Az egészséges táplálkozás ma már világszerte elsődleges szempontnak számít a termékfejlesztésben: a fogyasztók vásárlási döntéseit egyre inkább az egészség­tudatosság határozza meg. Azonban itthon az élelmiszerek vásárlásakor az élvezeti érték, az ízletesség, a minőség és az ár a legfontosabb tényezők – ebben a ­sorrendben.

Egyre inkább az egészség és a jó közérzet kerül az ipar és a kiskereskedők figyelmének középpontjába. A Consumer Goods Forum legújabb adatai azt mutatják, hogy 2016 óta több mint 180 ezer fogyasztási cikk összetételét változtatták meg. Nálunk sok minden árnyalja a fogyasztók döntéseit.

Túl sok információ – hiányos ismeretek

Itthon a fogyasztók egészséges táplálkozása sokszor tűnik illúziónak. A TÉT Platform (táplálkozás, életmód, testmozgás) nemrégiben átfogó, reprezentatív kutatást végzett a magyar lakosság táplálkozási és életmód szokásait vizsgálva és arra az eredményre jutott, hogy bár bőséges mennyiségű információ áll rendelkezésünkre az egészséges életmód kialakításához (mint például a szükséges energiabevitel, az ideális és az aktuális testtömeg), azokat nem, vagy nem megfelelően használjuk, a legfőbb probléma pedig az alapvető ismeretek hiányából adódik. A vizsgálatból kiderül, hogy a lakosság kétharmada túlsúlyos vagy elhízott, a ’mentes’ jelzők a csomagoláson viszont nagy vonzerővel bírnak.

A cél az volt, hogy átfogó és valós képet adjanak arról, milyen ismeretekkel rendelkezik jelenleg a lakosság az egészséges táplálkozással és életmóddal kapcsolatban, és hogy a mindennapjai során mit és miért tesz az egészségesebb életmódért. Az egyesület elemezte a magyar internetezők egészséges táplálkozással kapcsolatos online kommunikációját, valamint a hatékony egészségnevelő programok indítása jegyében feltárta a 11-18 éves magyar fiatalok táplálkozási szokásait és fizikai aktivitását is. A szervezet négy kutatócéggel együtt végezte a vizsgálatokat.

Fontos az íz és az ár – hatékony hívószó a mentes

„A felnőtt lakosság tájékozott – vagy legalábbis annak tartja magát – az egészséges életmód terén, ugyanakkor valódi áldozatot kevesen hoznak az egészségesebb mindennapokért. A TÉT szerint a lakosság mintegy kétharmada túlsúlyos vagy elhízott, (Az Egészségügyi Világszervezet –WHO – szerint 65 százaléka a magyar lakosságnak túlsúlyos) az emberek közel fele (48%) nem tudja, hogy mennyi a napi energiaszükséglete, és több mint egyharmaduk (37%) egy évnél régebben mérte meg testsúlyát” – áll a kutatás összegzésében.

A hiányos ismeretek miatt az élelmiszerek csomagolásán megtalálható információkat nem tudjuk megfelelően értelmezni, ezért tudatos döntések helyet vásárlásaink legtöbbször ad-hoc módon, az íz és az ár figyelembevételével dőlnek el. Az emberek több mint fele (56%) azért dönt a házi koszt mellett, mert azt egészségesebbnek véli – miközben összetételéről, energiatartalmáról kevés információ­val rendelkezik.

Kiderült továbbá, hogy a vásárlók 61 százaléka megnézi, hogy mi van a címkén, de főleg csak a termékek összetételét (51%), illetve a lejárati időt (41%). Az élelmiszerek vásárlásakor leginkább az élvezeti érték (frissesség (60%), ízletesség (52%), minőség (49%) és az ár (45%) a legfontosabb tényezők. A csomagoláson feltüntetett hívószavak közül a „mentes” (74%) címkék nagy vonzerővel bírnak. Előnyt jelentenek még a „rostokban gazdag” (63%), „teljes kiőrlésű”(67%) kategóriák is. Összességében az egészséges élet kerékkötője a többség szerint a pénz, második helyen pedig a hiányzó akaraterő áll. Vagyis legtöbben úgy gondolják, hogy az egészséges életmód drága és sok erőfeszítést igényel.

