A feldolgozottsági szinttel kapcsolatos aggodalmak sok fogyasztót eltántorítanak attól, hogy a hús- és tejtermékek növényi alapú alternatíváit válassza.
Az európai fogyasztók többsége (65%) úgy véli, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek egészségtelenek és későbbi életkorban egészségügyi problémákat okoznak – írja az ESM az EIT Élelmiszer-fogyasztói Megfigyelőközpont új tanulmánya alapján.
A felmérés szerint a válaszadók 67%-a szerint az ultrafeldolgozott élelmiszerek hozzájárulnak az elhízáshoz, a cukorbetegséghez és más egészségügyi problémákhoz. A tanulmányban 17 európai ország közel 10 000 fogyasztója vett részt. A kutatásból az is kiderült, hogy az európai fogyasztók 67%-ának nem tetszik az ismeretlen összetevők jelenléte az élelmiszerekben. 10-ből négyen (40%) nem bíznak az ultrafeldolgozott élelmiszerek szabályozásában, és aggódnak amiatt, hogy hosszú távon mennyire biztonságosak és egészségesek. 10-ből hatan (60%) pedig úgy vélik, hogy ez a kategória káros a környezetre, mivel a vegyi anyagok jelenléte és az ipari gyártási folyamatok miatt természetellenesnek tartják.
Az adatok azt mutatták, hogy 10-ből hat fogyasztó (61%) az energiaitalokat ultrafeldolgozottnak minősítette, míg a vegán sajtot és a csokoládészeleteket csak 34%, illetve 22% minősítette helyesen ultrafeldolgozottnak. Az ultrafeldolgozott élelmiszerek közé tartoznak a csomagolt snackek, üdítők, cukros gabonapelyhek, energiaitalok és csokoládészeletek, valamint az olyan élelmiszerek, mint a szószok és mártások, készételek és salátaöntetek.
A jelentés megállapította, hogy a NOVA osztályozási rendszere alapján számos növényi alapú termék, például a vegán sajt is az ultrafeldolgozott kategóriába tartozik, mivel olyan összetevőket tartalmaznak, mint a fehérjeizolátum, magolaj, emulgeálószerek, gumik és adalékanyagok. A feldolgozottsági szinttel kapcsolatos aggodalmak sok fogyasztót eltántorítanak attól, hogy a hús- és tejtermékek növényi alapú alternatíváit válassza. Az európai fogyasztók több mint fele (54%) azért nem fogyaszt növényi eredetű helyettesítő termékeket, mert el akarja kerülni az ultrafeldolgozott élelmiszereket.