A mosó- és tisztítószerek kiválasztása sokak számára ma már nem is olyan egyszerű. Valószínűleg minden fogyasztó feltette már magában a kérdést: a színes ruháknak valót, az öko- vagy a nagy hatékonyságú mosószert használja? A folyékony mosógélt vagy a mosóport tegye a kosarába? A piac résztvevői igyekeznek minden igénynek megfelelni.

Megfelelnek az előírásoknak a mosószerek
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) vegy­ipari labor a címkén feltüntetett összetevők megfelelőségét, a csomagolás zártságát vizsgálta, és tesztelte a termékek mosási hatékonyságát is. Megfelelt az előírásoknak mind a 19 mosószer, amely átesett a labor fogyasztóvédelmi vizsgálatán.
A laboratórium az ár-érték arány vizsgálata során a beszerzési árak alapján kiszámolta, hogy az egyes mosószerek használatával közepes vízkeménység esetén mennyibe kerül egy átlagos adag, vagyis 4-5 kilogramm közepesen szennyezett ruha kimosása. A legolcsóbb terméknél valamivel több mint 27, a legdrágábbnál pedig 115 forintra jött ki egy mosás költsége.

Ismert márkák újrafelfedezése
A magyar piacon 2004 óta működő Santé Magyarország Kft. célja olyan márkák építése vagy további fejlesztése, amelyek korábban multinacionális cégek tulajdonában voltak. A Santé és cégcsoportja tulajdonában állnak a teljesség igénye nélkül a Perlux, a Tix (a Tide elődje), a Gain (az USA 2. számú mosószer márkája), a Downy (az USA 1. számú öblítő márkája), a Rejoice (a P&G vezető márkája az ázsiai országokban), a Klondike, a Mystic.
„Hosszú távú céljaink közé tartozik ezen márkák termékkörének szélesítése és megismertetése az európai piacon” – árulta el Vas Kornélia, a Santé Magyarország Kft. ügyvezetője. Mint mondta, megfigyelhető, hogy a cég médiában látható reklámfilmjei minden évben növelik az eladási számokat, de a tapasztalat azt mutatja, hogy a vásárlók még mindig az ár-érték arányt tartják a legfontosabb vásárlási szempontnak. „A mi esetünkben megfigyelhető, hogy forgalmunk több mint 65%-át az akciós periódusok teszik ki” – fűzte hozzá.
A vásárlók több kommunikációs fórumon is találkozhatnak a Santé termékeivel. A vállalat számtalan esetben a termékekhez illő, jó minőségű Perlux feliratos pólókat, Perlux feliratos törölközőket, otthoni frottírpapucsokat vagy más ajándéktárgyakat biztosít.
A Santé kínálatából például a Perlux mosószercsalád a vegyi áru szegmens teljes körében jelen van. „Mosópor, mosógél, mosókapszula, mosólapka (amely jelen pillanatban csak nekünk van), padlóápoló, mosogató, színfogó kendő, eco bio mosószer, baba mosószer, mosógép tisztító. Mi azt látjuk, hogy az elmúlt években a mosószer gél toronymagasan vezeti az eladási statisztikáinkat, annak ellenére, hogy szimpla, duó és trió kapszuláink is évek óta kaphatóak” – ismertette az ügyvezető.
Mint mondta, a vásárlók nyitottságát a kiskereskedelmi láncok beszerzői és a médiareklámok jelentősen befolyásolják. Ha a láncok nyitottak az újdonságra, a vevő megveszi és kipróbálja, ha nem csalódik a benne, elfogadja és újravásárolja a valami mást, újat nyújtó termékeket.
A Santé a mosást kiegészítő termékeket is kínál. Vas Kornélia megemlítette, hogy például a Perlux tisztítókendő sikerterméknek számít, mert annak ellenére, hogy kiegészítő terméknek szánták, darabszámra lassan megközelíti a mosószerek eladási mennyiségét.
„Folyamatosan keressük azokat a beszállítókat, akik a karton­dobozt újrahasznosított anyagból és a flakonokat újrahasznosított műanyagból gyártják. Környezettudatos cég szeretnénk lenni, de azt tapasztaljuk, hogy a kelet-európai ipar ebben a tekintetben még gyerekcipőben jár” – említette Vas Kornélia.

