Az elmúlt években érezhetően megnőtt a kereslet a hazai borok iránt. Bár nyáron hagyományosan a fröccsöt részesítik előnyben a magyar fogyasztók, különösen népszerűek a könnyű, gyümölcsös fehérborok és rozé borok, de a testesebb vörösborok is nagy kedveltségnek örvendenek. Úgy tűnik, hogy a nagy múltú borvidékek egyszerre tudnak a hagyományos és az új fajtákból készült borokra építeni.

Keresettek a helyi fajták
A Borbély Családi Pincészet részéről Borbély Tamás borász is úgy látja, hogy nyáron a fogyasztók elsősorban a könnyedebb stílusú, alacsonyabb alkoholtartalmú, illatosabb borokat vagy a fröccsborokat keresik mind a pincénél, mind a borteraszon, de Bada­csony­ba érve örömmel kóstolják a Kék­nyelűket és más helyi fajtákat is.
Grillételek mellé a Rózsakő selection borunkat ajánljuk a 2021-es évjáratból, ami kicsit tartalmasabb, 3 hónapot fahordóban érlelődött válogatásunk” – egészítette ki. Emellett nagyon kedvelt a pincészet Tomaj nevű bora, ami a ­borvidék 3 fő fajtájának (Kéknyelű, Olaszrizling, Rózsakő) a házasítása, reduktív technológiával készült és remek kiegészítője lehet a grillezett halaknak, húsoknak, zöldségeknek.
Borbély Tamás a fesztiválozó fiataloknak ajánlja a könnyed, illatos Irsait, a friss, roppanós „fröccsnekisjó” Olasz­rizling bort és a sláger Bóbita gyöngyöző bort, de kedvelt a „kinnagangon” fantázianevet viselő Pinot noir rosé, valamint a Gabriella Muscat Ottonel borok is.
„Számunkra fontosak a helyi, lokális fajták, mint az Olaszrizling, Kéknyelű, Rózsakő, Zeus. Ezeket egész évben nagy érdeklődés és fogyasztás övezi. A KARÓS Olaszrizling limited selection borunk az Országos Borverseny aranyérmes tétele, amit a nagy ásványossága ellenére a nyári időszakban is kóstolgatnak a fogyasztók. A kéknyelű, mint ikonikus helyi fajta mindig érdekes a vendégeinknek, idén különösen, mert a 2023-as Badacsonyi Kéknyelű borversenyen több Nagy Arany- és Arany-érmet nyertek kéknyelű boraink, így mi lettünk a legeredményesebb Kéknyelű- termelők” – ismertette, megemlítve a borászat nagy újdonságát, a GYULA PAPA Rajnai rizling 2019 bort, mely idén tavasszal debütált. „Gyula kedvenc fajtájából, az első unoka, Tamás Attila születésének évéből jelent meg először ez a hordós erjesztésű rajnai rizling válogatás, melyet nagy siker övez”.
A badacsonyi borász szerint a fogyasztói döntések és választások összetettek. Nem mindegy, hogy egy hipermarketben, egy borszaküzletben, egy étteremben vagy éppen egy borászatnál szeretne valaki vásárolni. Mint mondta, az átlag fogyasztók elsősorban a saját ízlésük alapján, az ­ ­elfogyasztás célja alapján választanak. A pincéknél azonban keresik a helyi fajtákat, különlegességeket. Például érdekességnek számít az asztalon a habzóbor is, ami egy gyűjtőkategória, ide tartoznak a gyöngyöző borok és a pezsgők is. A szén-dioxidot tartalmazó termékek nagy divatnak örvendenek, nem csak az ünnepekkor. A nyári melegekben kiváló frissítők a könnyed gyöngyöző borok, de a pezsgők is egyre szélesebb körben divatossá váltak.
„Úgy tűnik, az idei szezonban a fogyasztók megfontoltabbak a vásárlásnál. A hosszú évek tapasztalata alapján az előszezon kicsit visszafogott, elsősorban a hétvégéken van komolyabb érdeklődés. Badacsony július közepével a Bor7 megnyitására szokott »megtelni« élettel. Már érződik, hogy érkeznek a badacsonyi borok szerelmesei” – mondta Borbély Tamás, hozzátéve, hogy a Borbély Családi Pincészet bizakodóan tekint a nyári szezonra.

