Az élelmiszer-kiskereskedők beleegyeztek, hogy három hónapig a lehető legalacsonyabb árakon kínálják a vásárlóknak az árucikkeket.

Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter hétfőn bejelentette, hogy megállapodást kötött az ország legnagyobb szupermarketláncaival. A megállapodás célja, hogy segítsék a vásárlókat abban, hogy megbirkózzanak az élelmiszerár-inflációval – írja az ESM.

Eszerint az élelmiszer-kiskereskedők beleegyeztek, hogy három hónapig a lehető legalacsonyabb árakon kínálják a vásárlóknak az árucikkeket. Júniustól a kiskereskedők és a kormány közösen újraértékelik a helyzetet. A döntés oka, hogy az INSEE statisztikai hivatal előzetes adatai alapján a francia éves infláció februárban váratlanul 7,2%-ra emelkedett a januári 7,0%-ról, részben a magasabb élelmiszerárak miatt. Az előrejelzés szerint az élelmiszerár-infláció az első félévre 13%-os marad.

Az inflációellenes élelmiszerkosárral a kormány az alacsonyabb jövedelmű polgárokat kívánja támogatni. Kezdetben a kormány egy olyan kosár létrehozására törekedett, amely a mindennapi fogyasztási cikkekből állt volna össze, de a szupermarketek ragaszkodtak ahhoz, hogy ők határozhassák meg, melyik élelmiszerek kerüljenek bele.

Vasárnap a Carrefour, Európa legnagyobb élelmiszer-kiskereskedője már bejelentette, hogy saját választékában 200 olcsó árucikket fog kínálni, és nincs szükség arra, hogy a kormány egységes kosarat írjon elő. Alexandre Bompard vezérigazgató a Le Journal du Dimanche című napilapnak azt nyilatkozta, hogy március 15-től a 200 terméket 2 eurónál olcsóbban kínálják, és az árakat június 15-ig befagyasztják.

A rivális lánc, a Casino hétfőn pedig azt közölte, hogy március 15-től 1 eurónál olcsóbban kínálja 500 tételből álló választékát, és az árakat három hónapra befagyasztja.