Fontos az ár, de a hatékonyság is
A mosószertől elsősorban hatékonyságot várnak el a fogyasztók, másrészt ezt a funkciót egyre többen szeretnék kombinálni a gyorsasággal és a kényelemmel. A piacon egyre nagyobb hangsúlyt kapó innovatív mosókapszulák válaszolnak ezekre az igényekre. Ezek a termékek a környezetszennyezésre és az energiatakarékosságra is választ adnak, hiszen az alacsonyabb Celsius-fokon már működő speciális enzimeknek köszönhetően a mosógép kevesebb energiát fogyaszt a mosás során. A TESCO áruházak kínálatában minden kategória minden szegmense (hagyományos mosópor mellett folyékony mosógélek, mosókapszulák, mosószappanok, áztatók, folttisztítók stb.) megtalálható.
Mint megtudtuk, különösen megnőtt a gyermekruházat mosására szolgáló termékek iránti igény. Ezek azonban nem univerzális készítmények, hanem kíméletesen tisztítják a fehér és színes ruhákat már 30 °C-on is. Nem tartalmaznak tartósítószert és színezéket, ezért csecsemők, kisgyermekek és allergiások ruháihoz is használhatók. A hipoallergén hatású termékek összetevőinek köszönhetően a bőrirritáció kockázata csökkenthető. Illatmentes vagy természetes növényi (pl. kamilla) kivonattal ápolják a textíliát és hatékonyan távolítják el a foltokat.
Ugyancsak keresettek a „valamivel többet nyújtó” termékek, mint például a színes, fekete vagy sötét ruhák mosására alkalmas színvédő, a kinyúlás ellen védő, a ruha alakját és puhaságát megőrző, a színek kifakulásától védő vagy akár a vasalást megkönnyítő mosószerek és mosógélek.
A mosószerek vásárlása esetében erősen árérzékenyek a magyar vásárlók, így bármely márkáról is legyen szó, az akciós termékek iránt mindig megnő a kereslet.

Trendekhez igazodó portfólióval
Az ALDI áruházaiban országszerte keresettek a mosószerek, öblítők, tisztítószerek és tisztítóeszközök, a különféle légfrissítők, kézi- és gépi mosogatószerek, valamint a mosáshoz, takarításhoz kapcsolódó kiegészítők (pl. vízlágyítók, folteltávolítók stb.).
Mint megtudtuk, a termékek fogyása viszonylag egyenletes, de azért az áruházlánc – adott szegmensre vonatkozó – akciói esetében érzékelhetően megemelkedik az értékesítés. Az ALDI tapasztalata szerint vásárlói számára nagyon fontos, hogy az áruházlánc kínálatából állandóan, egész évben jó ár-érték arányú termékeket választhatnak.
Mivel az áruházlánc folyamatosan figyeli a fogyasztói trendeket, és természetesen időben reagál is azokra, kínálatában nemcsak a „hagyományos” mosószerek lelhetők fel, hanem már többször szerepeltek ökológiai tisztítószerek is, amelyek a jövőben is helyt kapnak majd a termékportfólióban.
A szezonálisan elérhető termékekről, akciókról az áruházlánc számos csatornán keresztül tájékoztatja vásárlóit, hívja fel figyelmüket. Az aktuális akciókról a vásárlók többek között az áruházlánc magyarországi üzleteinek figyelemfelhívó tábláiról, az ALDI szórólapjaiból, illetve az ALDI weboldaláról értesülhetnek.
A kiskereskedelmi cég tapasztalatai szerint a fogyasztók a háztartási tisztítószerek piacán is nyitottak az újdonságokra, az öblítők közül szívesen próbálják ki az új illatokat, a mosókapszulák piacán pedig egyértelmű növekedés figyelhető meg. A mosószereknél erősödő piaci trend a – környezetvédelem és a fenntarthatóság érdekében történő – kompaktálás.

