Habár az intim higiénia valóban egy bizalmi kategória, ma már szerencsére nem tabutéma, egyre nyíltabban lehet beszélni róla. Így tesznek ezzel az intim
higiénés termékek gyártói is, akik folyamatos megújulással és fejlesztésekkeljelennek meg a piacon, hogy tovább erősödhessen a bizalom a fogyasztó és a márkájuk között.

A legfontosabb a megbízhatóság és a kényelem
Hegedűs Eszter, az Essity Hungary Kft. senior brand managere elárulta, hogy az idei évben egy technológiai újdonsággal jelentkeznek, a Libresse egészségügyi betéteik teljesen megújulnak. „Mostantól az új Cour-V™ és Max-Cour-V™ adaptív technológiával biztosítják a maximális védelmet. „A betéteken 3 nedvszívó zónát alakítottunk ki a gyors nedvszívóképesség érdekében. Anatómiai szempontokat is figyelembe vevő kialakításuknak köszönhetően pedig maximálisan illeszkednek a V zónához. Idén új Maxi éjszakai betéteteket is bevezettünk, ezek a vastag éjszakai egészségügyi betétek extra hosszúságuknak és az új Max-Cour-V technológiának köszönhetően maximális biztonságot nyújtanak nagyon erős vérzés esetén is. Tisztasági betéteknél pedig 2 nagy kiszerelésű termékkel bővült a kínálatunk, ezek a Libresse Long 50 db és Libresse Normal 80 db-os termékek. A piaci trendek alapján azt látjuk, hogy növekszik az igény a nagy méretű és a nagyobb ­kiszerelésű termékek iránt. A TENA Lady Extra termékek is megújultak, Slim-ek, vagyis vékonyak lettek. Ezek viszonylag nagy nedvszívó képességű kifejezetten vizelet felfogására kifejlesztett termékek. A változás egyébként szemmel látható, hiszen a csomagolás is sokkal kisebb lett, a termékek nedvszívó képessége azonban változatlan maradt” – sorolta az újdonságokat a manager.
A vásárlói preferenciákat illetően megtudtuk, hogy a két legfontosabb elvárás ezeknél a termékeknél a megbízhatóság és a kényelem, hiszen ezek mindennap használt, bizalmi termékek. „Az árak jelentős változása miatt az ár-érték arány is egyre fontosabb szerepet kap, míg a korábbi években ez kevésbé volt jellemző. A magas ár-érzékenység nagyon jól látható a különböző árakciók és kuponos akciók hatásából. Ha pedig sorrendbe kellene tenni a prioritásokat, hogy mi alapján választanak intim higiéniás termékeket a vásárlók, akkor a márkát tenném az első helyre, amit a minőség, a kényelem és az ár követne, de ahogy már említettem, az ár szerepe mostanában felértékelődött” – tette hozzá.
Mint megtudtuk, a Covid időszak alatt a kereslet csökkent, mivel otthon ezekből a termékekből kevesebb fogyott, jobban lehetett optimalizálni is a használatot. „Az idei évben látjuk a kereslet újbóli emelkedését, visszarendeződését. A háború kirobbanásakor szintén érezhető volt egy meg­növekedett kereslet, a menekültek érkezése és a nekik vásárolt adományok kapcsán. Ezeket a változásokat a piacról kapott adatok is alátámasztják. A tampon szegmens nőtt értékben és mennyiségben a legdinamikusabban, ezt követi a tisztasági, majd az egészségügyi betét piac, az első 7 ­hónap forgalmát tekintve az előző ugyanilyen időszakhoz képest” – tájékoztatott.
Hegedűs Eszter úgy látja, hogy az újdonságra való nyitottság megvan a vásárlókban, de mivel nagy a márkahűség, nehezebb a kipróbálásra ösztönzés. „A környezettudatos termékek pedig egyre fontosabb szerepet képviselnek. Viszonylag magasabb áruk miatt egyelőre még inkább prémium termékeknek számítanak, amit viszont nem mindenki engedhet meg magának” – mondta.
A Libresse elkötelezett a nyílt és őszinte kommunikáció mellett, évek óta ezt az irányt képviselik. „Tabudöntő kommunikációnk hozzájárul ahhoz, hogy a nők az őket ­érintő témákról őszintén merjenek beszélni, és szükség ­esetén meg­felelő támogatást kapjanak. TENA Lady márkánknál ­pedig a hangsúly az edukáción van, nagyon sokan nem ­tudják, hogy mi a különbség egy egyészségügyi és egy inkontinencia betét között. Az inkontinencia önmaga egy tabutéma, amiről beszélni kell, hogy az érintettek megtalálják a ­számukra megfelelő megoldást, aminek köszönhetően újra ­teljes ­életet élhetnek” – fogalmazott.
A manager felhívta a figyelmet arra, hogy a ­menstruációs szegénység Magyarországon is egy létező probléma, szerencsére egyre többet beszélünk róla és sok pozitív példát is látunk. „Az Essity mint gyártó, forgalmazó rendszeresen juttat el termékadományokat a rászorulóknak a szeretetszolgálatokon keresztül” – egészítette ki.

