Aki egyszer rálépett a környezettudatosság útjára, nem nagyon tér le róla, hiszen felfedezte az ökotermékek környezetre és saját egészségére gyakorolt pozitív hatását. A szakemberek pedig úgy látják, hogy egyre többen lépnek rá erre az útra, egyre többen akarnak tenni a bolygó és családjuk egészsége érdekében.

MINDEN LÉPÉS SZÁMÍT
Radnainé Sitkei Krisztina, a Mosó­mami Kft. ügyvezetője elmondta, hogy az idei nyáron tapasztalt időjárási anomáliák egyértelműen jelezték, hogy a fogyasztói szokások, az ember maga tehet a környezetéért pro és kontra, mert minden lépés számít. „Minden iparág tud kínálni ma már fenntarthatóbb verziót szolgáltatásából vagy termékeiből, a fogyasztók is igénylik ezt a választási lehetőséget. Több termékkörnél ez sokszoros árat jelent a klasszikushoz képest, de a tisztítószereknél, kozmetikumoknál ez nem kell, hogy így legyen. Elmondható, hogy a minimalista és fenntarthatóbb alapanyagok jobbak a bőr számára, és a textília számára is – ezt nem is mi állítjuk, hanem a vásárlók egymás között. A háziasszonyok pedig a kisebb lakásméretek, kisebb büdzsé miatt is igénylik, hogy egy-egy szer, pl. szódabikarbóna többcélúan felhasználható legyen a háztartásban – kiváltva vele néhány műanyag flakont. Tehát a fenntarthatósági szempontok és a jó ár-érték arány most fontosabb, mint valaha” – foglalta össze.
Az ügyvezető úgy véli, hogy nincs két egyforma háztartás és az a tapasztalatuk, hogy a csomagajánlatok helyett inkább bespájzolnak a kedvencekből a vásárlók több csomaggal – hiszen ezek a termékek sokszor több évig is elállnak. „Népszerű a nagy kiszerelés is, például folyékony szappanból 5 literes kiszerelés, melynek ballonját utána vissza is forgathatják nálunk” – árulta el.
Radnainé Sitkei Krisztina szerint könnyű adagolás, gazdaságos, koncentrált formula jellemzi a mosószereiket. „A gondos fejlesztésnek köszönhetően 30–40 fokon is jól teljesítenek a termékek, ami a környezetnek és a ruháknak is jobb; korunk textiljeit eleve többségében nemhogy kifőzni nem ­lehet, de még 60 fokon mosni sem. A kapszulagardrób szemlélet jegyében mosószereink megőrzik a ruhák kellemes ­tapintását, élénk színét, a fehérek pedig optikai ­fehérítő vagy klór nélkül lesznek tiszták” – tudtuk meg.
Az ügyvezető szerint a mosóportól a mosólapkáig minden terméknek megvan a rajongótábora, és bár változik a világ, mindenki visz háztartásába egy csokorral a szülői jó tanácsokból, ezért marad az örök kedvenc például a mosószóda. „A hatékonyság egyébként a legfontosabb szempont, ezért kell nekünk, öko szemléletű fejlesztőknek alapos munkát végezni – hiszen nem ronthatjuk az ökotudatosság hírnevét” – mondta.
S hogy milyen változásra lehet számítani ebben a ­piaci szegmensben? „Komplett átalakulás és ezáltal markáns növekedés várható. Ez már el is kezdődött. Az, hogy egy termék öko, már nem minősítés kérdése lesz, hanem alapkövetelmény, hiszen mikroműanyagokra, a parabén tartósító­szerekre a vásárlók is mind inkább érzékenyen rea­gálnak, ha olvassák az összetevők között. A kereslet generálja a kínálatot, és ez inspirálja a kutató vegyészeket is újabb összetevők kinyerésére akár növényekből, akár baktériumokból, vagy élelmiszerhulladékból. Az állati össze­tevők abszolút perifériára szorultak” – foglalta ­össze a jövőt az ügyvezető.

