A vevők egyre inkább tudatában vannak annak, hogy milyen környezeti hatással járnak vásárlási döntéseik.

Az európai fogyasztók 84%-a keresi az újrahasznosítási információt a csomagolt termékeken, míg 60% szerint az újrahasznosíthatósági utasítások és a fenntarthatósági jelzések pozitívan befolyásolják vásárlási döntésüket – írja az ESM az Amcor új tanulmánya alapján.

A felmérés 3000 fogyasztó válaszai alapján készült az Egyesült Királyságban, Olaszországban, Franciaországban, Németországban, Svédországban és Lengyelországban, és megállapította, hogy az újrahasznosíthatóság ma már egy kötelezően elvárt szempont a fogyasztók szemében. A világjárvány kezdete óta jelentős mértékben nőttek a globális felmelegedéssel kapcsolatos aggodalmak az európai piacokon. A tanulmány szerint ez rávilágít arra, hogy a márkáknak és a kiskereskedőknek csökkenteniük kell a környezetre gyakorolt hatásukat azáltal, hogy fenntarthatóbb csomagolásra térnek át.
Gerald Rebitzer, az Amcor EMEA fenntarthatósági igazgatója szerint a fogyasztók egyre inkább tudatában vannak annak, hogy milyen környezeti hatással járnak vásárlási döntéseik, ezért létfontosságú, hogy a márkák és kiskereskedők is lépjenek ebben a kérdésben. A fenntarthatóbb csomagolás bevezetése kulcsfontosságú lehet a márkáknak ahhoz, hogy bizonyítsák elkötelezettségüket a fenntarthatóbb vásárlás mellett.

Fontos tény azonban, hogy az európai fogyasztók közel 80%-a nem tudja, mit jelentenek a termékeken a fenntarthatósági logók. Ráadásul a fogyasztók mindössze 5%-a hajlandó többet fizetni egy árucikkért pusztán a logók miatt. Ez az arány azonban 20%-ra emelkedik, ha a logóhoz írásos magyarázat is tartozik. Ezt a jelenséget az Európai Bizottság zöld állításokról szóló irányelve is alátámasztja, amely több mint 230 fenntarthatósági címkét talált Európa-szerte.

A tanulmány szerint az európai fogyasztók 52%-a számára a globális felmelegedés a legfőbb környezetvédelmi probléma, míg 2020 elején ez az arány 45% volt. A műanyagszennyezés az európai fogyasztók egyötöde (21%) számára jelentette a legfőbb környezeti problémát, szemben a 2020-as 32%-kal. A tanulmány szerint valószínűleg pozitívan befolyásolja a vásárlói magatartást, mert a fogyasztók tisztában vannak azzal, hogy mit kell tenniük a papírral, hiszen annak újrahasznosítása ma már széles körben elterjedt Európában. Fontos szempont a gyártóknak, hogy az Európai Bizottság csomagolási és csomagolási hulladékról szóló rendelettervezete 2030-tól kötelezővé tenné az újrahasznosítható csomagolást, valamint előírná, hogy minden műanyag csomagolásban legalább egy százalékos újrahasznosított tartalmat kell majd használni.