Megbízható védelem
Szabó Viktóriától, a Johnson & Johnson Kft. senior brand & shopper activation managerétől megtudtuk, hogy az idei év az o.b. megújulásáról szól. „Nem csak csomagolást váltottunk, hanem a korábbi Night tamponunk egy továbbfejlesztett verzióját vezettük be a piacra, az o.b. ExtraProtect tampont, mely a márkán belül a legjobb szivárgás elleni védelmet nyújtja” – tájékoztatott.
A manager úgy véli, hogy ebben a kategóriában elengedhetetlen a bizalom, hiszen, ha nem ­megfelelően teljesít a termék, az igen kellemetlen meglepetést okozhat. „A megbízhatóság mellett természetesen fontos a kényelem, és nem elhanyagolható a fenntarthatóság sem. Az elvárások magasak, de az o.b.-val folyamatosan azért dolgozunk, hogy ezeknek eleget tegyünk” – fogalmazott, majd a fenntarthatósági tényezővel kapcsolatban ­hozzátette: „A környezettudatosság kategóriától függetlenül fontos, a női higiéniában is egyre több organikus pamutból készült termék jelenik meg. Az o.b.-ból két méretben (normal és super) érhető el az o.b. Organic tampon, mely a megbízhatóság mellett természetes védelmet nyújt. Carefree tisztasági betét márkánk pedig hamarosan két organikus pamut fedőréteggel rendelkező termékkel bővül.”
Az edukációval kapcsolatban Szabó Viktória elmondta, hogy ez folyamatos része a kommunikációjuknak, mivel sokan megszokásból használnak bizonyos termékeket, de az nem azt jelenti, hogy az a legmegfelelőbb az adott igényre.

Illatmentes intim higiénia
Dr. Kiss Rita, a Sába kozmetikumok gyártójának, az Inzula Ker. Kft.-nek az ügyvezetője elmondta, hogy 25 éves cégük alapítói egy magyar nőgyógyász-bőrgyógyász házaspár, akik betegeiknek szerettek volna kedvezni a bőr és az intim ­területek vegyhatásával harmonizáló, illat- és színezék­mentes termékekkel. Az akkor megálmodott termékek mind a mai napig, folyamatos modernizálásokkal, betegek és egészségesek tisztálkodását segítik.
Az orvosnő elmondta, hogy azóta a világ sokat változott. Egyre több az érzékeny bőrű, allergiás ember. „Bizonyos alapanyagokról kiderült, hogy gyermekeknek szánt termékekbe nem használhatóak. Így a kezdetek óta megálmodott Sába Intim és Sába Care termékeket követi a Sába Derm termékkategória fejlesztése, mely unisex és gyermekek is használhatják. Összetevőik allergén mentesek, akár 0 éves kortól ajánlhatók és kifejezetten érzékeny bőrűek is használhatják” – tájékoztatott.
Dr. Kiss Rita úgy látja, hogy manapság egyre több a tudatos vásárló. Fokozatosan növekszik az érzékeny bőrűek száma, akik a „mentes” termékeket keresik. „A Sába termékekkel – létrejöttük óta – ezeknek az elvárásoknak szeretnénk megfelelni. A Sába Derm termékek pedig speciálisan ezen fogyasztói csoport igényeire épülnek. A márka küldetése, stabilitása bizalmat épít a fogyasztókban” – magyarázta.
Az árérzékenység kapcsán az ügyvezető kiemelte, hogy amellett, hogy az árérzékeny fogyasztók a lehetőségeikhez képest választanak, az egészségük megvédése, illetve az egészséges állapot visszanyerése határaik átlépésére késztetik őket.
Dr. Kiss Rita úgy véli, hogy 25 évvel ezelőtt az intim higiénia még ismeretlen kategória volt. A multik, a kereskedelem nemzetközi bővülése hatalmas árukínálatot hozott létre a minőségi és kevésbé igényes kozmetikumok területén egyaránt. „A Covid első évei megtépázták a vásárlási lázat. Ugyanakkor a szexualitás egyre szabadabbá válása egyre több intim higiénés problémát jelent, amelyek kezelését kiegészítő termékek jobban előtérbe kerülnek. Tudatosságban a megelőzés is szerepet kapott, mely az intim higiéné területén különös jelentőségű” – mondta.
Az orvosnőtől megtudtuk, hogy a Sába férfi Intim mosakodó több, mit 10 éve van forgalomban. „Az első években megtapasztaltuk, hogy a férfiak nagy része nem tudja, hogy partnerük érdekében milyen fontos az intim területek tisztán tartása. Szerencsére egyre több hölgy biztatja partnerét a speciálisan férfiaknak fejlesztett, enyhén savas intim mosakodó használatára. A rendszeres, napi használata nem csak biztosítja a megfelelő intimhigiéniát a partnerek számára, hanem a fertőzések megelőzésében is jelentős szerepet játszik” – tájékoztatott.
Az erősebb nemnél maradva az ügyvezető megemlítette, hogy a férfiakat is elérte a borotválkozás, szőrtelenítés divatja. „Ez nekik több kellemetlenséggel járhat, hisz egy-egy szőrtüszőből több szőrszál növekszik és a hajhagymák száma testszerte sokkal nagyobb, mint a nőknél. A Sába férfi Hidrogél hivatott az érzékeny területek regenerálására, hűsítésére és csökkentheti a tüneteket” – hívta fel a figyelmet. Dr. Kiss Rita elárulta, hogy ­egyre népszerűbbek az illatmentes termékeik a Sába Intim és a Sába Care termékkategóriában. „Tisztálkodószereink allergén mentes ­illattal is elérhetők, de ezen a területen nagy a kínálat. A speciális igényeket kiszolgáló Sába Derm kategória fejlesztés alatt van. Reméljük, idén a polcokra kerülnek az unisex, bőrgyógyászatilag tesztelt, illat-, SLS-mentes, vegán termékeink” – tette hozzá.