NEM MINDIG ALTERNATÍVA
Kulcsár Ildikó, a Cudy Future Kft. tulajdonosa sem vélekedik másképp. Az ő meglátása szerint is egyre tudatosabbak a hazai vásárlók és azt tapasztalja, hogy a meggyőződésből vásárló tudatos réteg vásárlási szokásait a jelenlegi gazdasági folyamatok egyelőre nem befolyásolják.
A tulajdonos a választási preferenciákat illetően elmondta, hogy két fontos tényező is befolyásolja a fogyasztókat a vásárlásban. „Az egyik a fenntarthatóság. Egyre több fogyasztó érti meg, hogy vásárlásával szavaz, befolyással lehet nagyobb gazdasági folyamatokra is. A gyártók nyilván azokat a termékeket fogják előállítani, amelyekre igény van. A másik fontos tényező pedig az allergia. Ugrásszerűen nő az allergiás lakosság száma, amelynek egyik fő okozója a kemikáliák. Sok vásárlónak nem egy alternatíva az allergénmentes termék, hanem csak azt tudja használni. Úgy gondolom, hogy a hagyományos mosószerek kárára az allergénmentes termékek kereslete egészen biztos, hogy tovább nő a jövőben” – magyarázta.
A népszerű kiszerelésekkel kapcsolatban Kulcsár Ildikó elmondta, hogy a csomagajánlatokban kedvezőbb áron ­tudják megvásárolni a termékeket a vásárlók, illetve megkönnyítik a vásárlói döntést is, ezért nagyon népszerűek. „Vannak allergén­mentes, levendulás, babalátogató vagy kezdő csomagjaink” – sorolta.
S hogy mitől ökomosószer egy mosószer? „Ez egy nagyon rosszul szabályozott terület. A „hagyományos” mosószerhez képest kevésbé terheli, károsítja a környezetet. Ha a termék teljes életútját vizsgáljuk, a következő területeken lehet jobb az ökomosószer: az alapanyag emberre, környezetre gyakorolt hatása, az alapanyag előállítása, szállítása, a mosószer gyártási körülményei, a szállítási láncban megtett útja, a mosószer csomagolása, a felhasználás, a keletkezett hulladék. A különböző környezetbarát minősítések mindenképp segítséget jelentenek az ökomosószerek megtalálásában” – tájékoztatott.
Az ökomosószerek fogadtatását illetően a Cudy Future Kft. tulajdonosa úgy vélekedett, hogy az offline üzleteket a túlkínálat jellemzi, nehezen nyitnak új márkák felé. Ennek ellenére az innovatív termékek érdeklik őket.