 

Mosószerek – a gyártói márkáké a főszerep

49 és fél milliárd forintért adtak el mosószert 2018. december – 2019. november között a kiskereskedelemben; ez 7%-os növekedést jelentett a boltok bevételében az előző azonos időszakhoz viszonyítva. Mennyiséget tekintve 6%-ot csökkent a kategória eladása a Nielsen kiskereskedelmi indexe alapján.
A Nielsen által mért háztartási vegyi áruk és kozme­tikumok forgalom szerinti rangsorát vezető mosószernél a 401–2500 négyzetméteres üzleteké a legnagyobb piaci részesedés: az értékbeli forgalom közel harmadát birtokolják. Az ennél nagyobb boltok közel 31%-ot hasítottak ki a vizsgált időszak értékbeli eladásából. A drogériákban pedig a kategória bevételének egyötöde realizálódott.
A gyártói márkák pozíciója változatlan. Piaci részesedésük – érték szempontjából – 92%-ot tett ki 2018 decembere és tavaly november közt.
A mosószerek értékbeli forgalmának több, mint háromnegyedét (76%) jelenti a legkisebb, 0-3 kg-os kiszerelés – ezzel 5 százalékpontot nőtt a szegmens piaci részesedése az előző azonos időszakhoz viszonyítva.
A folyékony és gél állagú mosószerek vezetik a listát, a kategória értékbeli forgalmának több, mint fele (53%-a) ezekből termelődik. A kapszula és tabletta formátumú termékek jelentik a mosószerek forgalmának több, mint negyedét.

 

Egész évben széles a kínálat
A SPAR és INTERSPAR áruházakban a mosószerek valamennyi kategóriájából (pl.: mosógél, mosókapszula, mosópor, mosódió, mosószappan, koncentrátumok stb.) és a kiegészítő termékekből egyaránt választhatnak a fogyasztók. „Mások mellett az összetevők, a hatékonyság, a formula, a márka és a kiszerelés befolyásolja a vásárlást, továbbá az anyagi helyzetet is figyelembe veszik a vásárlók, illetve az aktuális akciókat is” – mondta Maczelka Márk, a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. kommunikációs vezetője, hozzátéve: a vásárlók számára fontosak a promóciók, ezek aktivizálják a költést.
Maczelka Márk elárulta, hogy az utóbbi időben a mosópor forgalma csökkenő tendenciát mutat, helyét a kapszula veszi át, a gél forgalma a kategória növekedési ütemén teljesít. Mint mondta, egész évben kiegyensúlyozott a kereslet a termékkör iránt és nem figyelhető meg szezonalitás a kategóriában.
A kategória innovatív, folyamatosak az újdonságok a vásárlói igények minél teljesebb lefedése érdekében. Ennek megfelelően a fenntarthatósági és a környezetvédelmi szempontok trendje növekszik, a gyártók is figyelembe veszik a fejlesztések során ezt a szempontot.

