2024 a gyorsan forgó fogyasztási cikkek (FMCG) iparágában számos kihívást és lehetőséget hozott. A globális gazdasági környezet változása, a fenntarthatósági trendek erősödése és a digitális átalakulás mind jelentős hatással voltak a gyártók működésére. Cikkünkben áttekintjük a legfontosabb trendeket, kihívásokat és innovációkat, amelyek az FMCG gyártói szektort meghatározták 2024-ben, és amelyek alakítják azt 2025-ben.
Innovatív ikonikus márkákra támaszkodva
„2024 év eleje sokkal dinamikusabban indult, mint vártuk, valamivel lassabb növekedés volt tapasztalható azonban a második félévben. A második félévben a növekedés motorja jellemzően már a mennyiség volt és az inflációs árhatás úgy mondhatnám, hogy »elfogyott«” – mondta Szak Zsuzsanna, a Henkel fogyasztói márkák üzletág igazgatója.
A Henkel Consumer Brands üzletága több kategóriában is megtartotta piacvezető pozícióját, így a mosószer, finommosószer, színfogó kendők, ablaktisztítók, toalett illatosítók, hajfestés, hajformázás kategóriákban.
Szak Zsuzsanna hangsúlyozta: a Henkel mindig is szerencsés helyzetben volt, hiszen igen széles portfoliójával, megbízható márkáival könnyebben érvényesül még azokban az időkben is, amikor esetleg a fogyasztói igények változnak vagy átalakulnak. „Diverzifikált portfoliónk mindenképp erősségnek tekinthető, hiszen minden fogyasztói réteg megtalálja az igényeinek legmegfelelőbb ikonikus márkát” – magyarázta. Példaként megemlítette, hogy a mosószerek kategóriában lehet válogatni a Persil, a Perwoll és a Tomi márkák közül is, amelyek mind más-más márkaértéket hordoznak, vagy a hajápolás kategóriában is több márka (Schwarzkopf Gliss, Syoss és Schauma) fedi le a széleskörű igényeket.
„A Beauty kategóriákban elmondható, hogy nagyobb volt a növekedési ütem, mint a Laundry és Home Care területén. 2024-es innovációinkra pedig a fogyasztók és a szakma is pozitívan válaszolt, hiszen sok díjat is besöpörtünk! Erre vagyok a legbüszkébb!” – mondta a szakember.
A Henkel minden hazai csatornában jelen van, ami Szak Zsuzsanna elmondása szerint azért indokolt, mert a vállalat háztartási penetrációja 85 százalék felett van. „Természetesen vannak csatorna-specifikumok: a Beauty kategóriák nagyobb súlyban kerülnek értékesítésre a drogériákban, de az elmúlt 2 év távlatában elmondható, hogy a drogériák a Laundry és Home Care kategóriákban is átlagon felül növekedtek. A másik csatorna, amelyet néhány éve látunk átlag felett nőni, az a diszkont csatorna” – egészítette ki.
A Henkel 2023-ban megkezdte a portfolió-optimalizációt és ez még 2024 év elején is folytatódott. A cél, hogy a vállalat a kiemelt és stratégiai márkáira, kategóriáira fókuszáljon, ahol hosszú távon tudják biztosítani a folyamatos kutatás-fejlesztési hátteret és márkakommunikációt.
„A 2025-ös évben is erős és széles portfoliónkra támaszkodunk, ikonikus márkáinkba továbbra is invesztálunk, és nagyon büszke vagyok arra az elkötelezett és tettre kész csapatra, amely a Henkel Consumer Brands égisze alatt immár 2,5 éve megalakult. Velük nincs lehetetlen!” – emelte ki Szak Zsuzsanna.
„Mindig is igyekszem pozitívan tekinteni a jövőbe, bízom a fogyasztás további fellendülésében, az esetlegesen még nem dübörgő kategóriák további megerősödésében. Mi ennek érdekében mindent megteszünk, és biztos vagyok benne, hogy az idei innovációink a kategóriák fellendüléséhez hozzá fognak járulni és legalább olyan sikeresek lesznek, mint a 2024-esek.”
Mint megtudtuk, a Henkel újdonságainak java része az év első negyedévében érkezik – mint minden évben – olyan fókuszkategóriáin, mint mosószer, hajápolás, hajformázás, hajfestés, de az év hátralévő része is tartogat még meglepetéseket.
Kihívások és sikerek egyaránt várhatók
„Bár a tavalyi év is jócskán tartogatott kihívásokat, úgy gondolom, hogy a korábbi évekkel összehasonlítva 2024 összességében egy kiszámíthatóbb évnek bizonyult a Borsodi Sörgyár számára” – fogalmazott a Borsodi Sörgyár marketingigazgatója.
Spiegel György elmondta: a Sörszövetség adatai és a sörgyár saját tapasztalatai alapján is töretlen a trend, miszerint egyre nagyobb a kereslet a magasabb minőséget képviselő, prémium kategóriás termékek iránt, és ezt az érdeklődést a vállalat termékei támogatni tudják. Mindeközben értékesített mennyiség szempontjából továbbra is a középkategóriás Borsodi termékek részesedése a legnagyobb a forgalomból.
2024-ben két újdonsággal is piacra lépett a Borsodi Sörgyár. Közép-Kelet-Európában elsőként Magyarországon vezette be a világ egyik legnagyobb sörmárkáját, a Coors-t, illetve elérhetővé tették a piacon a valódi lime-lével készült Miller Lime-ot. „Azóta mindkét termék nagy népszerűségnek örvend, ami a keresletben is érzékelhető. Ezt a sikert több együttműködés is támogatta: többek között a Coors lett a Groupama Aréna hivatalos söre” – fűzte hozzá.
2024 izgalmasan alakult a Borsodi márka számára is. A 2024-es labdarugó Európa-bajnoksághoz kapcsolódóan a Borsodi lett a magyar futballválogatott hivatalos söre. A bajnokságot érintő júniusi-júliusi időszakban a Borsodi Világos volumennövekedést tudott elérni az előző év azonos időszakához képest.
Spiegel György megemlítette: jelenleg a prémiumizáció a piac egyik domináns trendje. A minőségi termékek előnyben részesítése és az alkoholmentes termékek iránti kereslet jelentős növekedése mellett még mindig releváns jelenség az egészségtudatosság, valamint a termékek funkcionalitása (pl. az alacsony kalóriatartalom vagy a természetes forrásból származó összetevők). Ezt a fogyasztói igényt a Borsodi Friss termékcsalád, valamint a Stella Artois 0,0 százalékos termék is támogatja. „Büszkén mondhatjuk, hogy portfoliónk széles termékkínálata szinte minden fogyasztói igényt kielégít” – hangsúlyozta.
A tapasztalat alapján továbbra is a diszkontüzletek a legnépszerűbbek. A termékek értékesítésében a kiskereskedelem szerepe is növekszik, amiben a gyártó top small food partnerprogramjának sikere is szerepet játszott. Az online kereskedelemben még bőven van növekedési potenciál Magyarországon – tudtuk meg.
„Anyacégünk, a Molson Coors nemzetközi hátterének köszönhetően a helyi ingadozásokat, változásokat jobban tudjuk kezelni, így erősítve az ellátási láncunkat” – mondta, kiegészítve azzal, hogy a termékpaletta bővítése mellett folyamatosan fejlődött a bőcsi gyár is. 2024-ben lépett működésbe a bőcsi telephelyen egy 497 kW teljesítményű napelemes kiserőmű.
