondolkodjanak és vásároljanak.

Idézte a Deloitte kutatását, amely szerint az Egyesült Királyságban a fogyasztók 64%-a korlátozta az egyszer használatos műanyag fogyasztását az elmúlt 12 hónapban, és a megkérdezettek 34%-a nyilatkozott úgy, hogy etikai vagy fenntarthatósági aggályok miatt nem vásárol bizonyos márkákat.

Ellington szerint ezek egyértelmű jelei annak, hogy a fogyasztók egyre inkább felelősségre vonják a márkákat, ezért az FMCG-világnak is el kell köteleznie magát az etikus, felelős és pozitív változásokat ösztönző működés mellett.

Kulcsfontosságú a wellness
Közölte, hogy tavaly a fogyasztók a megélhetési válságban a COVID-19 járványt követően próbáltak boldogulni, így sokan közülük a kényelmet keresték, és több időt töltöttek otthon. Szavai szerint ez azzal járt, hogy az emberek egyre inkább keresik az öröm apró, megfizethető és elérhető eszközeit, többek között az általuk kedvelt márkákban.
A változó fogyasztói magatartás kapcsán elmondta, hogy a fogyasztók olyan textúrákat, összetevőket és ízeket keresnek, amelyek autentikusak a kultúrájukkal. A fogyasztók minden korábbinál nyitottabbak a kísérletezésre. Szeretik a hagyományos és kedvelt termékeiket, de folyamatosan keresik a polcokon az újdonságokat.
Emellett az is látható, hogy a wellness a kulcsfontosságú trendként jelenik meg. Egyre nagyobb az igény a stressz csökkentésére, a jobb alvásra, a nyugalomra és a jó hangulatra. Például az emberek az italokban is azt keresik, hogy segítsenek megnyugtatni a fáradt idegeket, és olyan összetevőket választanak, mint a levendula, a kamilla és a citrom. Ellington hozzátette, hogy a PepsiCo is több funkcionális összetevőt vezetett be termékeiben.

Hangsúlyozta, hogy a vásárlók most az áron túl az értéket is keresik, és a jövőben a remek íz már nem lesz elég nekik az élelmiszerben. Vagyis a márkáknak minden lehetséges módon jobbnak kell lenniük. Azt mondta, hogy az emberek többet akarnak a pénzükért. Ez lehet egy egyedi élmény a boltban, vagy egy limitált kiadású termék, vagy egy olyan előny, amelyet máshol nem kapnak meg. Azt is tudni kell, hogy a fogyasztók az egészségesebb termékeket keresik, ezért a PepsiCo is úgy alakítja át a portfólióját, hogy több pozitív választási lehetőséget kínáljanak: olyan termékeket, amelyek kevesebb telített zsírt, sót és cukrot tartalmaznak, de kíméletesebbek a bolygóhoz, és az íz terén sem kötnek kompromisszumot.