Bár hazánkban hagyományosan kedvelt alapélelmiszer a száraztészta, a táplálkozási trendek ebbe a szektorba is begyűrűztek, egyre több a speciális, egészségtudatos fogyasztóknak is kínált innovatív termék. Az alapanyagárak, a csomagolóanyag-költségek, a munkaerőhiány és az infláció hatása kihívást jelent a szektornak.

Sikeresek a fejlesztések

A fogyasztói szokások mai gyors változása a piacon arra ösztönözi a gyártókat, hogy a hagyományos tészták mellett egészségesebb opciókat, például teljes kiőrlésű vagy speciális diétás termékeket is fejlesszenek, tudtuk meg a Mary-ker Pasta Kft. értékesítési igazgatójától.
Hajduné Reinwald Anita lapunknak elmondta, a vállalat kínálatában továbbra is a legnépszerűbb termékek a különféle tojásos tésztáik, de kiemelkedő népszerűségnek örvend a Durum Don Francesco termékcsaládjuk, „melynek elemei egészségtudatosabb választást jelentenek, és egyre jobban keresi a fogyasztó.”
A termékek kereslete a kiszerelések és tojástartalmuk szerint változhat a vásárlók igényei alapján. A 200 grammos kiszerelések népszerűek lehetnek kisebb háztartásokban vagy egyéni fogyasztók körében, míg az 500 grammos és „gasztro” kiszerelés a nagyobb családok vagy vendéglátóipari egységek számára vonzóbbak. A tojástartalom továbbra is fontos tényező a választásnál.
A Mary-Ker Pasta Kft. idén a Don Francesco durum termékcsaládját bővítette, ezzel a belföldi piacon szinte elsőként kínálva durum levesbetétet.
„A tésztapiacon a hazai termékek iránti elkötelezettség érezhetően erős, ezt szeretnénk megtámogatni jelenleg futó nyereményjátékunkkal is, melyben minden márkatermékünk részt vesz” – mondta, hozzátéve: a Mary-Ker Pasta Kft. mint egyik alapító tulajdonosa a Magyar Termék Nonprofit Kft.-nek, minden brand termékén büszkén viseli a véd­jegyet. Ugyanakkor a kereskedelmi láncok által kínált sajátmárkás termékek népszerűsége is említésre méltó, hiszen kedvező áron, versenyképes minőséget kínálnak a hálózatok.
Hajduné Reinwald Anita megjegyezte: a tésztagyártó szektor jelenleg több nehézséggel küzd, amelyek közül az erős verseny, az alapanyagárak emelkedése és kiszámíthatatlansága kiemelkedő probléma. Az infláció hatásai miatt az általános termelési költségek emelkednek, mindez ki­hívást jelent a profitabilitás fenntartásában. Ezen kívül a munkaerőhiány is súlyosbítja a helyzetet. Mint fogalmazott, „az iparág szereplői kénytelenek új stratégiát ­kidolgozni a költségek kezelésére és a munkaerő bevonzására, miközben a vásárlói igényeknek való megfelelés továbbra is a legfőbb szempont”.

Hűségesek a fogyasztók

„A tésztáknak még mindig megvan az az előnyük, hogy ­viszonylag gyorsan elkészíthetőek, és főételként vagy köretként is ideális választást kínálnak. Sok esetben tényleg csak a képzelet szab határt az ételek elkészítésében” – fogalmazott Bognár Erik élelmiszer­biztonsági és -minőségi mérnök, a Bognár és Társa 2001 Kft. ügy­vezetője. Mint említette, ­főként a hagyományos tésztákat keresik a vásárlók, azonban fokozódó érdeklődés tapasztalható az egészségtudatos fogyasztók részéről is. „Számukra rizstésztával, zöldborsós, vörös lencsés, csicseriborsós termékekkel, illetve különféle tönkölytésztákkal tudunk szolgálni”.
A Bognár 8 tojásos száraztészták 250 grammos kiszerelésben, a 8 tojásos csigatészták 200 grammos kiszerelésben kerülnek forgalomba, a 4 tojásos csomagolt termékek 250 gramm, 400 gramm, illetve 500 grammos kiszerelésben érhetőek el, a 4 tojásos lédig kiszerelésű tésztákat 5, illetve 10 kg-os csomagolásban kínálják a vásárlók részére.
Mint megtudtuk a kategóriában érzékelhető árérzékenység, főleg a Bognár termékek iránti új érdeklődések során. A már meglévő vásárlók esetében nagyfokú márkahűség tapasztalható. „Mindent meg is teszünk érte, hogy minden esetben a megszokott minőséget tudjuk teljesíteni” – egészítette ki.
A szakember szerint az alapanyagár, minőség, csomagolóanyag-költségek, munkaerőhiány és az infláció egyaránt hatással van a szektorra. Mint említette, az áremelkedés a fogyasztás csökkenését is magában foglalja. A kereskedők nem tartanak akkora kínálatot, ezért csökkennek a rendelési mennyiségek.
„Az online marketing kiemelten fontos számunkra. Idén megújuló honlappal és webáruházzal jelentkezünk. Számunkra a legjobb promóció, mikor megkóstolják a termékeinket és onnantól keresik is különféle tésztaféleségeinket. Új termékkel készülünk: egy vargánya gombával ízesített tésztával fogunk jelentkezni” – ­említette Bognár Erik.