„Közös célunk, hogy a lakosság az ismeretek elsajátítása mellett a napi gyakorlatába is beillessze az életmódját javítani tudó lépéseket” – mondta Antal Emese dietetikus, szociológus, a TÉT Platform Egyesület szakmai vezetője.

25 kiló csirke egy évben

Az élelmiszergyártók követik a trendeket és receptúrájukban egyre inkább az egészséges életmód és táplálkozás felé fordulnak. Az ezredforduló óta rengeteg változás történt a táplálkozási szokásokat illetően, mely részben a dietetikai ajánlásoknak, részben az élelmiszeripari fejlesztéseknek, továbbá a fogyasztók elvárásainak és az új táplálkozási trendeknek köszönhető. „Lassú ütemben ugyan, de nő a tudatos vásárlók köre, akik a termék jó ízén kívül egyéb elvárásokat is támasztanak az élelmiszerekkel kapcsolatban, mint például az összetevők ismerete, vagy a hozzáadott érték.

A különböző élelmiszercsoportok fogyasztási mennyiségei átalakultak az elmúlt évtizedben, és különösen szembetűnő ez a húsfogyasztásnál. Magyarországon egy személy átlagosan évi ~25 kg baromfihúst eszik meg, amibe a tőkehúsok mellett a feldolgozott húskészítmények is beszámítanak, ide sorolhatók a Sága által pulyka- vagy csirkehúsból gyártott továbbfeldolgozott húskészítmények is” – mondta el az egészséges táplálkozással kapcsolatban Szalayné Szilvágyi Erzsébet, a Sága kereskedelmi vezetője.

Speciális igények

A továbbfeldolgozott termékek gyártásának szigorú szabályai vannak, többek között meg kell, hogy feleljenek a Magyar Élelmiszerkönyvben meghatározottaknak. A táplálkozási trendek és élelmiszeripari innovációk mellett, az élelmiszerjelölésekkel kapcsolatos jogszabályok terén is számos újdonság látott napvilágot az utóbbi időben. 2014 vége óta kötelező például a csomagoláson jól láthatóan feltüntetni az élelmiszerekben előforduló allergéneket, ami nagy segítséget nyújt a termékválasztásához.

A táplálékallergiában vagy -intoleranciában szenvedők száma világszerte emelkedik. Hazánkban közel másfél millió ember tejcukorérzékeny, és minden 50. ember gluténérzékeny. A Sága szakembere szerint fontos, hogy ők ne fogyasszák azokat az élelmiszereket, amelyek súlyos egészségkárosodást okozhatnak, ugyanakkor számukra az élelmiszer választása akkor sem könnyű, ha tudják, mitől kell óvakodniuk. A megvalósítás azért nehéz, mert az allergének rejtetten is jelen lehetnek az ételekben. Tejcukrot nem csak a tejtermékek, glutént nem csak a gabonafélékből készült élelmiszerek tartalmaznak, hanem hozzáadott formában, egyéb összetevőkön keresztül például a húskészítményekben is megtalálhatóak.

Gyerekekre szabott termékek

„A tudatos táplálkozásra nagy hangsúlyt fektető szülők és gyermekeik számára ideális választás a Fini Mini termékcsaládunk bármely tagja, legyen szó a húsfalatokkal ismerkedő apróságokról vagy a kisiskolás korosztályról. Fini Mini termékeinket kimondottan a gyermekekre szabtuk, a termékfejlesztés folyamatát dietetikus is segítette. Ő ajánlott olyan vitaminokat, ásványi anyagokat, melyek hozzájárulnak a gyermekek egészséges fejlődéséhez és kifejezetten az ő számukra fontosak” – részletezi a termékfejlesztést Szalayné Szilvágyi Erzsébet.