A vásárlók egyre ár-érzékenyebbek
Horváth-Tokaji Hajnalka, a Rossmann Magyarország Kft. senior kategória menedzsere az intim higiénia termékek iránti elvárásokat illetően elmondta, hogy az ilyen jellegű terméknek elsősorban biztonságosnak és megbízhatónak kell lennie, megfelelő ár-érték arányban. „Az első két el­várás mellett széles körű igényeket támasztanak a vásárlók a termékekkel kapcsolatban, melyek kielégítésére a Rossmannban kapnak is lehetőséget, mivel kiszerelésben, kialakításban rendkívül széles választékkal várjuk a fogyasztóinkat” – mondta.
Mint megtudtuk, az intim higiénia termékek kiválasztásánál a fogyasztó döntését az alapján hozza meg, hogy korábban használta-e már a terméket, esetleg ismeri-e az adott márka termékét. A vásárlás idején az adott termék ár akcióban szerepel-e, esetleg kuponos kedvezmény érvényesíthető-e a termékre. Fontos, hogy milyen választékkal találja szemben magát az üzletben. Ebben a szegmensben kiemelkedő a márkahűség, amihez a minőség is szorosan kapcsolódik. Egy olyan kategóriáról beszélünk, ahol fontos, hogy a termékkel kapcsolatban bizalma legyen a vevőnek és ha ez kiépül, akkor ezt a „kapcsolatot” egy másik márka nehezen tudja megbontani. Így itt kifejezetten fontos, hogy első használatkor melyik márkával találkozik a fogyasztó és milyen élményeket tapasztal meg.
Az elmúlt évek tapasztalatait elemezve Horváth-Tokaji Hajnalka elmondta, hogy az elmúlt 2 évben a Covid ­nyomta rá láthatóan a jegyeit a kategóriára. Az utazások elmaradásával, a bezártsággal a tampon kategória visszaesett, még a nyári időszakban is, és egyértelműen az egészségügyi betét kategória erősödött meg. Érdekesség, hogy a mosható menstruációs alsóneműk kategóriája is dinamikus fejlődést mutatott az elmúlt időszakban. „Ha az elmúlt három-négy hónapot nézzük, akkor az látszik kibontakozni, hogy a vásárlók egyre ár-érzékenyebbek lettek és még tudatosabban, kedvezményes időszakok alatt vásárolnak. Illetve a kedvezőbb árú, jó minőségű saját márkás termékek irányába is könnyebben váltanak, mint korábban” – magyarázta.
Az újdonságokat illetően a menedzser úgy fogalmazott, hogy szerinte ebben a kategóriában nagyon újat nem lehet mutatni, így például nehéz belépni egy új márkának. Inkább a gyártók a márkáikon belül a saját termékeik minőségét tudják növelni a technika fejlődésével, például ­azzal, hogy más kiképzésű vagy nedvszívó képességű termékek kerülnek bevezetésre és ezzel tudnak újat ­mutatni a fogyasztóknak.
A menstruációs szegénység hazai problémáját illetően a menedzser elmondta, hogy a Rossmann, már nem először, a Procter&Gambellel közösen együtt segíti a Vöröskereszt #lánybólnővé programját. A program nem csak termék­adománnyal támogatja az iskolás korú lányokat, hanem fókuszban áll a felvilágosítás, valamint a higiénia is.

 

(TERMÉKMIX magazin – 2022. szeptemberi szám)

digitális lapszámunk elérhető ITT: