A világ egyetlen másik italának sincs akkora történelme, mint a teának, arról nem is beszélve, hogy az évi 3-3,5 millió tonnás globális termeléssel a világ egyik legnépszerűbb terméke. A vírushelyzet már nagyon korán hatással volt a tea piacára is. A teatermesztőket azonban mégsem ez aggasztja.

2019-ben a globális teaexport 6,4 milliárd dollár bevételt eredményezett, ami az elmúlt négy évben 12,8%-kal csökkent. Ha a kontinenseken vizsgálódunk, természetesen az ázsiai országok adták a legnagyobb mennyiséget, mely szállítmányok értéke tavaly 4,5 milliárd dollár volt, több mint a teljes exportból származó bevétel kétharmada. A második helyen az európai exportőrök állnak 16,8%-kal, míg Afrikából származott a teljes teaszállítás 9,1%-a. Kína a világ legnagyobb teatermelője és teafogyasztója, így nem meglepő, hogy az exportot illetően is az élen áll. A teaexportból származó bevétele 2 milliárd dollár, azaz a teljes export 31,8%-a volt a tavalyi évben. Őt India követi 803 millió dolláros bevétellel, a képzeletbeli dobogó harmadik helyére pedig ceyloni teát előállító Srí Lanka állhat a 721 millió dolláros bevételével. A legnagyobb teaexportőrök tizenötös listáján négy európai állam is szerepel. Ezek közül, a listán ötödikként, Lengyelország produkálta a legnagyobb, 255 millió dolláros bevételt, ami a globális export 4%-át jelenti. Őt a 6. helyen Németország követi, míg a 8. helyre az Egyesült Királyság, a 15. helyre pedig Hollandia került.

KÍNA
Több mint 4000 éve foglalkozik teatermesztéssel, minden, amit a teáról és készítéséről tudni érdemes, tőlük tanulta meg a világ. Kína állítja elő a legtöbbféle teát, így a talpraesett nyugati kereskedők igyekeznek jó kapcsolatot ápolni a kínai termelőkkel, hogy a vevőiket a legjobb minőségű teákkal láthassák el. A Covid-19 decemberi kínai bejelentése elszigetelési stratégiát indított el a kormányok részéről. A tea-exportot illetően az ország mégis jól teljesített, annak ellenére, hogy az értékesített teamennyiség enyhén, 1,65%-kal csökkent, emelkedő értékbeli tendencia volt tapasztalható. A problémát leginkább az emberek mozgásának korlátozása és az ebből adódó munkaerőhiány, valamint a logisztikával és közlekedéssel kapcsolatos problémák jelentették.

INDIA
India számított a Covid-19 miatti teaválság epicentrumának. Nagyon rossz volt az időzítés, mert a nemzeti bezárás egybeesett Dardzsiling és Asszám első betakarításával. Mivel a sok munkavállalónak haza kellett térnie Indiába és félő volt, hogy visszahozzák a vírust, minden munkát leállítottak. A legfontosabb, első betakarítás elvesztése különösen nagy károkat okozott a régió számára. Áprilisban összességében 54%-kal esett a termelés az országban. S ha ez nem lett volna elég, az időjárás is rátett még egy lapáttal. Az Aphan tájfun Kalkuttában több millió kilogramm teát pusztított el, mely mennyiség hat heti hazai fogyasztásnak felel meg. Ezt követően az elmúlt évek legerősebb monszun­időszaka következett, ami hatalmas áradásokat és újabb problémákat okozott. Ugyan Dardzsiling az indiai össztermelés alig több mint 1%-át adja csak, a teája olyan magas minőségű, hogy földrajzi eredetvédelem alá helyezték.

SRÍ LANKA
Amíg Indiát az áradások, addig Srí Lankát az aszály sújtotta. A teatermelés 15%-kal csökkent 2020 első félévében a tavalyi év ugyanezen időszakához képest. Habár a vírushelyzet miatti szigorításokat itt is bevezették, március 20-tól a tea előállítását „alapvető szolgáltatásként” mentesítették a lezárás alól, így a termelésben a vírushelyzet kevésbé éreztette a hatását. A tea-aukciókat azonban itt is törölték, helyette online aukciókat tartottak, amelyek több forrás szerint is sikeresek voltak.

A tea körül azonban az őszi-téli szezonban sem áll meg az élet. Október közepén a Questex kihirdette a 2020-as World Tea Best of Awards díj nyerteseit. Tíz kategóriában hirdettek győztest, ahol a teaipar legjobb szervezeteit, vezetőit, termékeit és kampányait tüntetik ki, azokat, akik az innovációk széles körét képviselik. A legjobb teatermék díját a „Scents of Tea” elnevezésű szett nyerte el, mely az első tudományos alapú, kis fiolákba töltött, 45 leggyakoribb teában található vegyi illatot tartalmazó teaaroma készlet. A többféle kiszerelésben kapható készlet teaaroma-oktatást nyújt a teaszakembereknek és a tea szerelmeseinek egyaránt. A használata segít, hogy felismerjük a tea feldolgozása során kialakuló illatkémiai anyagokat. 

 

A tea előállításában világszerte több mint 80 millió ember vesz részt, így természetes, hogy egy világjárvány nagy hatással van a szektorra. Viszont, ha ezek a hatások szélsőséges időjárással párosulnak, annak már nagyon komoly következményei is lehetnek. Idén ezek az okok a tea jelentős drágulásához vezettek. A Világbank adatai szerint a tea nagykereskedelmi ára az utóbbi fél évben megduplázódott. A Covid-19 ugyan egy pusztító vírus, de lesz rá oltás és helyreáll majd a világ rendje. A klímaváltozás viszont továbbra is problémát fog okozni, így a gazdaság minden területén foglalkozni kell vele.

 

(TERMÉKMIX magazin – 2020. decemberi szám)

BELELAPOZOK