Népszerűek a modern formulák
A vásárlók színes választékkal találják szembe magukat a dm áruházakban. Azt, hogy ki melyik mosószert – mosóport, liquid mosógélt, mosókapszulát, mosódiót, mosószappant vagy koncentrátumot – használja, főként a termék ára, hatékonysága, funkciója dönti el. A Nielsen legutóbbi felmérése szerint a folyékony mosószerek és a kapszulák aránya növekszik, miközben a por szegmens folyamatosan veszít súlyából.
„A teljes Magyarországon a fogyások 60 százalékát a gél teszi ki, míg a kapszula és a por 20-20 százalékkal osztozik. Ugyanez a dm-nél 70%-25%-5%, vagyis a dm-ben az új termékformulációk iránt jelentősen nagyobb a kereslet, mint a hagyományos mosóporok iránt” – fogalmazott Oláh Anita, a dm Kft. szortiment menedzsere.
Mint megjegyezte, a dm-ben a legnépszerűbb formula a gél, a leggyorsabban fejlődő viszont a kapszula. Utóbbiak kényelmi előnyén felül a kezdeti kellemetlen oldódási tulajdonságon is sokat javítottak a gyártók. A mosódió folyékony formulában régóta töretlen népszerűségnek örvend a drogérialáncban. A fenntarthatósági szempontok népszerűsödésével pedig még nagyobb lendületet vett, mint korábban. Oláh Anita hozzátette, hogy a por állagot egyre kevésbé választják a vásárlók, akik igen, ők viszont nagyon ragaszkodnak ehhez a megoldáshoz, a jól bevált szokásaikon nem szívesen változtatnak.
A mosószerek esetében a márkahűség sokkal jellemzőbb, mint az öblítőknél, és fontos szempont az ár, főleg az egységár. „Mindemellett a megszokott márkán belül könnyedén és szívesen próbálnak ki új dolgokat a vásárlók. Viszont egy új márka bevezetése a háztartásukba már más dolog. Sokkal több fenntartással kezelik az »ismeretlent«” – ismertette a szortiment menedzser, hangsúlyozva, hogy a minőségi vagy prémium újítások népszerűek a vásárlók körében.
Oláh Anitától megtudtuk, hogy az öblítőknél is tapasztalható szempontokhoz hasonlóan, a fenntarthatósági megoldásokra a mosószerek esetében is erős igény mutatkozik. „A dm abszolút magának érzi ezt a szempontot és igyekszünk minél sokszínűbb választékot és megoldásokat kínálni vásárlóinknak” – tette hozzá.
A fogyasztókat is egyre inkább foglalkoztatja a környezetvédelem és a fenntarthatóság, azonban jelenleg még ők a kisebbség. Mint megtudtuk, azoknál a vásárlóknál, akik nem maximálisan elkötelezettek, de tenni szeretnének végre valamit az ügy érdekében, a dm olyan alternatívákat kínál, hogy megtehessék az első lépéseket. A szortiment menedzser véleménye szerint amikor a fogyasztók szembesülnek azzal, hogy a váltás nem jár óriási kompromisszumokkal, már szívesen tesztelgetik konkrétan, melyik márka, melyik terméke a legmegfelelőbb számukra.
„Véleményem szerint az Y generáció számára a környezet­tudatosság már sokkal fontosabb szempont az árnál. A Z generáció nagy része még a szüleivel él, nem a mosószervásárlás mozgatja őket egyelőre, azonban már most átveszik, meg­tanulják, milyen kínálat közül választhatnak” – fogalmazott a szortiment menedzser, hozzátéve: a kategóriára nem jellemző a szezonhatás, viszont a vásárlók abszolút árérzékenyek, a jó ajánlat, az ár, a promóció vezérli őket.

Sikeresek az újdonságok
Az Auchann Retail Áruházak kínálatában fellelhető valamennyi mosószertípust kedvelik a vásárlók. Mint megtudtuk, egész évben folyamatosan keresik a mosóporokat, a folyékony mosógéleket, a különböző mosókapszulákat, a mosódiókat és a mosószappanokat is. A tavaszi és az őszi nagytakarítási szezon, valamint a december kiemelkedő, az év többi időszakában kiegyensúlyozott a mosószerek iránti kereslet.
„Az Auchan termékkategóriáit piaci felméréseink alapján, a vásárlói igényeknek és a trendeknek megfelelően alakítjuk ki. Olyan választék kialakítására törekszünk, amellyel az összes vásárlói igénynek megfelelhetünk” – közölték.
Mint mondták, az áruházlánc mosószerforgalma változáson esett át az elmúlt néhány évben: közel felét a mosógél adja, ezt követi a mosókapszula, a mosópor, majd a finom mosószer. Hozzáfűzték, hogy az öko kategóriába tartozó termékek iránti igény növekszik, de ezek egyelőre a mosószer forgalom alig több mint 2 százalékát teszik ki.
„Tapasztalataink szerint egyre nagyobb az igény az újrahasznosított csomagolás és a többkomponensű kapszulák iránt. A mosógél az Y és a Z generációk körében is népszerű, annak köszönhetően, hogy ez a típus rövidebb ideig tartó és alacsonyabb hőmérsékleten történő mosást is lehetővé tesz” – ismertették, hozzáfűzve, hogy a mosási idő rövidsége iránti igény is növekszik.
Az Auchan közlése is alátámasztja, hogy ebben a kategóriában árérzékenyek a fogyasztók: az áruházlánc forgalmának több mint fele akciós értékesítésből származik. A fogyasztói árak csökkentésével, folyamatos innovációkkal, új termékek bevezetésével, duo- és triopack akciókkal, százalékos kedvezményekkel, valamint kiemelt hirdetésekkel támogatják az eladásokat.

 

(TERMÉKMIX magazin – 2020 februári szám)