Egy kis tészta statisztika

Több mint 6 millió tonna tészta készült az Európai Unió tagországaiban 2022-ben, ennek értéke 7,8 milliárd euró volt, ami 1,0 millió tonnával (20%-kal) több, mint 2017-ben.
A tésztagyártásban az EU-ban kimagaslóan Olasz­ország vezet, itt 4,2 millió tonnát gyártottak belőle 2022-ben, ennek értéke 5,1 milliárd euró volt, ezzel Olaszország az EU teljes termelésének 68%-át adta mennyiségben és 66%-át értékben. Így nem is meglepő, hogy Olaszország messze a legnagyobb tésztaexportőr az EU-ban.
Összesen közel 2,8 millió tonna tésztát exportáltak az EU tagállamai 2022-ben.
A két fő importáló ország Német­ország (414.758 tonna tésztát importált 2022-ben, ami az EU összes importjának 27%-át tette ki), valamint Franciaország (358.117 tonna, 23%).

Az EU-n kívüli tésztaexport két fő célállomása 2022-ben az Egyesült Királyság (309 030 tonna, ami az EU-n kívüli teljes export 25%-ának felelt meg) és az Egyesült Államok (262 877 tonna, 22%) volt.
A Nemzetközi Tészta Szervezet szerint világszerte több mint 600 különböző tésztaforma létezik.

Forrás: ec.europa.eu, International Pasta Organization

Minőség a Kifli.hu-nál

Szalma Rita, a Kifli.hu ­beszerzési igazgatója lapunknak elmondta, a Kifli.hu forgalma szerint alapvetően a népszerű kategóriák részaránya nem változik jelentősen. Továbbra is a durum tészta az egyik legnépszerűbb típus, utána természetesen következnek a tojásos tészták, de egyre közkedveltebbek az egészségtudatos termékeik. Külön lehet választani a levesbetéteket, ahol a csigatészta, a cérnametélt és az eperlevél szinte minden háztartásban megtalálható, valamint a spagetti forma mellett hódítanak a színek és a formák is, ezek jellemzően a természetes színezékek, spenótos, paradicsomos stb.
„A szortiment összeállításkor próbálunk minden igénynek eleget tenni. A saját márkás termékeink eredeti olasz tészták, ezért vásárlóinknak nem kell választani a minőség és a jó árak között. Külön figyelmet fordítunk a speciális, mentes termékekre, hogy senkinek ne kelljen kompromisszumot kötni az egészség és a jó íz között” – ismertette a kínálatot, hozzátéve, hogy a durum tészták igen népszerűek és egyre nagyobb teret hódít a Kitchin, vagyis a saját márkás választék is.
Szalma Rita megemlítette, hogy a tészták világában számos innováció és trend alakult ki az utóbbi években, amelyek célja, hogy a termékek ízletesebbek, egészségesebbek és fenntarthatóbbak legyenek (pl. speciális tészták (mentesek), különböző diétákhoz igazodva proteintészták, készételek, tápanyagdús tészták). A fejlesztések között a gluténmentes tészta szinte alapvető már, de van a kínálatban szénhidrát csökkentett és biotészta is. Az új trend most a protein tészták felé irányul.
Mint mondta, a tésztaforgalom csökkent ugyan az elmúlt időszakban, főleg az árak emelkedése miatt, azt is ­látni, hogy a gyártók tartósan alacsony árazással próbálják ezt visszafordítani. „Ebben partnerek vagyunk, hisz az akciós aktivitások tervezésekor arra törekszünk, hogy minden kiszerelésnél legyen akciós alternatíva is.”

Bővíti választékát a SPAR

A hazai SPAR tésztaválasztéka közel 200 cikkelemből áll, amely minden tésztakategóriából tartalmaz terméket a 8 tojásos levesbetétektől a 4, illetve 2 tojásos köret­tésztákon át, a tojás nélküli, illetve durum termékekig és a speciális termékek sem hiányoznak a szortimentből.
A legfontosabb márkatermékek mellett széles saját márkás kínálatot is biztosít a kereskedelmi hálózat. A kiszerelést leginkább a termék jellege határozza meg, azaz pl. levesbetétekből jellemzően ­200–250 g-os kiszerelések érhetők el, míg körettésztákból a 0,5–1 kg-os kiszerelések a legjellemzőbbek.
Maczelka Márk, a SPAR Magyar­ország Kereskedelmi Kft. kommunikációs vezetője szerint a vásárlói szokásokat ebben a kategóriában leginkább az ár befolyásolja. Azonban az egészségtudatos trendek nem kerülik el ezt a kategóriát sem. A tojás nélküli, illetve a gluténmentes termékek iránti kereslet folyamatosan növekszik, ahogyan az alacsonyabb szénhidráttartalmú termékek jelentősége is nő.
A SPAR Free From tészták a gluténérzékeny vásárlók számára kínálnak kedvező választást. Ezenkívül különböző hüvelyesekből készült (pl. köles, csicseriborsó vagy vöröslencse alapú tészták) és szénhidrátcsökkentett tészták is vannak a választékban, mellettük a Natur Pur bio termékek, vagy a tönkölybúzából készült termékek is megtalálhatók a polcokon. „A választékunk még idén bővülni fog durum levesbetétekkel, és a Gyermelyi által kifejlesztett »Expressz« (3 perces főzési idejű) tészták is hamarosan elérhetők lesznek áruházainkban” – fűzte hozzá.
Maczelka Márk megjegyezte, a tavalyi évi extrém inflá­ció a tészta esetében az átlagot meghaladó mértékű volt. Ennek következtében a fogyasztás kicsit eltolódott az olcsóbb (tojás nélküli) kategória irányába, illetve a nagyobb kiszerelések felé, valamint a saját márkák részaránya is jelentősen növekedett. Az idén ez a trend megfordult, az árak csökkentek a tésztapiacon, és a kereslet is visszarendeződött ennek megfelelően, így a gyártói márkák tudtak erősödni a saját márkákkal szemben.

 

(TERMÉKMIX magazin – 2024. októberi szám)

BELELAPOZOK: