Az EU célul tűzte ki a csomagolások üres helyének csökkentését, ami jelentős következményekkel jár az e-kereskedelmi ágazatban.

Karácsonykor a csomagküldők és futárok hatalmas stressznek vannak kitéve, még visszafogottabb forgalom esetén is. A zord időjárás és a munkabeszüntetések tovább növelték a sofőr- és raktári dolgozóhiányt. A sok késedelmes karácsonyi szállítás miatt a januári visszaküldések aránya állítólag 25%-kal nőtt – írja a packagingeurope.com.

A túlméretezett dobozokban szállított áruk azonban anyag- és szállítási kapacitáspazarlást is jelentenek. Ennek csökkentését tűzte ki célul az Európai Bizottság. November végén a Bizottság közzétette a csomagolásról és a csomagolási hulladékról szóló rendelettervezetet. Ez számos javaslatot tartalmaz a csomagolástervezésre, az anyagokra, az újrafelhasználásra és az újrafeldolgozásra vonatkozóan, de a csomagolás minimalizálására is kitér. Előírja azt is, hogy a csomagolást úgy kell megtervezni, hogy súlya és térfogata a szükséges minimumra csökkenjen.

Ez azt jelenti, hogy a csomagolásokban az üres teret kell a szükséges minimumra csökkenteni, beleértve az e-kereskedelmi csomagolást, vagy más szállított terméket is. A papírkivágásokkal, légpárnákkal, buborékfóliákkal, szivacsos töltőanyagokkal, habtöltőanyagokkal, fahabokkal, polisztirollal, hungarocell forgáccsal vagy más töltőanyagokkal kitöltött teret üres térnek kell tekinteni.
A vállalkozásoknak arra kell figyelniük, hogy az üres tér aránya legfeljebb 40% legyen mindenféle csomagolásnál. Ez jelentős következményekkel jár az e-kereskedelmi ágazatban.

A végrehajtás határideje valószínűleg 2030 lehet, de a vállalkozásoknak érdemes időben felkészülniük a változásra.