Az egekben jár az őrölt fűszerpaprika ára, egyes termelőknél már a lélektaninak tekintett 10 ezer forintos kilogrammonkénti árat is átlépte. Jelentős áremelkedésen ment keresztül ára az elmúlt években és a drágulás folytatódhat, attól függően, hogyan alakulnak az inputanyagárak.
A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint 2024 szeptemberében 9120 forint volt egy kilogramm jó minőségű fűszerpaprika átlagára. Ez egy év alatt 880 forintnyi és több mint 10 százalékos áremelkedést jelent. De találkozni a piacon ennél magasabb és jóval alacsonyabb árral is – utóbbinál azonban biztos, hogy nem a bevált, jó minőségű magyar portékát visszük haza a konyhánkba.
Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára, Feldman Zsolt már tavaly felhívta a figyelmet arra, hogy bizony az európai piacot elárasztotta az olcsó kínai paprikapor, így a magyar paprikának minőségével és védett elnevezéseivel kell megkülönböztetnie magát a tömegtermékektől.
A termelés folyamatosan drágul, de az import miatt nem lehet árat emelni
„A magyar fűszerpaprika-termesztés évszázados hagyományokra tekint vissza, a paprikával főzött ételek méltán híres gasztronómiánk alapját jelentik” – mondta érdeklődésünkre Németh József, a Szegedi Paprika Zrt. tulajdonosa és igazgatósági elnöke, a Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. elnök-vezérigazgatója, az Országos Fűszerpaprika Terméktanács elnöke.
A statisztikák szerint a magyarok még 10–15 évvel ezelőtt is fejenként legalább 40 dekagrammnyi fűszerpaprikát fogyasztottak évente, ez a mennyiség azonban napjainkra jelentősen csökkent, köszönhetően a fogyasztói magatartás átalakulásának. A világ rengeteget változott, a fiatalok jóval kevesebb paprikaőrleményt fogyasztanak, mint a korábbi generációk tagjai.
A paprikatermesztés aranykorában Szeged és Kalocsa 100 ezer tonna paprikát termelt, az ezredforduló után ez 20–25 ezer tonnára csökkent, ma pedig nem több 5–8 ezer tonnánál. Ez annyira kevés, hogy még a csökkenő kereslet mellett sem fedezi a hazai szükségletet, így természetesen olcsó import paprika is érkezik az országba, ami kiélezett árversenyt eredményez. A magyar paprika termesztése folyamatosan drágul, azonban az import miatt nem lehet árat emelni.
Az elnök szerint szerencsére azért van egy masszív réteg, aminek a tagjai még mindig keresik és értékelik a hazai paprikát. A Szegedi Paprika Zrt. és a Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. mindig is a minőségi magyar paprikagyártás zászlóshajóinak számítottak, ezen a tényen pedig még a nehéz piaci körülmények és az olcsó importáru miatt kialakult versenyhelyzet sem változtatnak. Ez a feladat nemcsak felelősséggel, hanem rengeteg kihívással is jár.
„Bár a paprikaőrleményekhez használt magyar fűszerpaprika-termelés helyzete az utóbbi 3–5 évben stabilizálódott valamennyire, a termés továbbra sem kiemelkedő. Míg korábban hektáronként 150–200 mázsa paprika termett, most az állandó aszály miatt még öntözés mellett is csak féltermésről beszélhetünk. A hüvelyek és a bogyók kicsik, a szedés pedig óriási költséget jelent, az árbevétel egyharmadát teszi ki. Már az ezredforduló után nyilvánvalóvá vált számomra, hogy egyedül a gépesítés jelenthet megoldást a munkaerőhiány kérdésére, a paprikaszedést azonban nagyon nehéz hatékonyan gépesíteni” – szögezte le. – „Jól látszik, hogy az olcsó importáru, az aszály és a munkaerőhiány következtében nehéz helyzetben van az ágazat. Mi mégis töretlenül folytatjuk a megkezdett munkát: nemcsak koordináljuk a termelést, de magunk is nemesítünk és forgalmazunk magyar vetőmagot, hogy magyar földben, ahol csak lehet, kiváló minőségű magyar paprika teremjen.”
