A kezdetekben a „guttapercha alapra felkent tapaszok” mára különböző ­méretben, különböző fogyasztói igényeket szolgálnak ki, azaz segítik a gyógyulást. A sebtapasz lehet antibakteriális, univerzális, vízálló, levegő- és páraáteresztő, textil vagy műanyag anyagú, ultravékony és akár erős vastagságú.

Nem csak védenek
„Fertőtlenítőszer sebre, kötszer és sebtapasz jellemzően minden háztartásban megtalálható. A kisebb-nagyobb sérülések kezelésére ezeket a rendszeresen szedett gyógyszerek, gyógyhatású készítmények mellett a nyaralás ideje alatt is érdemes megfelelő mennyiségben magunkkal vinni, és nem csak otthon használni” – közölte dr. Marjai Tamás, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének (HGYSZ) igazgatója.
Mint mondta, az, hogy milyen termékek legyenek a háztartásokban a mindennapokban, vagy mit tartalmazzanak a bőröndök a nyaralás alatt várhatóan felmerülő kisebb sérülések kezelésére, függ attól, hány főnek van szüksége a kiegészítő gyógytermékekre, valamint az is számít, hogy hová és hogyan történik az utazás. Ma már azonban nem csak gyógyszertárban lehet seb- és ragtapaszt kapni. A termékkör a kisboltoktól kezdve a drogériákon, a szupermarketeken át a hipermarketekig mindenhol kapható, sőt, akár benzinkutakon is. A felhasználói igényeknek megfelelően a modern, ­kisebb-nagyobb sérülések ellátásához szükséges sebtapaszok alapja – poliészter-viszkóz, papír, textil stb. – polietilén hordozóanyaggal védi a sebet. A többnyire csíkformában felhordott ragasztórétegnek és a nagy levegő-és páraáteresztő képességgel rendelkező hordozószövetnek köszönhetően a modern sebtapaszok légáteresztő és rendkívül bőrbarát tulajdonságúak.
A kiskereskedelmi forgalomban kapható széles választékban megtalálhatók olyan termékek, amelyeknek például a ­külső felülete víztaszító anyaggal impregnált, a külső nedvesség behatolása elleni védelem céljából, vagy 3D mikro-perforációval rendelkeznek a szennyeződésekkel és baktériumokkal szembeni maximális védelem érdekében. A sérültek számára elsődleges fontossággal bír, hogy a sebtapasz sebfedő párnája jó nedvszívóképességű legyen és ne ragadjon a sebbe, jól tapadjon a bőrre, miközben fájdalommentesen és maradék nélkül eltávolítható legyen. Mindemellett fontos a légáteresztő képesség, a rugalmasság és a kényelem.

Sebtapaszok többletszolgáltatással
A sebtapasz szezonja április és szeptember között van, ilyenkor több időt töltenek az emberek a szabadban és nagyobb az esély arra, hogy apró sérüléseket, horzsolásokat szerezzenek.
„Termékkínálatunkat nézve a legkedveltebb a Salvequick Aqua Resist sebtapasz termékcsalád. A különböző kiszerelésben kapható Aqua resist termékek víz és szennyeződésálló ragtapaszok, amelyek lélegeznek, jó tapadásúak és rugalmasak. A nyári időszakban gyakran tartózkodunk víz­közelben, ilyenkor a legjobb választás a teljes mértékben vízálló Aqua Block ragtapasz, amely engedi a bőrt lélegezni” – árulta el Prencsokné Dékány Edina, a Maresi Foodbroker Kft. marketing managere. Mint mondta, a termék gyorsítja a sebgyógyulást és csökkenti a varasodás kockázatát, emellett a ragtapasz stabilan illeszkedik, mert minden oldalán tapad.
Az Aqua Resist és Aqua Block termékek mellett a Salvequick kínálatában megtalálható a diszkrét megjelenést biztosító Transparent és a kiváló tapadású flexibilis Textile ragtapasz, amely megfelelő könyök, térd és más ízületi területekre. A gyerekeknek szánt termékek leginkább a sebtapasz fedőrétegén található kedves kis motívumokban különböznek a felnőttekétől. Prencsokné Dékány Edina szerint ezek a vidám rajzok segítenek a gyerekek gyors megnyugtatásában apróbb horzsolások esetén.
A sebtapaszok mellett a Salvequick különböző lábápolási termékeket kínál. A tyúkszemtapasz csökkenti a fájdalmat, enyhíti a nyomást, megelőzi a dörzsölődést és segít a tyúkszem eltávolításában. A védőtapasz 0,04 g (40%) szalicilsavat tartalmaz, ami felpuhítja a tyúkszemet és a bőrkeményedést. A szemölcstapasz egy szalicilsavas védőtapasz talpon megjelenő szemölcsre. Segíti a szemölcs eltávolítását, és csökkenti annak terjedését. Kényelmes használatot nyújt egy lépésben. Minden tapasz 3,3 mg (40%) szalicilsavat tartalmaz. A hólyagtapasz vízhólyagra alkalmas ragtapasz továbbfejlesztett hidrokolloid anyagból, azonnal mérsékeli a nyomást, valamint gyorsítja a sebgyógyulást. Megelőzés gyanánt is alkalmazható.

Széles, színes a kínálat
Minél szélesebb körben igyekeznek a gyártók a fogyasztói igényeket kielégíteni, a dm áruházakban is annál szélesebb a kínálat a sebtapaszok tekintetében. A dm széles spektrumban kínál mind saját márkás, mind márkatermékeket a vásárlók számára. A normál sebtapaszok mellett meg­találhatóak az ujjtapaszok, vízálló vagy átlátszó sebtapaszok, ragtapaszcsíkok is.
„A kiszerelés tekintetében is különbözőek a termékek, az 1 db-ostól a 40 db-osig találkozhatunk velük a polcokon. Szintén az igények szerint megkülönböztethetjük a normál és a vágható sebtapaszokat, ezek használatát akár a seb felületének nagysága, akár a kényelmi szempontok befolyásolhatják” – ismertette Kanyó Roland, a dm Kft. marketing és PR menedzsere, hozzáfűzve, hogy az évszakok annyiban befolyásolják a kínálatot és a választást, hogy például a nyári pihenés idejére, vízpartra a vízálló sebtapasz ajánlott, fizikai megterhelés kapcsán pedig az extra erős sebtapaszt érdemes választani, ami nagyobb védelmet biztosít.
A statisztikák alapján a dm saját márkás termékei nagyobb kedveltségnek örvendenek, valószínűsíthetően a kedvező árfekvésnek és a köztudottan kiváló német minőségnek köszönhetően, tudtuk meg a marketing és PR menedzsertől. Szintén a statisztikából derül ki, hogy a tavaszi és nyári hónapokban a legkedveltebbek a védőtapaszok, valamint a vízálló és szenzitív ragtapaszok. A gyermekeknek szánt termékek elsősorban a dizájnban, a csomagolásban különböznek a felnőttekétől.

„A kicsik számára az érzelmi kötődést megcélozva különböző mesehősöket, mesefigurákat, szeretett kisállatokat jelenítenek meg a gyártók a termékeken” – jegyezte meg Kanyó Roland. Mint mondta, akár különböző lehet a kínálat nemek szempontjából is, míg például a „Star Wars”-os sebtapasz a kisfiúk, addig a „Jégvarázs”-os a kislányok szívébe lophatja be magát, a dm saját márkás sebtapaszain „Saubär” maci figurájával találkozhatnak a gyerekek.
A választék nem szorítkozik a kisebb-nagyobb könnyebben ápolható sebhelyek ápolására, például a lábápolási igényeket szem előtt tartva a dm kínálatát vízhólyag tapaszok, tyúkszemvédő- és tyúkszemtapaszok is színesítik.
„A vízhólyagtapasz segít megakadályozni a vízhólyagképződést, majd pedig támogatja a vízhólyag természetes gyógyulását.
A tyúkszemtapaszból kétféle található meg a szortimentben. Míg a tyúkszemvédő tapasz védelmet biztosít a láb számára a cipő okozta nyomástól és dörzsöléstől, addig a tyúkszemtapasz a fájdalom enyhítése érdekében megszünteti a további nyomást, ugyanakkor szalicilsavas lágyító összetevőjével gondoskodik a tyúkszem eltávolításáról is” – ismertette termékeket Kanyó Roland. Mint megtudtuk, a termékpaletta további színesítését célozza még egy termék: a sebösszehúzó csíkok, melyek a kisebb vágott és felszakadt sebek összezárására alkalmasak, valamint elősegítik a sebgyógyulást, így használatukkal akár a sebek összevarrása is elkerülhető. Különösen alkalmasak ízületek és izmok feletti bőrfelszín összehúzására.

 

(TERMÉKMIX magazin – 2019. májusi szám)