ALACSONY HŐFOKON, HATÉKONYAN
Szilágyi István, a Green and Clean magyar öko tisztítószerek web­áruházának ügyvezetője is úgy ­látja, hogy egyre tudatosabbak a vásárlók, ami mind a vásárlói létszám növekedésben, mind a gondolkodásmódban megmutatkozik. A kézzel fogható klíma- és környezeti változások egyre több embert sarkallnak arra, hogy változtassanak eddigi szokásaikon és gondolkodásmódjukon. Felelősségteljes döntésükkel a vásárlók tenni akarnak a környezetükért.
„Az infláció és egyéb gazdasági hatások az embereket abba az irányba fókuszálják, hogy egyszerre többet rendeljenek a megszokott termékekből. A kis kiszerelésekből kevesebbet, a nagy 10–20 literes, kilós kiszerelésekből egyre ­többet vesznek. Egyrészt, mert így az egységnyire jutó ár még mindig kedvezőbb és a szállítási költségeket is lehet így optimalizálni. Nálunk az a rendszer, hogy egy bizonyos kosárérték fölött a vevőt nem terhelik szállítási költségek, és ezért megnövekedett a nagy értékű rendelések száma. Ami még megfigyelhető, hogy egyes hagyományos mosószerek drágábbak lettek, mint az ugyanolyan célú és mennyiségű zöld mosószerek. Nem utolsó sorban ez is befolyásolja a vevőket abbéli döntésükben, hogy kipróbálják és hosszútávon használják a környezetbarát mosószereket” – sorolta észrevételeit az ügyvezető.
Szilágyi István úgy látja, hogy a vevőknek egyre fontosabb, hogy a mosószer, tisztítószer fenntartható és öko gazdálkodásból származó alapanyagokból készüljön. „Még nem általánosan elterjedt, hogy különböző tanúsító szervezetek által kiadott tanúsítványok mentén döntsenek arról, hogy milyen környezetbarát, öko mosószert válasszanak. Egyre tekintélyesebb mennyiségű vevő érkezik valamilyen bőrproblémával – jellemzően az ekcémával -, hogy találjunk rá megoldást. A gyártóink – nálunk kizárólag csak magyar gyártók mosószerei kaphatóak – természetesen erre az igényre is reagáltak és többféle szenzitív mosószer kapható a piacon. Ezek döntő többsége rendelkezik valamilyen független tanúsítással, vagy bevizsgálással a termékek minőségét illetően” – fogalmazott.
A legnépszerűbb kiszerelést illetően a webáruház ügy­vezetője elmondta, hogy vásárlóik szeretik a csomagajánlataikat. „Igyekszünk az érzékeny bőrrel rendelkező vevőinknek megkönnyíteni a dolgát a szenzitív mosás csomagjainkkal. Így egyben megvásárolhatják a mosószert és öblítőt. Ezen felül vannak tematikusan színes, vagy fehér ruhák mosására össze­állított csomagjaink, valamint fehér és színes ruhák mosására kialakított csomagokat is forgalmazunk” – tájékoztatott.
A vásárlási preferenciákkal kapcsolatban Szilágyi István elmondta, hogy egyértelműen megfigyelhető az utóbbi időben a nagy kiszerelések felé orientálódás, vagy a kisebb kiszerelésből többet vásárlás. A hatékonyság a másik prioritás a vevői döntéseknél. Az alacsony hőfokon való mosás az elszaladó energiaárak mellett abszolút alapelvárás a mosószerekkel kapcsolatosan.
A jövőt illetően az ügyvezető úgy fogalmazott, hogy ­egyre keresettebbek az egészséges, környezetbarát termékek, ­piaci növekedésük egyre jobban megfigyelhető. „A trendeket elemezve jelentős – 2 számjegyű – növekedést várok a piacon középtávon. Ehhez az kell, hogy a vevőinket folyamatosan edukáljuk az elérhető kommunikációs csatornákon” – fogalmazott.
Az ügyvezető szerint egyre trendibbek a környezetbarát tisztítószerek, allergénmentes illatokkal, a koncentrátumok, az újrahasznosított csomagolás. Ezen kívül a vegán, az állatkísérlet és állati eredetű összetevőktől mentes termékek, a karbon­semleges címkék, valamint a természetes eredetű szaponinok alkalmazása a termékekben, valamint a gyermekek részére speciálisan kifejlesztett termékek is egyre népszerűbbek.

