Az emelkedő termelési költségek ellenére az átlagárak is csökkentek.

Az olasz borexport az ország öt legfontosabb exportpiacán mennyiségben 4,4%-kal csökkent, értékben pedig 7,3%-kal, 4,45 milliárd eurós kivitelt ért el 2023-ban – írja az ESM az új adatok alapján.

Az Olasz Borászati Unió Megfigyelőközpontja (UIV) által közzétett adatok szerint az Egyesült Államokba, az Egyesült Királyságba, Kanadába és Japánba irányuló export mennyisége csökkent, Németország azonban 7%-kal magasabb exporttal zárta az évet. A csökkenés különösen az Egyesült Államokban (-13%-os volumen) volt jelentős, ami részben a helyi forgalmazók készletfeleslegének tudható be, valamint Kanadában (-11%), Japánban (-11%) és az Egyesült Királyságban (-9%).

Az emelkedő termelési költségek ellenére az átlagárak 3%-kal csökkentek. A pezsgő volt az egyetlen olyan kategória, ahol az árak emelkedtek (+5%). Az UIV szerint 2023-ban az összes bortermelő ország számára nehéz volt a helyzet az importőrök készletcsökkentése, az infláció és a vásárlóerő csökkenése miatt. A fő exportőr, Franciaország, még rosszabb volument ért el, mint Olaszország (-10%), de az értékeladások tekintetében kisebb volt a deficit (-5%).

Lamberto Frescobaldi, az UIV elnöke hangsúlyozta, hogy az olasz borágazatnak sürgősen új piacokat kell szereznie az öt fő országon túl, amelyek az olasz borexport 56%-át adják, szemben Franciaország 50%-ával és Spanyolország 40%-ával. A szakember arra számít, hogy 2024 nehéz év lesz az alacsony olasz termelés és a kedvezőtlen gazdasági környezet miatt.