Ellenőrizni is fogják havi szinten, hogy a cégek betartják-e a kötelezően előírt csökkentést.

A belga gazdasági miniszter, Pierre-Yves Dermagne július közepéig adott határidőt az élelmiszergyártóknak arra, hogy csökkentsék az élelmiszerárakat – írja az ESM.

Dermagne elfogadhatatlannak nevezte, hogy amikor az árak csökkennek, a fogyasztóknak hónapokat kell várniuk arra, hogy ennek hatását a fogyasztók is megérezzék a boltokban. Ellenőrizni is fogják havi szinten, hogy a cégek betartják-e a kötelezően előírt csökkentést, a miniszter állítása szerint pedig össze fogja hasonlítani a belga kiskereskedelmi árakat a szomszédos országok áraival.

Ha nem jön létre megállapodás a kiskereskedők és a beszállítók között, akkor Dermagne nyilvánosan megnevezi azokat a cégeket, amelyek a csökkenő költségek ellenére sem hajlandóak csökkenteni a kiskereskedelmi árakat.

A Belga Élelmiszeripari Szövetséggel (Fevia) meglepve fogadta a bejelentést, és közölte, hogy Belgiumban a vállalatok nem részesültek azokban a támogatásokban, mint például Franciaországban a cégek. Megjegyezték azt is, hogy az iparág viseli a történelmileg magas, közel 11%-os bérindexálás költségeit.

A belgiumi szupermarketek árai magasak maradtak az energiaárak és a nyersanyagok, például a gabonafélék, a tej és a növényi olaj árának csökkenése ellenére. Az adatok szerint Belgiumban az élelmiszerárak egy év alatt 18%-kal emelkedtek.