A termelési költségek közül a legkritikusabb szegmens a munkaerő
Negyedik generációs fűszerpaprika-termelő és feldolgozó családi vállalkozás a szegedi Hódi Paprika. Nem felvásárolt alapanyagból, hanem kizárólag saját, Szeged környéki területeken termett nyersanyagból, kézi feldolgozással és csomagolással készülnek a cég első osztályú, minőségi termékei.
„Az általánosan emelkedő árakat indokolhatná az inputanyagok árainak emelkedése is, de a csak feldolgozással foglalkozó piaci szereplők esetében ennek ellentmond, hogy a felvásárlási árak nemigen mozdultak felfelé az elmúlt években” – bocsátotta előre kérdésünkre Hódi Ágota, a Hódi Paprika Kft. ügyvezetője. „Ha nem lenne módunk arra, hogy mi magunk dolgozzuk fel a megtermelt paprikánkat, hanem arra kényszerülnénk, hogy valaki másnak értékesítsük alapanyagként, én a mostani költség- és felvásárlási árszint mellett biztosan felhagynék a termeléssel. Azt gondolom, a felvásárlási árak nem követték le azt a drágulást, amennyivel többe kerül megtermelni a paprikát. Minden egyes költségtétel magasabb már, mint a korábbi években. A termelési ráfordítások közül a legkritikusabb szegmens a munkaerő, hiszen a szektor még ma is alapvetően a kézi munkára épít. Azt gondolom, ez teszi igazán drágává a hazai fűszerpaprika-termelést. Emellett mi még a takarófóliás, dupla öntözőcsöves, szervestrágyás, bio inputanyagos termelésünkkel sem tudunk olcsók lenni. A szervestrágya is körülbelül kétszer annyiba kerül, mint pár évvel ezelőtt, viszont az én paprikám nem drágult ilyen mértékben.”
Hódi Ágota azt is hozzátette: évről évre kisebb a fűszerpaprika termőterülete, aminek egyik fő oka a termelési kedv csökkenése és persze ehhez a klímaváltozás is hozzájárul, hiszen nehezednek a környezeti feltételek, a termelés egyre több szakértelmet igényel. Szeged környékén július elejétől az első szedésig, azaz szeptemberig alig volt eső, ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag öntözés nélkül ma már nem termelhető biztonságosan semmilyen növény, fűszerpaprika sem. Ez nyilván plusz ráfordítást igényel és még akkor is ott a bizonytalanság, hogy a hőstressz, a virágzáskori hőhullám mekkora károkat okoz a növényekben. Ezek természetesen mind-mind megjelennek a fűszerpaprika árában, de – mivel a piac most már csak korlátozottan terhelhető ilyen árszint mellett – nem a szükséges mértékben. Lehetne tehát a mostaninál is sokkal magasabb ár, de azt a fogyasztók már csak korlátozottan tolerálnák, ugyanis ebben az árban el kell fogadtatni a vevőkkel azt, hogy egy minőségi termék 27%-os áfával, jól csomagolva, kiszállítva, kiskereskedelmi árréssel (100–250%) felszorozva kerül az üzletek polcaira.
Ilyen körülmények között nem kell azon csodálkozni, hogy mind többen hagynak fel a termeléssel és hogy bizony, van helye a piacon az olcsóbb import fűszerpaprikának is. Ami Hódi Ágota szerint nem rosszabb minőségű, egyszerűen ott másak a klimatikus körülmények és a fajták, olcsóbb a munkaerő és más célra termelnek paprikát, ebből fakadóan a végtermék is különbözni fog a magyar árutól. „Tehát nem feltétlenül rosszabb, hanem más” – szögezte le a szakember, akinek volt szerencséje részt venni Kínában tavaly meghívott előadóként egy paprika konferencián, ahol azt tapasztalata, hogy a termelők nagyobb területen, jobb hatékonysággal, olcsóbban tudnak termelni.
A kínaiak olcsóbban termelnek
A betakarítás az egyik legnagyobb költségelem (100–120 Ft/kg, miközben a felvásárlási ár a konvencionális paprika esetén cca. 280–350 Ft/kg), és a kínaiak sokkal költséghatékonyabban és versenyképesebben tudnak termelni, mint mi. Ezért idehaza is a legfontosabb lenne a lehető legszélesebb körű automatizálás, aminek első lépése a betakarítás gépesítése.
A fogyasztói szokásokról szólva a Hódi Paprika Kft. ügyvezetője azt is elmondta: tény, hogy ezek folyamatosan változnak, ami sokak szerint probléma, szerinte azonban – mint minden más ágazatban – egyszerűen csak alkalmazkodni kell hozzájuk. Egyre népszerűbb a vásárlók körében a füstölt fűszerpaprika-őrlemény, mely egészen különleges, füstös, barbeque-s ízt kölcsönöz az ételeknek, rendkívül népszerű termék itthon és külföldön egyaránt.
Szintén a negyedik generáció foglalkozik fűszerpaprika-termesztéssel és feldolgozással közel 30 hektáron a Fajszi Paprika Manufaktúra Kft.-nél. A Duna közelsége miatt termőterületeik talaja és mikroklímája biztosítja a feltételeket a minőségi fűszerpaprika-termeléshez. A szelektált fajták magját helyre vetik tavasszal. A növények gondozása és a termés betakarítása kizárólag kézi munkával történik és csak az első szedést dolgozzák fel. Ezt 4–6 hetes utóérlelés követi, mely során a napfény hatására szebb színe és zamatosabb íze lesz a paprikának. A szikkadás után válogatás következik, eltávolítják az alapanyagból a sérült terméseket, a paprika szárát, csumáját, így csak a kifogástalan minőségű alapanyag kerül a szárítóba. Frissen őrlik, és azonnal légmentesen csomagolják – a precíz kézműves technológiának köszönhetően termékeiket már több díjjal elismerték.
Nemcsak kínai őrlemény érkezik, hanem spanyol és szerb is
Okvátovity Dóra, a Fajszi Paprika ügyvezetője szerint is a jelenleginél magasabb felvásárlási ár lenne reálisabb, most az ágazat szereplői nagyon minimális nyereségért dolgoznak. Emellett a szélsőséges és kiszámíthatatlan időjárás sem kedvez a termelőknek. Nem véletlen, hogy jelen állás szerint a hazai fűszerpaprika-termesztés perspektíva nélküli, az idősek abbahagyják, a fiatalok pedig nem veszik át a stafétát.
„Ez valamilyen szinten érthető, hiszen ki akarna úgy termelni, éjt nappallá téve dolgozni, hogy ne érje meg neki?!” – tette fel a nem is annyira költői kérdést a fiatal szakember. – „Nekem az a szerencsém, hogy amit feldolgozunk, azt meg is termeljük magunknak, és a készárut mi is értékesítjük, így kicsit jobb a helyzet. Ha kereskedőnek adnám át, biztosan nem csinálnám, évek óta nyomott felvásárlási árak jellemzik a piacot. Ez azt is jelenti, hogy a relatíve magas végfelhasználói ár hozadéka az esetek többségében bizony, nem a termelőnél realizálódik. Hogy lehet-e további árnövekedés? Mivel az inputköltségek folyamatosan emelkednek, én biztos vagyok benne, hogy igen. Méghozzá hamarosan, mert a feldolgozók ilyenkor ősszel, a betakarítás után vizsgálják felül az áraikat. Persze, benne van a pakliban, hogy az adott márkához hű vásárlói réteg olcsóbb terméket keres és elpártol, de azt gondolom, aki ragaszkodik egy minőségi szinthez, az maradni fog. Megjegyzem, majdnem mi vagyunk a legdrágábbak a piacon.”
A Fajszi Paprika ügyvezetője szerint egyébként a gyakorlat azt mutatja, hogy a például 10 ezer forintos fűszerpaprikával szemben álló 6000 forintos termék csak látszólag olcsóbb, mert általában a színezőképessége és az aromatartalma gyengébb, így több kell belőle. A fogyasztó költségráfordításban máris ott van a magasabb árkategóriánál, amiből elég feleannyi is. Kérdésünkre jelezte: esetükben a kínai paprika nem okoz gondot a piacon, mert ők teljesen más minőséget képviselnek. Hozzátette, az országban viszont jelen lehet a keleti áru. Ám nemcsak kínai őrlemény érkezik, hanem spanyol és szerb is – ezekkel az olcsóbb őrlemények adalékként megjelennek a nagyáruházak polcain fellelhető termékek túlnyomó többségében is, amelyek nem a magas minőséget képviselik.
(TERMÉKMIX magazin – 2024. novemberi szám)