„A jövőt tekintve optimisták vagyunk. Bár arra számítunk, hogy a gazdasági kihívások továbbra is velünk maradnak, az elmúlt évek tudatos munkája és a 2024-ben elért eredményeink, sikeres márkabevezetéseink stabil alapot jelentenek, amikre építkezve 2025-ben is folytatni tudjuk” – fogalmazott a marketingigazgató.
A sikeres évnek egyfajta irányt ad, hogy a gyártási költségeket nagymértékben befolyásolhatják a hazai piac kihívásai, az értékesítési előrejelzések pontossága és kulcsfontosságú, hogy hogyan alakulnak majd a beszállítói árak és teljesítmények. Azaz, hogy a megfelelő minőségű és mennyiségű alapanyag a megfelelő időben rendelkezésre álljon. „Emellett, bár abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a Borsodi népszerű munkahely a meglévő és leendő kollégáink körében, a tapasztalt kollégák pótlása fiatal tehetségekkel folyamatos kihívás elé állít minket is” – tette hozzá.
Az idei terveket nézve, Spiegel György hangsúlyozta: „Újdonságokban idén sem lesz hiány. És bízom abban, hogy ezek is a korábbi termékbevezetéseinkhez hasonló népszerűségnek fognak örvendeni a sörbarátok, valamint partnereink körében.
Innovációs újdonságokkal reagálva a fogyasztói trendekre
„A 2024-es év legnagyobb kihívását a szűkülő piac jelentette, amelyben a célunk az volt, hogy megőrizzük értékesítési volumenünket. Ezt sikeresen teljesítettük: több új terméket sikerült bevezetnünk különböző üzlethálózatokban, és növeltük az akciós megjelenéseink számát. A piaci trendek alapján azt látjuk, hogy a fogyasztók egyre inkább az ár-érték arányra összpontosítanak, és az akciós termékek iránti kereslet tovább nőtt” – ismertette a piaci helyzetet Takácsné Rácz Zsuzsa, a Pápai Hús Kft. kereskedelmi igazgatója.
Mint megtudtuk, a Pápai Hús termékek iránt stabil kereslet mutatkozott 2024-ben. A legkeresettebbek továbbra is a sonkafélék, a baconszalonna, valamint szezonálisan a grillezett és füstölt termékek voltak. Ugyanakkor a vegán termékcsalád is egyre nagyobb népszerűségnek örvend, hiszen a tudatos táplálkozás iránti igény folyamatosan növekszik. Ezeket a trendeket figyelembe véve igyekezett célzott akciókkal elérni a vásárlókat a húsipari vállalat.
„A saját márkás termékek térnyerése továbbra is erőteljes, ami kihívást jelent a brand termékeink polci láthatóságában. Ezen felül a vásárlók egyre inkább akcióérzékenyek, és a kisebb kiszerelésű termékek iránt is növekvő kereslet mutatkozik. Folyamatosan optimalizáljuk termékportfóliónkat, hogy megfeleljünk a változó fogyasztói igényeknek” – mondta a kereskedelmi igazgató.
A Pápai Hús termékei minden kereskedelmi hálózatban elérhetők, azonban – a teljes piac trendjeivel összhangban – a diszkontláncokban tapasztalható a legnagyobb forgalom. A széles elérhetőség kiváltképp fontos a vállalat számára, hiszen a tapasztalat szerint az árérzékeny fogyasztók döntéseiben a promóciók mellett egyre nagyobb szerepet játszik az elérhetőség.
Takácsné Rácz Zsuzsa felhívta rá a figyelmet, hogy a tavalyi évben több csípős ízvilágú termékkel jelent meg a Pápai Hús Kft. – például császárszalonna és virsli –, amelyek kimagasló sikert arattak. Mint megtudtuk, ezek az újdonságok számos üzlethálózatban jelentős akciós aktivitás mellett kerültek a polcokra, és kedvező fogadtatásban részesültek a fogyasztók körében.
„A 2025-ös évre kihívásokkal teli, de egyben sikeres időszakként tekintünk – összegezte a kereskedelmi igazgató. – Célunk, hogy az elmúlt évek nehézségeit fokozatosan magunk mögött hagyva olyan növekedést érjünk el, amely biztos alapot teremt a jövőre nézve. A piaci környezet folyamatos változásaihoz való gyors alkalmazkodás kulcsfontosságú lesz.”
A legnagyobb kihívás továbbra is az értékesítési volumen fenntartása, hiszen a piacon egyre élesebb verseny zajlik a vásárlókért. „Folyamatosan figyelemmel kell kísérnünk a fogyasztói trendeket, és gyorsan kell reagálnunk az igényekre, hogy megőrizzük versenyképességünket” – egészítette ki.
„A 2025-ös év egyik fókuszpontja a grilltermékeink megújítása. A nyári szezonra frissített csomagolással és praktikusabb kiszerelésekkel készülünk, hogy még vonzóbbá tegyük ezeket a termékeket a vásárlók számára. A célunk, hogy tovább erősítsük jelenlétünket a grillszezonban, és minél szélesebb körben elérhetővé tegyük a Pápai Hús minőségi termékeit” – tudtuk meg.
Innovációk, új termékek és kiszerelések
„Kihívásokban gazdag évet tudhatunk magunk mögött, melyben az első félév sikerei után, komoly várakozás előzte meg a második félév eredményeit. Idén januárban megtörtént a tavalyi üzleti év kiértékelése, és bár nehéz év volt, fordulatokkal teli, de végül üzleti tervünk felett sikerült zárnunk, mind volumenben, mind árbevétel tekintetében” – értékelte a 2024-es évet Danielisz Zoltán, a Yuva Kft. kereskedelmi igazgatója.
Termékeit hazai és nemzetközi piacokon egyaránt értékesíti a Yuva Kft. Mint megtudtuk, forgalmának nagyobb részét 2024-ben a hazai piac adta, viszont a nemzetközi piacok várakozásokon felül teljesítettek, így forgalmi részarány tekintetében további változásokat prognosztizált a cég.
„A hazai piacon továbbra is a tradicionális ízű termékeink a legnépszerűbbek, viszont a nemzetközi környezetben ez országonként eltérő” – mondta a kereskedelmi igazgató, megemlítve, hogy a szörp kategória az elmúlt évekhez hasonlóan 2024-ben is bővült, és jól teljesített. „A szódagépek elterjedése és otthoni használata tovább erősítette a szörpök iránti igényt, és reméljük, ez a trend töretlen marad idén is. Szószaink forgalmát a grillszezon korai kezdete és szeptember végéig történő kitolódása erősítette. A fogyasztói igényeket és szokásokat folyamatosan nyomon követjük, portfóliónk ennek mentén formáljuk és bővítjük. Mindkét kategóriában jelentkezünk idén is új ízekkel, melyek hamarosan a kereskedelmi forgalomban is elérhetővé válnak – tette hozzá. – Termékeink mára kereskedelmi partnereink nyitottságának és támogatásának köszönhetően széles körben elérhetőek, és minden csatornában jól teljesítenek.”
A Yuva Kft. portfóliójában drink és food márkák is megtalálhatóak. Danielisz Zoltán hangsúlyozta: 2024-ben is mindkét kategória szépen teljesített, viszont komoly versenytársak vannak, ezért nagyon kiélezett a piaci verseny. A tavalyi évben a szörpök jobban teljesítettek, mint a szószok, viszont a szósz portfólióban idén komoly változás lesz, ami a forgalmi részarányának növekedésével fog járni a reményeik szerint.
„Mint minden évben, idén is növekedéssel számolunk. Bízunk benne, hogy termékeink népszerűsége tovább nő, mind a hazai, mind pedig a nemzetközi fogyasztói térben. Igyekeztünk a ránk váró kihívásokat jól körülhatárolni, és azok bekövetkezte esetén válaszlépéseinket már előre meghatározni. Ami biztos, »viccesen szólva, résen kell lenni«.”
„A 2025-ös évben is számos kihívás vár ránk, hosszan tudnám sorolni, de talán a legfontosabbak: az önköltség és termékeink árszínvonalának tartása a fogyasztói piacon. Míg az önköltség beruházások során és mentén részben talán tartható, a fogyasztói árszínvonal alakulását rajtunk kívülálló számos tényező formálja.”
Danielisz Zoltán hangsúlyozta: mint minden évben, idén is lesznek innovációk, új termékek és kiszerelések a vállalat portfóliójában. Emellett marketing oldalon is várhatók meglepetések, amelyek segíteni fogják a termékeket az értékesítésben, illetve fogyasztói nyereményjátékokkal is készül a cég.
Megfelelni a piaci kihívásoknak és a fogyasztói elvárásoknak
„A 2024-es év az Univer Product Zrt. számára mérsékelt növekedést hozott, amely megfelelt az előzetes terveinknek. Az emelkedő árak miatt a vásárlók árérzékenysége komoly kihívást jelentett az élelmiszeripar számára, különösen az innovatív, magasabb árkategóriájú élelmiszerek esetében. Emiatt a kulcsfontosságú termékek esetében kiemelten figyeltünk a megfelelő árstratégia és akciós politika alkalmazására” – ismertette Bazsó Rita, az Univer Product Zrt. marketingigazgatója.
Mint megtudtuk, a 2024-es évben is a vállalat hagyományos termékei – majonéz, ketchup, mustár – iránt mutatkozott a legnagyobb kereslet. „Az egyik év végi szezonális újdonságunk, az Univer Majonéz Fokhagymával – Black Edition, óriási sikert aratott. Napok alatt elfogyott az élelmiszerláncok polcairól, és a közösségi média felületeken is jelentős visszhangot kapott, erősítve a márkánk ismertségét és elismertségét. Másik újdonságunk az Univer csípős vonalát kibővítő Erős Pistás Mustár, mely szintén nagyon gyorsan a fogyasztók kedvencévé vált.”
Fogyasztói visszajelzések alapján a csípős ízek népszerűsége töretlen, ezért is bővítette „megPistázott” termékeinek kínálatát az Univer Product Zrt. – legyen szó akár a saját termékkörről vagy akár iparági együttműködésekről.
A marketingigazgató elárulta: az idei húsvéti szezonra egy izgalmas újdonsággal, az Erős Pistás Tormával készül a vállalat, mely jól illeszkedik a piaci trendekhez és a fogyasztói elvárásokhoz. „Célunk, hogy az új termékünkkel tovább erősítsük vezető pozíciónkat a szószok piacán. Emellett, a minőség és a vásárlói elégedettség minden körülmények között változatlan maradjon, miközben megőrizzük termékeink versenyképességét.”
„Az egészségtudatosság növekedésére is vannak megoldá saink, ilyenek az E-szám-mentes termékeink, valamint a csökkentett cukor-, illetve olajtartalmú light szószaink. A vegán étrendet követők számának növekedését is figyelembe vesszük termékfejlesztéseink során; ennek eredményeként kapható néhány éve vegán majonézünk, illetve tavaly óta a Passata termékünk. A kisebb kiszerelések iránti kereslet stabil, miközben a praktikus és fenntartható csomagolási megoldások iránt növekvő az érdeklődés.”
Az Univer termékek minden jelentős értékesítési csatornában jelen vannak, legyen szó diszkontokról, szuper- és hipermarketekről vagy a dinamikusan fejlődő webshopokról. A szezonális időszakokban, mint például húsvétkor és karácsonykor, kiemelkedő forgalomnövekedés tapasztalható a diszkontláncokban. „Kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy magas minőségű termékeink mindig elérhetőek legyenek a vásárlói igények kiszolgálása érdekében” – fűzte hozzá.
Az Univer 2025-ben is célzott tervekkel és megfontolt stratégiával vág neki az évnek, hogy továbbra is megfeleljen a piaci kihívásoknak és a fogyasztói elvárásoknak. Bazsó Rita szerint a 2025-ös évben gyártói szempontból a legnagyobb kihívást továbbra is az alapanyagárak és az energiaárak változékonysága, valamint az ellátási láncok stabil működésének biztosítása jelentheti. Emellett a fenntarthatóság egyre fontosabb szerepet játszik, ami új fejlesztési irányokat és megoldásokat követel a gyártási folyamatokban és a csomagolásban.
„Idén több új termék bevezetését tervezzük, akár állandó, akár in-out jelleggel. A már említett Erős Pistás Torma mellett kiemelt figyelmet fordítunk a bébiétel-portfóliónk teljes BIO-minősítésének megvalósítására” – egészítette ki.
Prémium minőség kompromisszumkötés nélkül
„Egy rendkívül hektikus éven vagyunk túl, amit meghatározott az infláció és az alapanyagárak drasztikus emelkedése. Ez lépésekre kényszerítette a gyártó vállalatokat is, így áremelést hajtott végre minden piaci szereplő. Mindezek figyelembevételével, mint a prémium csokoládé gyártása iránt elkötelezett cég, a Stühmer Kft. sikeres évet zárt 2024-ben is” – fogalmazott Szende Attila marketingigazgató.
A Stühmer hagyományosan az őszi-téli szezonban erős, köszönhetően a piacon egyedülálló szaloncukor portfóliójának. A tavalyi évben 46 féle prémium ízesítésből válogathattak a vásárlók. „Amire igazán büszkék vagyunk, az az, hogy 2024-ben a Stühmer elnyerte az Év Szaloncukra díjat, a körtezselés-muskotályos ízű termékével” – mondta, hozzáfűzve, hogy a szezonális termékeken felül a táblás csokoládék és szeletes termékek értékesítési volumene is nőtt.
„A márka alapja a tradíciókból építkező innováció. Az új Stühmer termékek megjelenését már el is várják a fogyasztóink” – hangsúlyozta Szende Attila. 2024-ben is többféle fejlesztéssel jelentkezett a vállalat, kezdve az új ízesítésű szaloncukrokkal (szicíliai pisztáciás, piemonti mogyorós, ropogós pisztáciás, mákos, meggyes-mákos és a dupla karamellás szaloncukor), folytatva az új szeletes csokoládékkal (ropogós szeletek, 4 ízben) és bezárva egy egyedi, karácsonyi designnal rendelkező új, prémium desszerttel, rögtön kétféle kiszerelésben. Mindemellett az egészségtudatos étkezők számára hozzáadott cukrot nem tartalmazó szaloncukrok széles választékával készült a Stühmer.
Mint megtudtuk, a minőségi csokoládégyártónál folyamatosan monitoringozzák a vásárlói attitűdöket és a piaci trendeket, és ez alapján döntenek új termékek, új ízesítések gyártásáról. Miután a portfólió részét képezik a Stühmer saját üzletei, melyek döntő többsége nemcsak édességbolt, de egyben cukrászda is, így külön figyelmet szentelnek a cukrászsütemény portfólió fejlesztésére is.
A Stühmer komplex értékesítési platformmal rendelkezik, azaz a kiskereskedelmi láncokon felül, saját üzleteikben és dedikált webshopban is értékesítik a termékeket. Ez nemcsak komplex portfóliótervezést és árazást jelent, de más-más eszközökkel is hatással lehet a vállalat a fogyasztói döntésekre. A marketingigazgató megemlítette, hogy a kiskereskedelmen belül láthatóan tovább nőtt a diszkontok szerepe, itt jelentős a saját márkás termékek volumene is, ugyanakkor a Stühmer tovább tudott erősödni mind a szuper-, mind a hipermarketek kategóriáján belül.
„Brutális hatással volt a piacra a gazdasági helyzet, s ezen belül a kakaó piaci árának drasztikus emelkedése, ami már nem lenyelhető a gyártók által, emiatt az áremelések elkerülhetetlenek voltak. Ennek hatását elsősorban 2025-ben fogjuk megérezni” – vélekedett Szende Attila, aki nehéz évre számít.
„Az év legfontosabb kérdése az lesz, milyen hatással lesz az áremelés, a termékmixek átalakulása az értékesítési árbevételre. Most mindenki árgus szemekkel figyeli a piacot és a fogyasztóit” – fogalmazott a szakember. A Stühmernél igyekeznek csökkenteni a járulékos költségeket, főleg a logisztika és a csomagolások tekintetében, így egy minél gazdaságosabb irányba tudnak elmozdulni. „Ugyanakkor, ahogy eddig sem, úgy ezután sem kötünk kompromisszumot a minőséget tekintve, így fogyasztóink a jól ismert prémium csokoládékat fogját továbbra is megtalálni az üzletek polcain és a webshopunkban.”
„A Stühmer DNS-ében van kódolva a folyamatos fejlesztés, így a kihívások dacára, az idén sem lassít a márka, és hozzáteszem, a prémium minőségből sem engedünk. Sokféle újdonsággal készülünk az idén, nemcsak a termékfejlesztés területén, hanem a marketingkommunikációnkban is. Ha jól végezzük a munkánkat, akkor hamarosan nagyon sokan fognak hallani a Stühmer márka történetének legnagyobb újdonságáról…” – árulta el a marketingigazgató.
A minőségre és a vásárlói igényekre összpontosítva
„A 2024-es évet sikerekkel és kihívásokkal telinek értékelem a Mary-Ker Pasta Kft.-nél. Legfontosabb eredményünk a durum termékcsalád bővítése volt, kiemelném a piacon jelenleg egyedülállónak számító durum levesbetét termékcsaládot, amely a Magyar Termék Védjegy mellett elnyerte a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegyhasználatot is” – említette Hajduné Reinwald Anita értékesítési igazgató.
Az alapanyagárak emelkedése és az erősödő piaci verseny ugyanakkor kihívást jelentett, amelyre árstratégiai és marketingmegoldásokkal válaszolt a tésztagyártó.
A 2024-es évben a Mary-Ker Pasta Kft. termékei iránt a 2023-as évhez hasonló volt a kereslet, annak ellenére, hogy jelentős gazdasági terhek hárultak a lakosságra. Hajduné Reinwald Anita szerint az emberek továbbra is ragaszkodnak a minőségi és főleg a magyar termékekhez, ami továbbra is stabil keresletet biztosított a vállalat számára.
„A legnépszerűbb termékeink a 4 és 8 tojásos tészták, valamint a durum köret és új levesbetéteink voltak. Bár a gazdasági környezet nem volt könnyű, a vásárlói hűség és a termékeink iránti bizalom segítette, hogy a kereslet bázison tudjon maradni. Az árérzékeny vásárlók számára pedig a kedvező ár-érték arányú termékek kaptak kiemelt szerepet.”
2024-ben a Mary-Ker Pasta Kft. a változó igényekhez igazodva kibővítette portfólióját a piacon elsőként megjelenő durum levesbetétekkel – mind a három basic formátum sikert aratott. „Ezek a trendek rugalmas termelési stratégiát igényeltek, mivel a minőség továbbra is az egyik legfontosabb cégpolitikánk, így a kiváló hazai alapanyagok felhasználása biztosítja versenyképességünket és piaci jelenlétünk megerősítését” – egészítette ki az értékesítési igazgató. A tésztagyártó termékeit csaknem minden hálózatban fellelhetik a fogyasztók, valamint a kereskedelmi láncok saját márkás termékei közt is kiemelt szerepet kapnak.
„A gazdasági helyzet változásai, különösen az alapanyagárak emelkedése arra késztettek bennünket, hogy folyamatosan optimalizáljunk. Bár nem történt drámai átalakítás, figyelembe kellett vennünk a vásárlói igények alakulását és a versenyképesség megőrzését” – ismertette az értékesítési igazgató, ráirányítva a figyelmet arra, hogy a tavalyi év során például a Don Francesco durum tészták kiugróan teljesítettek, míg a 4 és 8 tojásos tészták a megszokott stabil keresletet hozták.
Mindemellett a költségek emelkedésében még nem tapasztalható enyhülés. Az alapanyagárak továbbra is magas szinten maradtak, és nem mutatnak jelentős csökkenést. A gazdasági helyzet még mindig nagy hatással van a termelési költségekre, így továbbra is folyamatosan figyelemmel kell kísérni a piaci trendeket.
A Mary-Ker Pasta Kft. 2025-re optimista várakozásokkal tekint, és az idei évben különösen fontos célként tűzte ki, hogy megerősítse pozícióját a közösségi médiában. „Felismertük, hogy a digitális jelenlét kulcsfontosságú a jövő háziasszonyai számára, és így a közösségi média révén közvetlen kapcsolatot építhetünk ki velük. Emellett továbbra is a minőségre és a vásárlói igényekre összpontosítunk, hogy biztosítsuk a folyamatos növekedést és piaci jelenlétünket.”
Hajduné Reinwald Anita szerint a 2025-ös évben a tésztagyártás szempontjából a legnagyobb kihívás az alapanyagárak ingadozása és az ellátási lánc esetleges problémái lehetnek. Az alapanyagok, mint a tojás és a liszt, továbbra is érzékeny tényezők, és a megnövekedett termelési költségeket is kezelni kell. „A 2025-ös évre is vannak terveink bőven, de ez maradjon egyelőre titok” – fűzte hozzá.
Termékfejlesztéssel a prémium és szuperprémium piacon
Bukovinszky Béla, a Szent András Sörfőzde ügyvezetője szerint a 2024-es évben, az azt megelőző két év 2024-re is áthúzódó inflációja miatt, a kereslet nem növekedett érdemben, így stagnálás tapasztalható az értékesített hektoliter mennyiségek tekintetében. „A fogyasztók pénztárcája immár határt szab a növekedésnek, ugyanakkor a kisüzemeknél – igy nálunk is – jellemző szuperprémium/prémium árszegmenst kevéssé érintette az általános söripari visszaesés” – fogalmazott, kiemelve: a Covid-világjárvány óta nem állt helyre a vendéglátás, és továbbra is jellemző az otthoni fogyasztásra történő vásárlás, immár erőteljes webshop jelenléttel.
A sörstílusok tekintetében továbbra is a hagyományos lagerek, míg a kisüzemeknél az IPA-k a jellemzőek. Bukovinszky Béla szerint a „prémiumizáció” folytatódása várható, azaz a prémium és szuperprémium termékek iránti kereslet várhatóan tovább növekszik, mert egyre edukáltabbak a sörfogyasztók, már amennyiben megfelelő forrás áll rendelkezésre. Emellett erőteljesen növekszik az alkoholmentes és gluténmentes szegmens is.
A kategóriával a diszkonterek közül csak az egyik foglalkozik, ahol minden kisüzemi sör in-outban van, igy a Szent András termékei is. „A szuper- és hipermarketek döntő többségében be vagyunk 4-10 termékkel listázva, már amelyikben a kategóriának értelmezhető méretű közönsége van. Ezen kívül a Horeca és webshop kereskedelmi csatornáink is jelentősek.”
Mint megtudtuk, a hazai kisüzemi sörfőzdéken belül a jól pozícionált, prémium és szuperprémium szegmensben versenyzők számára – mint amilyen a Szent András is – akár kedvező növekedési kilátások is várhatók, de a piaci trendekhez és a fogyasztói elvárásokhoz való alkalmazkodás legalább olyan kulcsfontosságú lesz, mint a hatékonyság növelése.
„A szabályozási környezet változásánál egyelőre inkább plusz terheket érzékelünk: jövedéki adó emelés, EPR/DRS rendszerből adódó többletköltségek stb. – sorolta. Az inflációt 4-5 százalék köré várjuk, az alapanyagárak (árpa, komló stb.) emelkedése továbbra is kihívást jelent, ami áremelkedéseket eredményezhet. Ez mérsékelheti a keresletet az alacsony és középár-kategóriás termékek iránt, de a minket érintő prémium/szuperprémium szegmens – az eddigi tapasztalatok alapján – valamennyivel ütésállóbbnak tűnik, ami bizakodásra adhat okot. Értékesítési csatornák tekintetében az online csatornák és az export piacok irányába történő nyitás a növekedés főbb motorjai lehetnek.”
A Szent András Sörfőzde ügyvezetője kiegészítette azzal, hogy az online jelenlét erősítése, a márkaismertség növelése, kóstoltatások és fogyasztói élményalapú események szervezése, valamint az eddigieknél hatékonyabb költségmenedzsment (pl. alapanyag- és energiafelhasználás optimalizálása, hatékonyabb gyártási folyamatok stb.) döntő lehet a jövőre nézve.
„Büszkék vagyunk arra, hogy a termékfejlesztés terén a hazai sörfőzdék közt elsőként üzembe állított labornak köszönhetően tovább javult a termékminőségünk és termékbiztonságunk is, egyúttal ez a labor magában a termékfejlesztésben is nagy segítséget nyújt. Az itthon piacvezető kisüzemi alkoholmentes termékeink mellett idén megjelennek a gluténmentes termékeink is, valamint folytatjuk a nagy sikerű Teszt András kísérleti sorozatot is” – említette Bukovinszky Béla.
Több szinten is bővítés várható
„A forgalmat nézve ismét sikeres évet zártunk és a kereslet is igencsak megnőtt a 2024-es évben. A kihívást azt jelentette számunkra, hogy a megnövekedett forgalom miatt kinőttük a raktárunkat. Szerencsére a raktáros kollégáink ezt bravúrosan megoldották és megfelelő beosztással és logisztikával sikerült mindenkit megfelelően kiszolgálniuk. Mondanom sem kell, hogy az idei évben bővíteni szeretnénk a tárolókapacitásunkat” – értékelte a tavalyi évet Homola Brúnó, a Salesrep Kft. ügyvezető-tulajdonosa.
Mint megtudtuk, a forgalmazó portfoliójában lévő gyártók közül tavaly is kiválóan teljesítettek a Der Waschkönig C.G. mosószerek és a Glanz Meister mosogatószerek. Ez annak is köszönhető, hogy a gyártó termékei már egyre több üzletben, kiskereskedelmi láncban és nagykereskedésben elérhetők. „Példaként említhetjük, hogy a nyugat-magyarországi régióban található Lidl üzletek polcain is megjelentek az Orange mosógéljeink és a citromos mosogatógép-tablettáink, amelyek gyorsan el is fogytak. Ezt mindenképp nagy sikernek tekinthetjük!”
Homola Brúnó felhívta rá a figyelmet, hogy tavaly a fenntarthatóság, a prémiumizáció és az egyszerűség iránti igény alakította leginkább a trendeket. Az utóbbi időben a Salesrep Kft. által forgalmazott mosószerek összetevői változtak a legtöbbet. Kikerültek az összetevők közül olyan anyagok, amelyek károsak a környezetre. Helyette környezetkímélőbb és természetes anyagok kerültek a termékekbe.
„Az online vásárlás jelentős térnyerése és az ár-érték arány iránti fokozott érzékenység meghatározó volt. Ezért fokozott figyelmet fordítunk webshop-partneri kapcsolatainkra és digitális marketing kampányainkra. Továbbá mi magunk is nyitni fogunk online b2c vonalon, hogy eleget tehessünk azoknak a vásárlóknak, akik távol élnek a forgalmazó boltoktól.”
Termékeiket leginkább diszkontláncokban (árérzékeny termékek, mint a pl. mosószerek), szupermarketekben és hipermarketekben (pl. édességek, háztartási termékek), valamint egyre több ismert webshopban keresik a vevők.
Tavaly nehézségnek számított, hogy az alapanyagok és energiaárak emelkedése jelentősen megnövelte a termelési költségeket a beszállítóknál, miközben az ellátási lánc fennakadásokkal is szembesült. Késések léptek fel a csomagolóanyagok és egyes alapanyagok beszerzésében, ezért a forgalmazó vállalat készletgazdálkodás optimalizálására volt szükség.
„A logisztikai költségek továbbra is magasak és az euró árfolyam sem kedvez a magyar piacnak. Nem vagyunk optimisták, nem várunk jelentős javulást 2025-ben sem. Így a költséghatékonysági intézkedések továbbra is prioritást élveznek – fogalmazott az ügyvezető-tulajdonos – 2024-ben több ígéretesnek tűnő tárgyalás is elkezdődött, ezekre szeretnénk pontot tenni az év elején és jelentős növekedést várunk ettől az évtől.”
A forgalmazó vállalat hamarosan megnyitja a b2c weboldalát. „Szeretnénk olyan helyekre is szállítani, ahol nincsenek boltok, ezalatt a kisebb falvakat célozzuk meg. Mindezen túl a jelenleg futó márkáink brandjét is szeretnénk tovább erősíteni a piacon, ezáltal minél több helyre bejutni” – ismertette.
Régi márka új termékek bevezetésével
2024-ben a KSH adatai alapján hazánkban tovább csökkent a születésszám, aminek hatásai a Nielsen adatokban is tükröződnek. A teljes bébiétel piac, beleértve a tápszereket is, értékben stagnálást mutat, míg darabszámban 1,8%-os visszaesés tapasztalható az utolsó 12 hónap vizsgálata során” – mondta Doszpod Réka, a HiPP Kft. marketing communications specialistája.
2024-ben a HiPP szinte minden vizsgált szegmensben tovább tudta növelni piacrészét. A más kategóriákban is megfigyelhető trend a bébiételek piacán is jelen van: a kevésbé árérzékeny vásárlóközönséget megcélzó prémium márkák, mint a HiPP is, tovább tudtak erősödni.
„A 2023-as évet követően 2024-ben további sikereket értünk el a Prémium gyümölcs termékcsaláddal, melynek köszönhetően akár éves szinten, akár az utolsó negyedéves időszakot vizsgálva a HiPP piacvezető szerepet tölt be, közel 30%-os piaci részesedésével a legnagyobb nedves bébiétel, azaz a desszert szegmensben. Mindemellett nagy sikernek örvendenek a tálcás menü termékeink is, amelyek 1 éves kortól kínálhatóak a gyermekeknek.”
A csökkenő születésszám hatása leginkább a nedves bébiétel piacon érződik, de az innovációk és a kényelmi termékek, mint például a snackek, tasakos gyümölcspürék, tálcás menük dinamikus növekedése némiképp kompenzálják azt. A Nielsen adatok alapján a tavalyi évben mind értékben, mind darabszámban 20% körüli értékben tudott növekedni a száraz bébiétel piac, amely főként a snack termékek iránti kereslet növekedésének hatására történt.
„A HiPP kínálata is bővült ebben a szegmensben, hiszen bevezetésre került 5 féle szeletes termékünk és kétféle zabszívünk is. A közkedvelt tasakos termék kínálatunkat négyféle 120 ml-es Snackie (gabonával dúsított gyümölcspüré) és Smoothie verziókkal bővítettük” –ismertette a kínálatot Doszpod Réka.
A HiPP több mint 125 éve indult sikerét nemcsak a termékek kiváló minősége, hanem a folyamatos innováció, valamint a piaci trendeknek megfelelő termékfejlesztések is támogatják. Mint megtudtuk, a 2024-ben tapasztalt piaci változásokat figyelembe véve idén szinte minden szegmensben számos új termék kerül be a HiPP szortimentjébe, amivel nemcsak a márka árprémiumát tudja igazolni és megerősíteni a vállalat, de célcsoportját is tovább tudja bővíteni.
„A jelenlegi gazdasági helyzetben egyre erősebben előtérbe kerül a hatékonyság és a harmonizáció. 2024-ben a HiPP cégcsoport globális szortiment optimalizációt végzett, hogy minél hatékonyabb és a fogyasztói igényeket maximálisan kielégítő szortimentet tudjuk partnereinknek kínálni” – fogalmazott a szakember.
Csatornák tekintetében a bébiétel piacon a drogériák és az online kereskedelem szerepe tovább tudott növekedni, míg a hipermarketek és a diszkontok súlya némiképp csökkent. 2024-ben a HiPP értékesítésének 90%-a a modern trade-ben realizálódott, melyen belül a drogériák szerepe kimagasló.
„Szeretnénk optimistán tekinteni a jövőbe – jegyezte meg Doszpod Réka. – A fogyasztói bizalmi index tavaly év eleji pozitív változás után egész évben, de a második félévben még inkább visszafordult a trend. Decemberben már láthattunk némi javulást, így bízunk abban, hogy az idei évben folyamatos növekedést tapasztalhatunk, és a családok bátrabban vállalnak majd gyermeket.”
A tapasztalat szerint a kevésbé árérzékeny vásárlók egyre tudatosabban választanak. A döntési folyamatban pedig az ár mellett felerősödhet a márka által közvetített értékek, valamint az innováció szerepe, emiatt az idei évben a prémium márkák pozíciójának további erősödését várja a gyártó.
A HiPP, a piaci trendeket figyelembe véve idén több szegmensben is tovább bővíti portfólióját. „A nedves piac tekintetében további újdonságok várhatók desszertek és menük tekintetében. A száraz piac snack kategóriájában is számos új termék bevezetésével készülünk az év során.”
A nehézségek ellenére is bizakodó hangulatban
Ujházi Attila, a Koch’s Torma Kft. ügyvezető igazgatója úgy látja, hogy a tavalyi év – a korábbi évekhez hasonlóan – geopolitikai okokból kifolyólag egy nehézségekkel teli év volt. Az energiaárak drasztikus emelkedése mellett különös kihívást jelentett a nyári aszályos időszak következményeként a tormaárak emelkedése, amely érthető módon igazolt volt a termelők részéről a fokozott öntözés és munkaerő-ráfordítás miatt.
„Mindezek ellenére az elmúlt évek stratégiájának köszönhetően 2024-ben sikerült fejlődnünk. A nedves ételízesítők piacán kiemelt figyelmet fordítottunk a tormatermékek szegmensére, miközben egyéb termékkategórián belül is bővítettük kínálatunkat KOCH’S brand alatt” – ismertette az ügyvezető igazgató. Hozzátette: ami a trendeket illeti, fogyasztói szempontból a vásárlók az eddigieknél is árérzékenyebbé váltak, ennek okán fokozott hajlam mutatkozott az akciós értékesítési aktivitásokra a kereskedelmi láncok részéről is.
A kedvezőtlen körülmények dacára a nedves ételízesítőket gyártó vállalat forgalmát mind belföldön, mind az exportpiacon egyaránt növelni tudta. „Kiemelkedően teljesített hazánk legrangosabb szakmai díját (Érték és Minőség Nagydíj) elnyert két minősített termékünk (Asztali torma, Tejszínes tormakrém), valamint a megújult csomagolású flakonos termékcsaládunk (KOCH’S Ketchup, Mustár, Majonéz, Burger szósz).”
A KOCH’S termékeket minden értékesítési csatornán forgalmazzák, melyek közül jellemzően a szuper-és hipermarketekben elérhető márkák értékesítése kimagasló, de a diszkont hálózatok brandértékesítései is jelentős növekedést mutattak a tavalyi évben.
„A fogyasztói preferenciák alakulásával az egyszerű ételízesítőkön túl kiemelt szerepet kap az ízesített szószok, tormakészítmények iránti érdeklődés, mely a tavalyi évi értékesítési adatokban is megmutatkozott. A csípős ízprofil kiemelt népszerűségnek örvend, különösen a fiatal fogyasztók körében és valamennyi termékkategóriára érvényes.”
Bár előreláthatóan az energia- és alapanyagárak további emelkedése, illetve a szakképzett munkaerőhiány mind-mind további kihívásokat jelenthetnek, Ujházi Attila szerint az elmúlt évek és az idei év stratégiája egyaránt bizakodásra ad okot.
Mint megtudtuk, 2025-ben a megszokott termékek mellett új termékekkel is bővítik a kínálatot a KOCH’S márkán belül, több ütemben. „Az idei évi első innovációja az eddig rendkívül pozitív visszajelzéseket kapott KOCH’S exkluzív termékcsalád, amely ismertetőjele a már jól ismert kiemelkedő magas minőségen túl egyedülállósága. Az egyedi receptúrával készült termékek mind ízükben, mind megközelítésükben is kuriózumnak számítanak, a magyar piacon nem elérhető hasonló alternatíva. Készülünk még már meglevő termékek dizájnjának frissítésével, emellett pedig egy új irányvonalú, fokozott marketingtevékenységgel erősítjük márkánk jelenlétét a piacon. Ezen célzott kampányok kiemelten a digitális csatornákra építenek, de tervezünk egyéb aktivitásokat is a KOCH’S márka ismertségének növelése érdekében” – ismertette az ügyvezető igazgató.
Újdonsággal válaszolva a kihívásokra
Illés Tímea, a Nestlé Hungária Kft. brand managere szerint 2024-ben a csökkenés motorja továbbra is a kutyaeledel piac volt, miközben a macskaeledelek egyes szegmenseiben (egyadagos nedves és száraz termékek) értékben és volumenben is növekedés volt tapasztalható. „A PURINA számára 2024 továbbra is a piacvezető pozíció megőrzéséről és a prémium szegmens erősítéséről szólt. A volumenek visszaépítése volt a legfőbb kihívás számunkra, és erre fogunk fókuszálni 2025-ben is.”
„A prémium és szuperprémium márkáink (FELIX, PURINA ONE, GOURMET) piacrészt növeltek, ami azt mutatja, hogy a fogyasztók ezen szegmensekben továbbra is megbíznak termékeink minőségében. A FELIX márka kiemelt szerepet kap mind a médiában, mind az értékesítési helyszíneken, hiszen ez a legnagyobb és egyben legnépszerűbb márkánk a PURINA portfóliójában.”
A tapasztalat szerint a vásárlók egyre nagyobb figyelmet fordítanak arra, hogy az állateledelek előállítása milyen hatással van a környezetre. „Éppen ezért fenntarthatóbb csomagolási megoldásokat vezettünk be, valamint olyan termékeket, amelyek előállításában kisebb az ökológiai lábnyom. Emellett előtérbe helyezzük a felelős alapanyag-beszerzést” – fűzte hozzá.
2024-ben tapasztalható volt, hogy megnőtt a kereslet a nagyobb kiszerelésű multipackok iránt, ezért 2025-ben több nagyobb kiszerelésű terméket is bevezetnek a PURINA magyarországi portfóliójába. A brand manager szerint az egyre tudatosabb vásárlók megnézik a kilós vagy a darabárat egy multipack esetén és aszerint döntenek, ezért a gyártó továbbra is a nagy kiszerelésekre koncentrál.Gerencsér Zsófia channel manager szerint az állateledel-termékeket a teljes piacot tekintve a vásárlók leginkább a diszkont áruházakban keresik, amelyek az utóbbi években jelentősen megerősödtek. Ezzel párhuzamosan PURINA oldalról továbbra is fontos szerepet töltenek be a szupermarketek és hipermarketek, de egyre nagyobb hangsúlyt kap az online értékesítés is. Mindemellett az állateledel szaküzletek továbbra is fontos csatornát jelentenek a speciális igényű termékek iránt érdeklődő vásárlók számára.
A tavalyi év során a PURINA kínálatában a piaci változásokkal is megegyezően a macskaeledel kategóriák teljesítettek kiemelkedően, különösen az egyadagos nedves eledelek – alutasakok – szegmensében. „Ezen kívül legnagyobb meglepetést a tavalyi évben a macska jutalomfalat kategória okozta, ami bár ugyan még egy kicsi kategória, 2024-ben a piaci megtorpanás ellenére is dinamikus sebességgel bővült tovább értékben és volumenben is. Ezzel szemben a kutyaeledel kategóriában némi visszaesést tapasztaltunk” – ismertette Gerencsér Zsófia.
A channel manager felhívta rá a figyelmet, hogy az alapanyagárak és egyéb költségek emelkedése az elmúlt években jelentős terhet rótt az iparágra, és bár az elmúlt évben bizonyos területeken már tapasztalni némi enyhülést, a helyzet továbbra sem nevezhető stabilnak. „A költségcsökkentés terén a hatékonyságnövelő intézkedések és az új technológiák alkalmazása segít abban, hogy enyhítsük a nyomást, ugyanakkor elengedhetetlen a folyamatos piacfigyelés és a rugalmasság a beszerzésben. Továbbra is arra törekszünk, hogy a fogyasztók számára versenyképes árakat biztosítsunk, miközben megőrizzük termékeink minőségét és megbízhatóságát.”
„2025-ben az egyik legnagyobb kihívás számunkra az lesz, hogy azokat a vásárlókat, akik a házikoszt/maradék etetésére váltottak, hogyan tudjuk újra megszólítani és meggyőzni arról, hogy az ipari állateledel továbbra is a legjobb megoldás kedvenceik számára – említette Gerencsér Zsófia. – A házikoszttal szemben az előre gyártott állateledelek ugyanis már úgy készülnek, hogy megbízhatóan tartalmazzák az összes szükséges tápanyagot, amire a kedvenceknek szüksége van. Ezért azon dolgozunk, hogy termékkínálatunkkal és kommunikációnkkal is kiemeljük a minőségi táplálás fontosságát, és újra elnyerjük ezeknek a gazdiknak a bizalmát."
A csökkenő volumenek egyik nagy „kakukktojása” a macska jutalomfalat szegmens. „Évről évre azt látjuk, hogy értékben és volumenben is tud növekedni, ezért az egyik nagy dobásunk az évben az a FELIX Deli Moments jutalomfalat cicáknak – mondta Illés Tímea. – Ez az egyedülálló jutalomfalat 2 ízben, csirke és lazac változatban lesz elérhető. Egyelőre néhány állateledel boltban kapható, de folyamatosan bővül a disztribúció, és a tavaszi FELIX kampány során egy nagyszámú mintázással is szeretnénk támogatni a kipróbálást.”
Megéri a fogyasztói trendekhez igazodni
„Az elérhető kiskereskedelmi adatok alapján a hazai margarin, melange és vaj kategória a tavalyi évben 6 százalék körüli mértékben csökkent mennyiségben a megelőző, 2023-as évhez képest. A kereskedelmi láncok rendkívül erős árversenye és a megváltozott vásárlói szokások miatt (megnövekedett igény az akciós termékek iránt) értékben ennél nagyobb mértékű csökkenést látunk” – ismertette a Flora Food Hungary Kft. kereskedelmi vezetője. Babják Zsolt szerint folyamatosan érezhető volt az infláció vásárlásokra gyakorolt hatása: a fogyasztók a mindennapi vásárlásaik során tudatosabban költöttek, jobban meggondolták, hogy a magasabb bolti árak mellett milyen kategóriát, milyen márkát és milyen mennyiségben vásárolnak. „A vásárlásokat leginkább befolyásoló tényező az ár lett. Mindezek ellenére tovább erősítettük a piacvezető pozíciónkat, illetve megmaradt a magyar piacra jellemző 20-80 százalék körüli vaj-margarin forgalmi arány is.”
„A tavalyi évben a klasszikus Rama sütőmargarinunk mellett a Flora, illetve a korábbi évben bevezetett 100% növényi alapú Rama Vajalternatíva termékek is kiemelkedő népszerűségnek örvendtek – hívta fel rá a figyelmet a szakember. Mint mondta, a megfigyelések szerint a fogyasztók egy része ténylegesen a vaj helyett választotta ezt a terméket, ezáltal egy környezettudatosabb terméket vásárolva. A vajalternatívák választása azoknak is kedvező lehet, akik tej- vagy laktózérzékenyek, hiszen a Rama Vajalternatívák vegánok és emellett gluténmentesek is. A tavalyi év másik siker story-ja a 100% növényi alapanyagú Violife/Viodeli termékcsaládunk volt. Egyrészt megerősítettük a piacvezető pozíciónkat a Violife növényi alapú sajtalternatívákkal és egy nagyon sikeres bevezetési kampányt követően a Viodeli növényi alapú szendvicsfeltét termékeink minden kiskereskedelmi láncban elérhetővé váltak, növelve így az egész kategóriát.”
„Az árváltozásokra a magyar vásárlók köztudottan érzékenyebbek, és egyre tudatosabban figyelnek a kedvező ajánlatokra, ami számunkra azért kihívás, mert akár márkát és beszerzési helyet is váltanak az árak tükrében. Mindeközben az ünnepi szezonban jellemzően mégis a megszokott, megbízható termékeket és márkákat keresik” – ismertette a piacot a kereskedelmi vezető, kiegészítve azzal, hogy a magyar margarin- és melange-piacot a nagyobb kiszerelések jellemzik (400–500 g), és itt nem látnak érdemi elmozdulást a fogyasztói igények felől.
A margarin kategóriában továbbra is a diszkont csatorna dominanciája és folyamatos térnyerése volt jellemző, ahol egyre nagyobb nyitottság mutatkozik a szélesebb választékra, kimondottan az egészséges életmód és növényi alapú élelmiszerek tekintetében.
Babják Zsolt hangsúlyozta: folyamatosan figyelemmel kísérik a fogyasztói trendeket, hol van növekvő szegmens, hova érdemes belépni egy új termékkel. „A fogyasztók számára a finom íz továbbra is az egyik legfontosabb faktora a vásárlói döntéseknek, viszont egyre erősebben jelenik meg a fentarthatóság és az újrahasznosított csomagolás is mint igény, a természetesség hangsúlyozása pedig már-már alapelvárásnak mondható: ezeket a mi portfoliónk is tükrözi, hiszen egyre több termékünk 100 százalékban növényi alapú illetve pálmaolaj mentes.”
„Optimisták vagyunk és bizakodók”
„A 2024-es év számunkra kulcsfontosságú volt, hiszen a 2023-ban indított működésbeli változások és a termékpalettát érintő újításaink ebben az évben hozták első gyümölcseiket – fogalmazott kérdésünkre Mosoni-Preisz Judit, a GeePower Manufacturing Kft. brand managere. Mint mondta, legfőbb célként az előző években megrekedt disztribúcióépítés új lendületvételét határozták meg, valamint, hogy a kereskedelmi partnerek felismerjék a vállalat hagyományos márkáiban rejlő értékeket és potenciált.
A vállalat teljes szortimentjén belül 3 kulcsfontosságú termékcsoport van, amelyek a forgalom gerincét adják: az Ultra Derm kéztisztító krém, a WU2 samponok és az Ultra mosogatóporok.
„Ezek a hagyományosnak mondható termékek azok, amelyekre az állandó kereslet nem csappant meg az elmúlt évben sem, hasonlóan a megelőző évekhez, sőt, bizonyos illatok és kiszerelések terén még további növekedést is elkönyvelhettünk. Például a WU2 1 literes sampon ikonikus core variánsa normál-zsíros hajra több mint 10 százalékkal magasabb eladást produkált a megelőző évhez képest volumenben, és több mint 15 százalékot nőtt értékben. Bár meglepő lehet, de az 500 grammos kiszerelésű Ultra mosogatópor is hasonló növekedést hozott, amit elsősorban gazdaságos használatának és kiváló ár-érték arányának köszönhetünk.”
Sikeres lett a WU2 sampon új, modern variánsának Pink Sensation néven történő bevezetése is. Ez a vidám, színes, kellemes illatú termékcsalád a vártnál is nagyobb nyitottságra talált mind a kereskedő partnerek, mind a fogyasztók részéről.
Mosoni-Preisz Judit szerint a tisztítószer-piac egyre szofisztikáltabb és növekszik a kereslet az olyan speciális kényelmi termékekre, mint a konyhai hideg zsíroldó, a lefolyótisztító, a vízkőoldó vagy éppen a penészeltávolító spray. Erre reflektálva 2024-ben kívül-belül megújult az Ultra Extra Erős termékcsalád, az Ultra Derm kéztisztító és az Ultra Bio90 folteltávolító-, áztató és mosókrém is elérhető mostantól a hagyományos tégelyes kiszerelés mellett, praktikus 230 ml-es tubusban is.
„Egy másik megfigyelhető trend a nagy kiszerelések iránt növekvő kereslet – fűzte hozzá a szakember. – Több népszerű terméket (pl. az Ultra Daisy mosogatószerek, általános felülettisztítók és az új Klór+) 5 literes kiszerelésben is bevezettünk.”
A 2023-ban kulmináló recesszió hatása közvetetten még mindig érezhető és úgy tűnik, a fogyasztók árérzékenysége továbbra is meghatározza a vásárlási döntéseket. „Ennek megfelelően kitartóan ragaszkodunk termékeink vonzó ár-érték arányának megtartásához” – hangsúlyozta. Kiegészítette azzal, hogy a fogyasztói igényekre reagálva visszahozták a korábban népszerű Ultra Viola márkát a mosószer piacra. Első körben egy COLOR mosóporcsalád kerül bevezetésre háromféle kiszerelésben (3 kg, 1,5kg, 900g).
„Ha a 2025-ös évet nézzük, a termékpalettánk további stratégiai fejlesztésével és a fogyasztók változó igényeit kiszolgáló innovációknak köszönhetően arra számítunk, hogy tovább erősíthetjük a 2024-ben elért piaci pozíciónkat. Optimisták vagyunk és bízunk benne, hogy a világgazdasági trendek is támogatni fogják az FMCG szektor további erősödését, így közvetetten a mi növekedési terveink megvalósítását is” – fogalmazott.
Mint megtudtuk, az idei év „nagy dobása” egy új márka bevezetése lesz. „Ezzel az új márkával a kozmetikai kategórián belül egy másik szegmensben is szeretnénk elérni azokat a fogyasztókat, akik megfizethető áron vágynak kiváló minőségű termékekre.”
A WU3 brand egy tusfürdő & sampon 2in1 termékcsaláddal kerül bevezetésre a második negyedévben. Családi, Férfi és Pink Sensation illatvariánsok lesznek elérhetőek 850, 280 és 100 ml-es kiszerelésben. „Bízunk benne, hogy a WU3 márka nemcsak a WU2 célközönségét fogja elérni, hanem mindazokat, akik nyitottak az újdonságok kipróbálására a tusfürdő kategóriában.”
Újdonságok várhatók 2025-ben
„2024-ben több olyan üzletünk érett be, melyeket korábbi sikeres tárgyalások előztek meg. Az indulás mindig nehézkes, így az évet a kihívások és kezdeti akadályok legyőzése jellemezte, illetve a korábbi »covidos-háborús« hátráltatások magunk mögött hagyása. Erre a 2024-es év első fele rá is ment. Azóta kiegyensúlyozottabb, kiszámíthatóbb és erősebb hónapokat zárunk” – mutatta be röviden a 2024-es évet a Holland Unió Kft. ügyvezetője.
Balogh Barnabás megemlítette, hogy érdekesen alakult a 2024-es év, mert a vásárlók a konzervek, illetve a nedves „single served” termékek felé mozdultak el jobban. „Összességében növekedésről nem tudunk beszélni, csak átrendeződésről.”
2024-ben a hobbiállat-eledel gyártó és forgalmazó nagykereskedelmi vállalat fő célja a nemzetközi piac erősítése volt azért, hogy a belföldi keresleti hiányt ki tudják pótolni exporttevékenységgel. „Megvizsgáltuk az unión kívüli piacokat, és ahol a petfood piacon a legnagyobb növekedéseket láttuk, ott igyekeztünk teret nyerni. Nem portfoliót igazítottunk a jelenlegi piacra, hanem új területeket hódítottunk a meglévő szortimenttel” – magyarázta. – Különleges termékfejlesztésekkel nem jelentkeztünk tavaly, mert a jelenlegi portfólió elég széles ahhoz, hogy gazdát találjunk a termékeinknek.”
A Holland Unió termékeit elsősorban a diszkont üzletláncokban keresik a hazai vásárlók. A termékkínálatot nézve mind a konzerves, mind az alutálkás termékek sikeresek lettek a vevők körében, így elmondható, hogy az árbevételt ez a két kategória húzta.
„Úgy vélem, ahhoz, hogy jó dinamikája legyen a belföldi keresletnek, az alapanyagár-emelkedés enyhülése kevés, sőt még lehet a stagnálás is. Komoly árcsökkentésekre meg esély sincs, szóval egy lassú és kis mértékű növekedéssel számolunk idén – vélekedett. Mint mondta, a vállalat a tavalyi évben kihasználta a nedves termékek dinamikáját, így idén a száraz és jutalomfalat szegmensben szeretnének erősödni és új termékeket piacra dobni. „Ezeknek az újdonságoknak egy része már az első félévben elérhető lesz, de az igazi növekedést a teljes szortiment elkészülte után a második félévre tervezzük.”
„Tavaly hátrahagytuk azt a kritikus időszakot, amikor havonta kellett mindent újratervezni, ezért inkább azt mondanám el, hogy mivel ne kelljen szembenézni idén, és az a hektikus hétköznapok. Ha tudunk tervezni, van valamennyi lendület a piacban, és nem történik semmi extrém a világgazdasági folyamatokban, akkor ez egy közepesen jó év lehet” – vélekedett Balogh Barnabás a 2025-ös év kihívásairól.
(TERMÉKMIX magazin – 2025. februári szám)