A boltlánc célja, hogy 2025-re 30%-kal, 2030-ra pedig 50%-kal csökkentse az élelmiszer-hulladékot.

A norvég kiskereskedelmi lánc, a Coop Norway az árcsökkentések, az adományok és az online élelmiszerrendelés bevezetésével 2022-re 9,4%-kal csökkentette az élelmiszer-pazarlást éves szinten – írja az ESM.

Philipp Engedal, a Coop Norway vezérigazgatója közölte, hogy a Coop már évek óta dolgozik az élelmiszerpazarlás csökkentése érdekében, és a közeli lejáratú termékek árengedményes forgalmazása nagyon hatékonynak és népszerűnek bizonyult. Emellett sokat segítettek az olyan intézkedések, mint a polcok automatikus feltöltése, vagy a hosszabb eltarthatóságot támogató csomagolás.

2022-ben a Coop Norway egy új értékesítési koncepciót tesztelt. A kampány eredményeként tavaly több mint 100 tonna gyümölcsöt és zöldséget értékesítettek. A kiskereskedő idén az összes élelmiszerboltjában bevezette a koncepciót. Engedal elmondta, hogy 2022-ben több mint 1 milliárd norvég korona értékben értékesítettek kedvezményes árukat, és a Too Good To Go vállalattal együtt 450 000 zacskónyi közeli lejáratú élelmiszert adtak el. A boltlánc célja, hogy 2025-re 30%-kal, 2030-ra pedig 50%-kal csökkentse az élelmiszer-hulladékot.