Különleges szőlőből különleges bor
„Hosszú évek tapasztalata mondatja, hogy a fogyasztók azokat a borokat keresik ilyenkor, amelyek otthon a teraszon, vízparton, baráti összejöveteleken mindenkinek kínálható és mindenki számára kedvelhető, van is ebből bőven nálunk” – fogalmazott Kanczler András, a Basilicus Szőlőbirtok vincellére. Nyáron a Basilicus Szőlőbirtok borai közül a kedvenc tételek, például a száraz „Első Szerelem” sárgamuskotály, a „Ne Habozz” habzó bor, a Brut nature tokaji pezsgő, Tokajhegyalja régi vörösbora, a purcsin, illetve a nyári édes teraszbor, a késői szüretelésű „Mindenjó” furmint.
„A tokaji száraz borok forgalma mindig növekszik nyáron, mert a furmint és a hárslevelű borok a grillezéshez kiválóak. Kínálatunkból a nyári grillezések mellé a Lónyai-dűlős ültetvényünkről szelektált Tokaji Furmintot ajánlanám szívesen, a borínyenceknek pedig van egy különleges borunk, Tokaj egyik legkülönlegesebb borfajtájából, a díjnyertes Száraz Szamorodni” – ismertette, hozzáfűzve, hogy a habzó és pezsgőborok is nagy kedvencek ebben az időszakban.
Az évi mintegy 10-12.000 palack bor gyakran hét-nyolc különböző borfajtát jelent, száraz cuvé-ktől és fajtaboroktól az édes kései szüretelésű borokon át a szamorodniig, fordításig és aszúig. Nagyon sokan egy különleges borért látogatnak be a birtokra; ez a Tokaji borvidék régen jól ismert, ám mára szinte teljesen elfeledett kék szőlőjéből, a purcsinból készülő vörösbor. Ezt a szőlőfajtát a borvidéken a Basilicus Szőlészet telepítette vissza egyedüliként, így a borvidéken ebből a fajtából készített vörösbor kizárólag csak itt található. „A purcsinból készült vörösbornak a kóstolása ­valódi 400 éves időutazás. Németh Márton ampelográfus szerint az első aszúbort 1608-ban ebből a fajtából készítették” – ­hívta fel rá a figyelmet a vincellér.
A Basilicus Szőlőbirtokon nemcsak a tételek vásárlására, hanem kóstolására is van lehetőség, ami segít abban, hogy minőség alapján válassza ki azokat a borokat a fogyasztó, amelyek a leginkább megfeleltek, vagy azokból vásárol, amelyből a vendégeit szeretné majd megkínálni.A hagyományos is lehet újdonság
A könnyű és fiatal fehérborok nemcsak felüdítenek, de fel is frissítenek a meleg időben, vallja ifjabb Font Sándor, a Font Pincészet ügyvezetője. Mint lapunknak elmondta, a nyári szezonban a fogyasztók jobban kedvelik a könnyedebb, nem túl testes borokat. A magyarok szívesen készítenek fröccsöt, amelyhez főleg a könnyű fehér, illetve rozé borokat társítják.
„A Font Pincészet kínálatából elsősorban a friss, üde Cserszegi fűszerest, Irsai Olivért ajánljuk nyárra, de mind­három rozé borunk – Néró, Kékfrankos, Cabernet sauvignon – is tökéletes választás például a grillételek mellé” – ajánlotta az ügyvezető. Mint mondta, ebben az időszakban az üdítő jellegű, friss gyümölcsös borokat keresik leginkább a fesztiválozók vagy a pihenni vágyók, példaként említette a könnyű, friss rozét, legyen az Kékfrankos, Cabernet sauvignon vagy Néró, de nagyon népszerű a Kövidinka és az Irsai Olivér mellett a Cserszegi fűszeres boruk is. „Nyáron jól fogynak a habzó borok is, most tervezzük a töltést, sajnos egy átmeneti készlethiánnyal is kell számolnunk.”
A jó idő beköszöntével egyre többen fogyasztanak bort akár grillezésnél és kerti partikon egyaránt. „Egy kiváló fröccs mindenképpen hűsítő lehet a nagy melegben. A szabad­ban végzett munka vagy szórakozás egyaránt megteremti a lehe­tőséget a fröccsözéshez. A kedvező borfogyasztási lehető­ségek, a helyszínek és borfajtáink népszerűsége egyaránt hozzá­járulnak a borfogyasztás növekedéséhez” – ­mondta ­ifjabb Font Sándor, megemlítve, hogy a Font Pincészet több fesztiválon – Monoron, Szegeden és néhány további városban – is megjelenik boraikat kínálva.
A szakember tapasztalatai szerint hazánkban megoszlanak az igények: vannak a vendégek között, akik kifejezetten az újdonságokat keresik, míg mások a jól ismert fajtákból választanak. „A gasztronómiai különlegességeket ­bemutató fesztiválokon jól lehet párosítani borainkat az ott készülő ételekhez, így komplexebb élményt nyújt a vendégeknek a kóstoló” – tette hozzá.
Mint mondta, a Font Pincészet főleg hungarikum fajtákkal dolgozik, kínálatukból is ezen fajták iránt van a legnagyobb kereslet. A fogyasztók szeretik az újdonságot is, ami nemcsak egy új fajtát jelenthet, hanem egy bor más stílusban való elkészítését, illetve egy innovatív csomagolást is. Ebben az időszakban a nagy kiszerelés jobban előtérbe kerül, lévén több bort fogyasztanak az emberek. Keresettek a borászat Bag In Box kiszerelésű termékei, de jól fogynak az aludobozos 0,25 literes gyöngyöző borai is.
„Sajnos a mai piaci helyzetben, úgy gondolom, a bor­vásárlókat is érinti az árfigyelés, amellett, hogy keresik az akciós termékeket, a vásárlást egy tájékozódás is megelőzi” – jegyezte meg az ügyvezető, hozzátéve, hogy az árérzékenység, mint jelenség egyre inkább érezhetővé válik.
A soltvadkerti borászat a tervezett eladási számokat az ­első félévben tudta tartani, ez okot ad arra, hogy bizalommal tekintsenek a jövőbe, illetve arra, hogy a következő fél évben is jó forgalmat tudnak bonyolítani. Ifjabb Font Sándor szerint némi nehézséget és plusz költséget jelenthet majd a kiterjesztett gyártói felelősség bevezetése is: „cégünk mindig is nagy hangsúlyt fektetett a környezetbarát megoldásokra a termékfejlesztés során – jegyezte meg –, talán az elkövetkezendő időszakban ezeket a csomagolási változatokat kell erőteljesebben népszerűsíteni és elérhetővé tenni a fogyasztók számára.”

