Miközben nő az igény a fenntartható csomagolásra, a gyártóknak még számos kihívással kell szembesülniük, hogy ennek eleget tudjanak tenni.

A fenntartható csomagolás globális piaca a következő évtized során megduplázódik, és 2033-ra már 533,9 milliárd dollárt (490,1 milliárd euró) ér el – írja az ESM a Future Market Insights (FMI) új adatai alapján.

Az idei évben a piac értéke várhatóan 266,4 milliárd dollár (245 milliárd euró) lesz. Az FMI szerint annak köszönhetően, hogy a fogyasztók egyre környezettudatosabbak, nő a kereslet a fenntartható csomagolásra. Ez a környezetbarát és biológiailag lebomló csomagolásokra, valamint a komposztálható és újrahasznosítható megoldásokra is vonatkozik. A műanyagmentes csomagolásokra a kereslet különösen a következő években fog felgyorsulni.

Közölték, hogy miközben nő az igény a fenntartható csomagolásra, a gyártóknak még számos kihívással kell szembesülniük, hogy ennek eleget tudjanak tenni. Az egyik legnagyobb kihívás az, hogy megtalálják a költséghatékony és méretezhető megoldásokat a fenntartható csomagolóanyagok előállításához. Emellett a jogszabályi előírásoknak is meg kell felelniük, és biztosítaniuk kell, hogy a fenntartható csomagolóanyagok minőségben is tudják azt nyújtani, amit a hagyományos csomagolóanyagok.

Az FMI adatai alapján 2018 és 2020 között a fenntartható csomagolóipar 5,8%-os átlagos éves növekedési rátával (CAGR) bővült, ami főként a lebomló és komposztálható csomagolások népszerűségének köszönhető. 2020 és 2022 között a pandémia idején a kereslet felgyorsult, a piac 6,2%-os CAGR-rel nőtt. Ezt a szervezet azzal indokolta, hogy a fogyasztók egyre tudatosabbá váltak azzal kapcsolatban, hogy milyen hatást gyakorolnak a környezetre, és milyen egészségügyi kockázatokat rejtenek az egyszer használatos műanyagok. Tavaly óta a piac tovább gyorsult, 2022 és 2023 között 6,5%-os CAGR-rel növekszik.

 

AKTUÁLIS LAPSZÁM ELÉRHETŐ ITT: