Becslések szerint a belgák 37%-a rendszeresen vásárol élelmiszereket más országokban.

A belga vásárlók 2023 első negyedévében 688 millió euróért vásároltak az ország határain túl lévő szupermarketekben. Ez az összeg 2022 első negyedévében még 489 millió euró volt, így új rekordot állítottak fel idén – írja az ESM.

Ebből 423 millió eurót csak Franciaországban költöttek, ami közel 70%-os növekedést jelent az előző évhez képest a belga kiskereskedelmi szövetség, a Comeos adatai alapján. Korábban Franciaország, Németország és Hollandia nagyjából egyformán népszerű volt a határokon átnyúló vásárlók körében.

Becslések szerint a belgák 37%-a rendszeresen vásárol élelmiszereket más országokban, mivel a lakosság fele kevesebb mint egy órányira lakik a határtól. A szomszédos országokba irányuló élelmiszervásárlási utak növekedését vélhetően az infláció és az energiaárak meredek emelkedése okozta. A Comeos szerint 2023 első három hónapjában Belgiumban kétszer akkora volt az infláció, mint Franciaországban. Emiatt megnőtt a különbség a két ország árai között.

Belgiumban a bérindexálás is növelte a munkaerőköltségeket, a szupermarketek pedig nem tudták teljes mértékben tovább terhelni a fogyasztókra a termelők áremeléseit.

Júliustól egyébként több száz élelmiszertermék lesz olcsóbb Franciaországban annak a megállapodásnak köszönhetően, amelyet a francia gazdasági miniszter kötött 75 nagy élelmiszergyártóval. A belga kormány eközben arra készül, hogy az adóreform részeként 6%-ról 9%-ra emeli az áfát szinte minden termék esetében, az élelmiszert és zöldségeket kivéve. Emiatt a belga fogyasztók átlagos bevásárlókocsijában lévő termékek 85%-a várhatóan drágulni fog.