A termékcsalád tagjai - a mini virsli, párizsi, és sonka - pulyka- és csirkehúsból készülnek, és minőségi alternatívát kínálnak a húskészítmények körében. A gyorsfagyasztott Fini Mini Dinosaurus és Nuggets pulyka mellhús felhasználásával készülnek, tengeri sóval, élelmi rostokkal és kalciummal gazdagítva.

Idén májustól megújítjuk meglévő termékeink csomagolásait és bővítjük Fini Mini termékcsaládunkat. A mini virslit a megszokott mellett egy új, poharas kiszerelésben – Fini Mini&GO! néven - is megtalálják majd fogyasztóink az üzletekben.

Fontos a csomagolás

„A speciális csoportba sorolhatjuk a gyermekeket is, hiszen az ő ízlésviláguk és ízérzékelésük eltér a felnőttekétől, de Fini Mini termékeink csomagolásai is tartalmaznak minden allergén anyagra vonatkozó figyelemfelkeltő ikont, így minden korosztály biztonsággal kedvére válogathat kínálatunkból” – fogalmaz a Sága szak­embere.

A kereskedelmi vezető szerint fontos a folyamatos kommunikáció a fogyasztókkal, akik meg szeretnék ismerni a gyártókat, hiszen egyre tudatosab­ban vásárolnak, tudni akarják, hogy honnan származik az étel, ami az asztalukra kerül. Mint mondja, a piac telített, ki kell emelkedni a „tömegből”, és kellenek sikertermékek, amelyeket már évek óta szeretnek a fogyasztók. Ha ezek minőségével elégedettek, akkor szívesen kipróbálnak újdonságot is az adott márkagyártó termékei közül.

„A vásárlók a csomagolással találkoznak először, sokszor ez alapján döntik el, hogy megvásárolják-e az adott terméket. Már itt fontos a kommunikáció, a termékelőnyök bemutatása, melyek ösztönzik a fogyasztókat a kipróbálásra. A csomagolás mindezek mellett kiváló marketing eszköz, hisz ez az első olyan felület, ahol lehetőség van megszólítani a fogyasztót” – mondja a sárvári székhelyű vállalat kereskedelmi vezetője.

TV reklámokkal, PR megjelenésekkel és online kommunikációval, az üzletekben POS eszközök kihelyezésével támogatják termékeiket. Saját Facebook és weboldalukon is sok hasznos tanáccsal, dietetikusi ajánlással találkozhatnak a vállalat vásárlói.

Kométa: alternatívákat kínálnak

A Kométánál is elsődleges irány az egészségtudatosság, fogyasztóik pedig érdeklődéssel fordulnak újdonságaik iránt. „Egyre többen keresik a Kométa minőséget. Termékeink kiemelten magas, minőségi standardok alapján készülnek, ezért már eleve megfeleltek az elmúlt időszakban újonnan megjelent kihívásoknak” – mondta el Bódi Krisztina, a Kométa ’99 Zrt. marketing igazgatója. 

Termékfejlesztésük középpontjában az egészséges táplálkozás szerepel, mint fő irány: ennek mentén történnek fejlesztéseik. „Célunk, hogy a Kométa termékek kiválóan beilleszthetőek legyenek az egészséges táplálkozásba, a kiemelkedő ár érték arány biztosítása mellett. A Kométa kiváló minőségű termékei kiemelkedően magas hústartalmúak, szójamentesek, gluténmentesek, hozzáadott glutamát­men­te­sek, és a termék típusától függően laktóz-, és tejfehérje mentesek; válogatott alapanyagokból készülnek és természetesen finomak is.  Tapasztalatunk szerint a fogyasztók egyre nagyobb része érdeklődik az egészségtudatos élelmiszerek iránt. Sajnos egyre nagyobb a táplálék intoleranciában szenvedők száma, termékeink nekik is alternatívát kínálnak” – fogalmazott a Kométa egészségtudatos stratégiájával kapcsolatban a marketing igazgató.

Mint tőle megtudtuk, kommunikációjuk központjában termékeik kiváló minősége áll és nagyon büszkék arra is, hogy kollégáik nem csak készítik és fogyasztják a Kométa termékeket, hanem hirdetéseikhez is az arcukat adták. „Az elmúlt időszakban futó reklámjainkban minden szereplő Kométás vagy Kométás kollégánk gyermeke” – mondja Bódi Krisztina.    

ALDI: minél egészségesebb és természetesebb összetevők

Egyre több fogyasztó szeretne egészségesen és tudatosan táplálkozni és ügyel a kiegyensúlyozott étrend összeállítására. Ez elég indok az ALDI számára, hogy a választék kialakításánál figyelembe vegye a különböző fogyasztói kívánságokat és válogatott kínálatával kielégítse a speciális termékcsoportok iránti keresletet – tájékoztatott az ALDI.

Azok a vásárlóink, akik tudatosan hangsúlyt fektetnek a kalória- és/vagy zsírszegény táplálkozásra, illetve akik egészségügyi okokból kénytelenek lemondani néhány tápanyagról, például a cukorról és/vagy a zsírról, a New Lifestyle termékcsaládunkban ízletes alternatívára lelnek. A fogyasztók egészséges és környezettudatosan gyártott élelmiszerek iránti igényére válaszként folyamatosan növekszik bio termékeink kínálata is. Akik informálódni szeretnének az egyes alkotóelemek tápérték tartalmáról, a termékek csomagolásán található ALDI tápérték-táblázatban részletes adatokat találnak egy adag termékben található legfontosabb tápanyagokról.

Mivel a tudatos táplálkozás egyre elterjedtebb Magyarországon, saját márkás termékeink esetében is törekszünk az egészséges és fenntartható forrásból származó alapanyagok kiválasztására. Felelősségteljes és fenntartható alapanyagforrást jelöl például a haltermékeink esetében az MSC, illetve ASC logó, az előbbi környezettudatos halászatból, az utóbbi felelősségteljes halgazdálkodásból származó halat jelöl, a kakaótartalmú termékeink esetében az UTZ logó a fenntartható gazdaságból származó kakaót jelöli, illetve többek között azt is fontosnak tartjuk, hogy saját márkás termékeink nagy részénél kizárólag tanúsított forrásból származó pálmaolajat, vagy pálmamagolajat használjunk fel. Tematizált akcióhetekkel kívánjuk kielégíteni minél szélesebb körben a különböző étrendeket és táplálkozási formákat, amikor is az állandó választékunkat különböző idő­szakosan kapható termékekkel bővítjük.

A fogyasztói igények és belső irányelveink alapján folyamatosan dolgozunk azon, hogy termékeink minél egészségesebb és természetesebb összetevőket tartalmazzanak és az egyes termékekre vonatkozó tenderkiírások alkalmával mindig a legjobb minőséget választjuk ki.

Folyamatosan bővül az ALDI speciális étrendeket támogató termékeinek listája, egyre több laktózmentes, gluténmentes, vegán, illetve hozzáadott cukrot nem tartalmazó termékkel találkozhatnak a vásárlók áruházláncunk 119 üzletében. Az „ENJOY free!” márkajelzés a glutén- és laktózmentes termékeinket jelöli, míg a „New Lifestyle” csomagolás a csökkentett cukor-, illetve zsírtartalomra utal.

Az egészséges életmódot az ALDI számos marketingkommunikációs felületen keresztül ismerteti meg vásárlóival és támogatja őket az egészségtudatos életvezetés kialakításában.

Az áruházlánc szórólapjában elsősorban a tematikus hetek termékei jelennek meg, ezen kívül televíziós szpotok is támogatják a témát. A vállalat fontosnak tartja, hogy a lehető legszélesebb körű tájékoztatást nyújtsa a vásárlóinak mind az üzletekben, mind a virtuális térben, ezért a bolti megjelenések mellett külön online aloldalak segítségével mutatja be a speciális étrendhez szükséges hozzávalókat és élelmiszereket – tájékoztatta lapunkat az ALDI.

 

(TERMÉKMIX - 2017 májusi szám)