A PIAC TISZTULÁSA PROGNOSZTIZÁLHATÓ
Cséplő Dániel, az okodrogeria.hu-t működtető Ecologic Trade Kft. kereskedelmi igazgatója szerint ki­jelenthető, hogy a magyar vásárló az infláció és az energiaválság hatására fokozottan tudatossá vált. „Hazai iecologic márkánkkal 2011-ben léptünk a piacra. A termékek csak természetes növényi, ásványi anyagokból készülnek, a ­felületaktív anyagok, illatanyagok, illetve a tartósító anyagok ECOCERT minősítésűek. Folyékony mosószereink szuperkoncentrátumok, így négyszer kevesebb a környezeti terhelése, ökológiai lábnyoma termékeinknek a hagyományos mosószerekkel szemben” – sorolta az előnyöket.
Cséplő Dániel szerint a vásárlók termékválasztásánál a legfontosabb szempont a megbízhatóság, a hitelesség, míg utána az ár-érték arányt említené, de ide sorolná a csomagolási- adagolási innovációkat, a vásárlási és kiszállítási szolgáltatásokat is. Ami pedig a kiszereléseket illeti, megtudtuk, hogy a folyékony termékeknél sikeresek az 1 l-es és 5 l-es kiszerelések, illetve nagy az érdeklődés a 20 l-es csapos tartályos kiszerelésükre is, melyet a háztartások, viszonteladók, bioboltok ki tudnak adagolni kisebb, kalibrált, akár visszahozott flakonjaikba is. „A csomag­ajánlatoknál a kettőt fizet, hármat vihet akcióink mindig beválnak, illetve nyári időszakban mosószer+fehérítő csomaggal, akcióval élünk vásárlóink ­felé” – tájékoztatott.
Az igazgató felhívta a figyelmet, hogy a cégük fő tevékenysége az alapanyagok (mosószóda, szódabikarbóna, nátrium perkarbonát, citromsav) kiszerelése, töltése, de akár saját márkás bértöltést is vállalnak. „Ezen termékek forgalma az utóbbi években drasztikusan megugrott, a kiszerelésnél a vásárló igények 1 kg-tól 25 kg-ig terjednek. Online shopunkból akár 25 kg-os mosószóda is rendelhető” – mondta el.
Cséplő Dániel úgy véli, hogy a bio- és ökomosószerek forgalma növekvő tendenciát mutat. „Tényként kezelhetjük, hogy ezen termékek környezetünkre gyakorolt hatása kisebb, mint a hasonló konvencionális szereké, továbbá sokan keresnek bőrbarát, nem allergizáló megoldást háztartásukba” – említette meg a pozitívumokat.
A jövőt illetően az igazgató nem gondolná, hogy az elkövetkező évek a piaci növekedésekről fognak szólni. „A piac tisztulása, a gyártók, piaci szereplők csökkenése prognosztizálható. A kereslet-kínálat, a szállítási láncok kiszámíthatatlanok, elkel a rugalmas vállalatirányítás. Mi pedig a termékeink környezettudatos és költséghatékony csomagolásán kívánunk változtatni a közeljövőben, illetve tervezzük újabb töltőállomások létrehozását országosan” – közölte.

A KÖRNYEZETTUDATOSSÁG ÉLETFORMA
Hajdu Katalin,
az ecohaztartas.hu ügyvezetője ­elmondta, hogy a webáruház indulásának fő motiválója az ecoegg Mosótojás volt, ami egy kitüntetett vegyszermentes, környezet- és bőrbarát, pénztárcakímélő mosószer. „Fenn­állá­sunk évei alatt, látván a növekvő igényt az ökomosószerekre, folyamatosan bővítettük és bővítjük a választékot. Különböző hazai és külföldi gyártók ­termékeit vettük fel a palettánkra” – mondta.
A webáruházban a már említett ecoegg Mosótojás a favorit termék. „Ennek több oka van. Elsők között említeném az árat. Többféle kiszerelésben kapható, de a legnépszerűbb a 210-es kiszerelés (210 mosásra elegendő). Ez azt jelenti, hogy egy átlagos családnál heti 4 mosással számolva körülbelül egy évre elegendő vegyszermentes mosószerről beszélünk. Az ára pedig 5.990 Ft. Így ez a termék napjaink egyik leggazdaságosabb mosószere, ami többek között az egyik fő oka a népszerűségének” – hívta fel a figyelmet.
Az ügyvezető azt tapasztalja, hogy évről évre folyamatosan növekszik a környezettudatos vásárlók köre. Egyre többen figyelnek oda a környezet „egészségére” és a Földünket ­terhelő műanyagok, vegyszerek csökkentésére. „A jelenlegi gazdasági folyamatok és az infláció emelkedése, úgy vesszük észre, hogy a környezettudatos kört egyelőre csak kisebb mértékben befolyásolja, mert a környezettudatosság sokaknál nem divathullám, hanem elhivatottság és életforma” – foglalta össze.
Hajdu Katalin elmondta, hogy mindig keresik azokat a termékeket, amivel megkönnyíthetik a vásárlóiknak az egy helyről való vásárlás lehetőségét, így spórolva nekik például a szállítási költségen. „Továbbá keressük a hazai vegyszermentes termékeket gyártó cégeket és reméljük, hogy hamarosan az EcoHáztartás nem »csak« egy webáruház márka lesz, hanem saját ökotermékkel is előrukkol majd” – tette hozzá.

 

(TERMÉKMIX magazin – 2022. szeptemberi szám)

DIGITÁLIS LAPSZÁM ELÉRHETŐ ITT: