A környezetvédelem és a fenntarthatóság kiemelten fontossá vált a rovarvédelem, illetve a rovarirtás terén. Mi a legjobb módja annak, hogy ökológiailag biztonságos módon védekezzünk a nem kívánt látogatók ellen? 

Innovációs megjelenésekkel

„A rovarirtó piacot nagyban meghatározza az időjárás” – hangsúlyozta Tremmel Nóra, a ZigZag rovarirtó márkát forgalmazó Brands&More Hungary Kft. ügyvezetője elmondta lapunknak, hogy a tavalyi aszályos év nem kedvezett a szúnyoglárvák élet­terének, így a mért adatok alapján jóval kevesebb bőrre kenhető szúnyogriasztó termék fogyott, valamint az elektromos készülékekből is kevesebbre volt szükség.
Ha a szúnyoglárvák kikeléséhez kedvezőtlen a hőmérsék­let, ritkább a hosszantartó esőzés vagy akár a felhőszakadás, akkor kevés szúnyogszámmal lehet számolni. Ezzel szemben, ha kedvező körülmények állnak elő, akkor hirtelen hatalmas keresletre lehet számítani, így ez a piac nem ­annyira jól tervezhető a kereskedelem szempontjából, csak azon ­cégek tudják kezelni, akik gyorsak és rugalmasak.
Ezen kívül a rovarok egyre jobban alkalmazkodnak a környezethez, a darazsak, a poloskák és a hangyák egyre több problémát jelentenek a háztartásokban. „Nem ­csoda, hogy bizonyos rovarok elleni irtószerek forgalma kétszámjegyű növekedést mutat. Ezért is forgalmazunk már három­féle darázs­irtó aeroszolt. A 4–6 méteres hatótávolságot elérő, speciális szórófejjel ellátott termékek fészekirtó hatás­sal bírnak, hiszen az épületek pereme alá is be lehet velük ­fecskendezni” – mondta Tremmel Nóra. A tavalyi évben a brand ­legnagyobb forgalomnövekedését ezek a termékek adták, ami meg­mutatja, hogy nem mindegy, milyen távolságból támadunk például a veszélyes darazsakra.
Nagyon kedvezően fogadta a piac a hangyák ellen professzionális területről behozott innovációt: a fecskendőben előretöltött Biotox hangyairtót, amely akár a teljes hangyafészek megsemmisítését is lehetővé teszi. A csalétket tartalmazó ZigZag hangyairtó csapda egyszerűen és biztonságosan alkalmazható. A csótányok ellen a Biotox méregmentes papíralapú csótány csapdával léphetnek fel a fogyasztók.
„Természetesen az azonnali irtásra is gondoltunk – ­jegyezte meg Tremmel Nóra. „Egyedi a piacon a nagy ­kiszerelésben árult 600 milliliteres hangya- és csótányirtó aeroszolunk, amelynek az ára így kedvezőbb és 30 napos távoltartó hatás­sal is rendelkezik” – ismertette.
Mint mondta, a kategóriát erős innováció jellemzi. „Számunkra a minőség és magas hatóanyag-tartalom mellett nagyon fontos az esztétikus termékmegjelenítés is, ezért idén különleges designú csomagolásban, kis kiszerelésű - akár egy kézitáskában könnyebben elférő méretű - bőrre fújható ZigZag szúnyog- és kullancsriasztóval jelentkezünk. Ezeket a termékeinket alacsonyabb árponton találhatják meg a vevők.”
Tremmel Nóra úgy véli, hogy ez a kategória jobban függ az időjárástól, mint a gazdasági helyzettől: „ha nincsenek rovarok a lakásokban, akkor nem fogynak a rovarirtó szerek, ha vannak, akkor azok a termékek is elfogynak, amelyek esetlegesen valamivel többe kerülnek, mint a korábbi években”.
A Brands&More a bolti kommunikáció mellett az elmúlt két évben komoly TV és online kampányt folytatott, ami a folyamatos kétszámjegyű forgalomnövekedés mellett márkaismertség növekedést is eredményezett, így továbbra is nagy hangsúlyt fektetnek rá.Felkészülten az élősködők ellen

Napjaink komoly problémája a klímaváltozás, amely az élőlények, így a rovarok vándorlását is eredményezi, ami ­miatt megjelennek a különféle invazív fajok (kullancsok, szúnyogok, poloskák stb.), valamint az enyhe, eltolódott telek kedvezően hatnak a rovarok és élősködők túlélésére, így a szüksé­gesnél nagyobb egyedszám marad meg. „Közvetlen környezetünkben egész évben találkozhatunk rovarokkal és élősködőkkel, azonban a kora tavasztól késő őszig tartó időszakban megnő az egyedszám” – jegyezte meg a Crhysatox Kft. ­ügyvezető igazgatója. Utassy Zoltán szerint a megváltozott feltételek miatt különböző rovarirtó és rovarriasztó szerek jelentek meg a piacon az innovatív aeroszolos termékektől a ­csapdák terén a feromon- és hőcsapdáig.
Példaként említette a az újonnan kifejlesztett ­termosztátos hőcsapdát: az ATK NÖVI Ku­ta­tóinak saját tervezésű, vegyszermentes és környezetbarát csapdatípusa címeres poloskák, zöld vándorpoloskák, ázsiai márványpoloskák, valamint nyugati levéllábú poloskák ellen is hatékony ellenfél.
Az élősködők (rovarok, kullancsok, poloskák stb.) szívósságát jelzi, hogy a klímaváltozás hatására nem pusztulnak el, képesek „végigvinni” a fejlődési ciklusukat, ami ellen nagyon fontos a megfelelő védekezés. Utassy Zoltán megemlítette, hogy a Piret-Mix Plusz termékcsaládban a legmagasabb hatóanyag-tartalmú készítmények találhatók, ezeket a túlszaporodott és megnövekedett rovar, illetve élősködők jelenléte miatt fejlesztettek ki. „A védekezés nagyon fontos, mert az invazív szúnyogok (tigrisszúnyog, ázsiai bozótszúnyog, koreai szúnyog) mind vírusokat terjeszthetnek. Saját magunk védelme érdekében ajánlott a repellens riasztószerek ­használata” – egészítette ki.
A csótányok és hangyák megjelenésekor a vonulási utakat kell beszórni, úgynevezett „demarkációs vonalként”. Lakáson belül a rejtett életmódot folytató rovarok ellen a porozót és a permetet egyaránt ajánlotta az ügyvezető igazgató.
A lakásokban előforduló ruhamolyok és aszalványmolyok ellen célszerű a foltmentesen száradó, színtelen, szagtalan Piret-Mix Plusz permettel kezelni a ruhákat, szőnyegeket, gyapjúdolgokat, majd nejlonzsákba tenni őket és befülleszteni fél-egy napig.
„Úgy vélem, hogy a Piret-Mix termékcsalád egy trend” – fogalmazott Utassy Zoltán. A 2001-ben alapított válla­lat számtalan helyen jelen van: pl. kutyásversenyeken, rendezvénye­ken, piacokon stb. „A médiaszereplésekkel (tévé, rádió, újság, óriásplakát stb) és reklámokkal igyekszünk az évszaknak megfelelő problémákra felhívni a figyelmet!” – tette hozzá.

Fejlesztésekkel a rovarok ellen

A Vape márka mögött álló Fumakilla Cégcsoport kutatási-fejlesztési tapasztalatait felhasználva a vállalat folyamatosan törekszik olyan új készítmények és termékek fejlesztésére, amelyek megvédik az embereket az éghajlatváltozás következtében újonnan megjelent rovarféléktől is. „Elkötelezettek vagyunk egy olyan társadalom megteremtése iránt, amelyben az emberek világszerte biztonságosan és kényelmesen élhetnek” – árulta el a vállalat küldetését Miszlai József, a Coswell Hungary Kft. ügyvezetője.
„Az időjárási viszonyok változása miatt évről évre nő a rova­rok jelenlétének periódusa, azaz meghosszabbodott a szezon” – mondta Miszlai József, hangsúlyozva, hogy rend­kívül fontos a piacra jutás ideje, azaz, hogy az innovatív termékek forgalmazása az adott rovarok szezonalitásához kapcsolódva a megfelelő időben lehetővé váljon. „A cél az emberek életének védelme, az emberek életminőségének védelme és az embereket tápláló környezet védelme” – fogalmazott.
A Vape teljes választékot nyújt különböző adagolási formátumokban a hangyák és csótányok ­ellen is. Az aero­szolos termék­család (Multiinsect spray vagy Ants stop spray) háztartási használatra kifejlesztett készítményeket tartalmaz. „Emellett vannak csalétkeink is, amelyek a problémát annak eredeténél oldják meg, hiszen megszüntetik a ­kolóniát. A csapdában lévő csalétket a hangyák egyrész elfogyasztják, másrészt a fészekbe hordják, mellyel táplálják az ott tartózkodó egyedeket is, amelynek következtében a kolónia elpusztul. A választékban mindezek mellett természetesen van még ­ételmoly csapda is” – említette Miszlai József.
Mint megtudtuk, a 2023-as szezon nagyon fontos a Vape számára, amely megújult dizájnnal tér vissza a polcokra, és a vállalat fejleszti a POS-tevékenységét is. „Néhány év ki­hagyás után idén nyáron TV reklámmal tér vissza a kép­ernyőre a Vape márka” – tudtuk meg Miszlai Józseftől.

 

Sikeresek a bevált termékek

„Az egész évben vagy annak nagy részében előforduló rovaroknak országosan stabil a jelenlétük, ami kihat a rovarirtók, -riasztók és védekezési eszközök forgalmára: növekedést mutatnak a forgalmi számok” – tudtuk meg Oláh Anitától, a dm Kft. szortiment menedzseré­től, aki hozzátette, hogy ezen rovarirtók keresleti emelkedése bizonyos rovarok előfordulási idejének meghosszabbodásából is fakad. Ilyen például a hangya. „Ugyanez a szúnyogok és kullancsok elleni védekezésről nem mondható el” – árulta el Oláh Anita.

Nem lehet előre látni a szezont
Mint mondta, egyre nehezebb a soron következő tavaszi és nyári szezonnal kapcsolatban jóslatokba bocsátkozni. Ez azt is jelenti, hogy egy kiemelkedően magas forgalmú szezont bármikor követhet egy hasonló mértékű visszazuhanás. „Kereskedőként a kategóriára vonatkozó, környezeti- és időjárási hatásokon alapuló várakozásokban a gyártói, beszállítói oldalra igyekszünk támaszkodni” – tette hozzá.
Oláh Anita szerint az jól látható, hogy a hangya, csótány, poloska és a moly ellen elérhető termékek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek.

A bevált hatóanyagokat keresik
Az éghajlatváltozással járó növekvő és változatos rovararány folyamatos versenyre hívja a rovarirtó piacot. Ennek ellenére a dm Kft. szortiment menedzsere a 2023-as szezonban nem találkozott olyan ajánlattal, ami gyökeresen másképpen tekintene ezekre a kihívásokra. „A bevált hatóanyagok és termékek szerintem nagyobb biztonságot is adnak vásárlóinknak ebben a témában” – mondta Oláh Anita.


Fejlesztésekkel a rovarok ellen


Simon Zsuzsa,
a METATOX Kft. ügyvezetője szerint a rovarirtó szerek az elmúlt években jelentős fejlődésen mentek keresztül. Mint megtudtuk, 2023-ban a magyar piacon és a környező országok piacain 1981 óta jelen lévő INSEKTA rovarirtó porozó­szereket, valamint a termék­család testvéreit, a POROTOX és POROTOX EXTRA rovarirtó porozó­szer termékeket is továbbfejlesztették. „Létrehoztuk a Magyarországon elérhető rovarirtó porozószerek közül a legkomplexebb hatóanyag kombinációval, a legkisebb alkalmazási dózisban (mindössze 2,5 gramm/m2), de ezek mellett leghosszabb hatástartóssággal (12 hét) rendelkező rovarirtó porozószer termékcsaládunkat” – ismertette Simon Zsuzsa.
A 100 százalékban magyar tulajdonban lévő METATOX Kft. azon túl, hogy a lakosság számára is elérhető rovarirtó szer kínálatában erősített, a professzionális kártevőirtás számára is biztosít kiemelkedő hatásossággal bíró, széles hatásspektrumú, kipermetezhető rovarirtó koncentrátumot, amely egész Európában egyedülálló, 43 százalék cipermetrin hatóanyag tartalommal bír. „A rovarriasztók közül hazánkban és a környező országok piacain a SZUKU márka fogalom. Az első SZUKU szúnyog- és kullancsriasztó termékünk 1981. ­június 24-én gördült le a gyártósorról. Azt lehet mondani, hogy mára Magyarország egyik legjobb hatásfokkal és egyik legmegfelelőbb védelemmel rendelkező szúnyog- és kullancsriasztó terméke lett” – ismertette a terméket Simon Zsuzsa.
Mint mondta, egyre inkább nő azon vevőknek az aránya, akik a „mérgek” helyett a természetes összetevőjű, környezet­barát termékeket keresik és részesítik előnyben. Ezért a METATOX több éves kutatás és fejlesztés ­eredményeképpen egy nemzetközi munkacsoport tagjaként 2023-as szezon­kezdettel létrehozta SZUKU DEET-FREE® termékcsaládját is, melynek bőrre és ruházatra fújható spray, valamint bőrre kenhető krém változatai 100 százalékban természetes, etikusan előállított, etikus és fenntartható forrásból ­származó növényi összetevőből állnak. Simon Zsuzsa ­megjegyezte, hogy a lakossági III. kategóriás, szabadforgalmú ­rovarirtó termékek kifejlesztésénél, engedélyezésénél és késztermék előállításánál arra törekedett a vállalat, hogy INSEKTA, POROTOX és POROTOX EXTRA rovarirtó porozószer termékei „egyszerűen, praktikusan, gazdaságosan felhasználható, gyors ölő-, kiűző és taglózó hatású, hosszú hatástartósságú, széles hatásspektrumú, megfizethető árú termékek legyenek” –, fogalmazott.
A METATOX Kft. a lakossági ügyfelek mellett ­segítséget tud nyújtani az élelmiszeripari vállalatok, intézmények, stb. számára a teljes körű kártevőmentesítési tevékenységek elvégzésében is.

Fontos a környezetvédelem

Az elmúlt években egyre ­szárazabb és melegebb időjárás volt jellemző, így a külső körülmények a mászó- (hangya, csótány) és ­repülő rovarokra (légy, darázs, moly) kedvezően hatnak, ellenben a szúnyogok élettere visszaszorul, amely meglátszik a velük kapcsolatos termék­keresletben is. A házban előforduló kártevők ellen a legnépszerűbbek az aeroszolos kiszerelések, (a teljes rovarirtó piac közel felét adják), ezen termékek eladása 15%-kal nőtt az előző évhez képest. A másik legnépszerűbb kategória a csapdák kategória (rovarirtó piac 20%-a), szintén évről évre növekszik a rovarcsapdák értékesítése.
„Fontos kiemelni, hogy az irtószermentes rovarcsapdák iránt egyre nagyobb a kereslet, ebben a kategóriában a legnépszerűbb termékek a Biostop termékcsaládba tartoznak” – mondta el lapunknak a Bábolna Bio Zrt. értékesítési vezetője. Bajomi Gergely hangsúlyozta: a Bábolna Bio számára fontos, hogy olyan irtószermentes, környezetbarát, könnyen használható, de ugyanakkor hatékony termékeket fejlesszen és gyártson, amely azonnal látványos eredményeket nyújt a vásárlók számára.
Bajomi Gergely megjegyezte, hogy a rovarok és egyéb élősködők előfordulási számának emelkedése mellett a ­hangyák évről évre egyre nagyobb problémát jelentenek, ezért az ellenük való védekezésre az idei évtől új megoldást kínál a vállalat. „A Protect Premium hangyairtószer egy olyan granulátum, amit főként a ház körül, de akár beltéren is használható. A termék különlegessége, hogy szárazon kiszórva vagy vízben oldva locsolással is egyaránt ­használható” – ismertette.
Az elmúlt évekhez hasonlóan a Bábolna Biónak idén is lesz a rovarirtó szezonban országos médiakampánya, amelynek keretében különböző csatornákban népszerűsítik a PROTECT termékeket. „Egész éveben folyamatosan kommunikálunk a social media-ban. Szeretném kiemelni a »Sokk a rovar« nevű Facebook oldalunkat, ahol a szezonnak megfelelően hasznos információkat és érdekességeket osztunk meg a követőink­kel” – mondta Bajomi Gergely.

 

(TERMÉKMIX magazin – 2023. áprilisi szám)

belelapozok