Minőségi, könnyed és játékos
Az év melegebb időszakában természetesen előtérbe kerülnek a könnyed tételek: reduktív fehér-, rozé borok és buborékos fajták. Ezek azok a variációk, melyeket 5–8 fokra hűtve szokás fogyasztani, alacsonyabb alkoholtartalommal bírnak és gyümölcshangsúlyosak. A buborékos borok közül továbbra is nagyon népszerű a prosecco kategória és a champagne. „Ma már nem számít szentségtörésnek, ha egy újvilági bort fröccsként fogyasztunk, ha jeget teszünk egy pezsgőbe – van, ami kimondottan ezen fogyasztási módra készül –, vagy éppen egyéb spritzet készítünk proseccóval” – említette a Termékmixnek Horváth László, a Heinemann Testvérek Kft. brand managere.
A grillezés a gasztronómián belül egy külön műfaj, ami könnyed, laza, játékos, néha spontán megoldásokkal tarkított. Ennek megfelelően az összhang megkívánja, hogy a borkínálat is ezen a vonalon mozogjon. „Én magam szívesen ajánlok és fogyasztok egy Villa Maria Sauvignon Blanc-t Új-Zélandról, vagy egy Los Vascos Chardonnay-t Chiléből, de a prosecco is remek választás. Természetesen ne feledkezzünk meg a hazai fajtákról, úgymint: rizling, furmint, juhfark vagy a kéknyelű. A vörös húsok mellé javaslom, hogy egy „fehérebb” vöröset válasszunk, mint például a pinot noir vagy a magyar alteregót, a kadarkát” – ­ajánlotta Horváth László.
Mint mondta, nyáron a habzó- és gyöngyöző borok különösen kedveltek. A szomjoltást, frissítést a savasság, így a szénsavasság segíti, nem is beszélve a buborékok íz- és illat­fokozó hatásáról. Ez az érzet különösen jól kihasználható az illatos fajtáknál, mint a Muscat Ottonel, Irsai Olivér vagy a cserszegi fűszeres.
A Heinemann Testvérek Kft. portfóliójából a champagne, a prosecco, az olasz pinot grigiók és az új-zélandi sauvignon blanc-ok teljesítenek kimagaslóan, de egyre nyitottabbak a fogyasztók a provance-i rosékra vagy az osztrák grüner veltlinerekre.
„Szerencsére a fogyasztói tábor nagyon szépen edukálódik. Egészen jól tudják, hogy milyen jellegű bort szeretnének fogyasztani és nyitottak az újra is” – árulta el Horváth László, hozzátéve, hogy idén erősen tapasztalhatóvá vált az árérzékenység a roppant hosszú és borzasztóan magas inflációs környezet hatására, ami szintjét tekintve leginkább az élelmiszerek piacán csapódik le.

 

(TERMÉKMIX magazin – 2023. júliusi szám)

Aktuális szám ITT: