Instagram, Youtube, Tumblr, Snapchat – csupa olyan felület, amelyen az Y és főleg a Z generáció (az 1990-es években és azután születettek) otthonosan mozognak. Utóbbiakat pedig egyre inkább csak ezeken a felületeken lehet elérni. 

Éppen ezért óriási a fejlődési potenciál ezekben a platformokban és itthon még messze nincs 100 százalékig kihasználva. Sorozatunk első részében a Youtube-ot és szereplőit mutatjuk be.

A social influencerek, avagy véleményformálók, véleményvezérek fedik le a közösségi média hirdetési piacának jó részét – amely milliárdos nagyságrendű forintban. A self made netes sztárok egyre meghatározóbb hirdetési tényezőkké válnak: akár direkt marketingben, akár márkaépítésben gondolkodik egy vállalat, érdemes minél előbb bekapcsolódnia a közösségi média véleményformálóinak világába.

A 16-29 évesek 80 százaléka rendszeresen nézi mind az Instagram, mind pedig a Youtube felületét – utóbbi a Z generációnál gyakorlatilag átvette a televízió szerepét. Az ott szereplő social influencerek pedig gyakorlatilag sztárok a köreikben, akikkel számos cég működik együtt. Ezek a felületek egyre értékesebbek lesznek, nem véletlen, hogy már kereskedelmi csatornák, mint az RTL, vagy az ATV is készítenek Youtube-os tartalmakat.

„Az influencer véleményvezér, akit bizonyos tömegek követnek, lehet újságíró, blogger, sportoló. Olyan hiteles és megbízható személy, akiknek a véleményére adnak a követőik. Több marketing és sales eszköz is megtalálható náluk egyben, mint az ajánlás – „vidd haza, próbáld ki”, „ha bejön vedd meg”… – részletezi a műfajt Bodó Balázs, az USP Team ügyvezetője.


Youtube, Insta, Snapchat

A Youtube a legnagyobb alkotói szabadságot adó csatorna, a videósok gyakorlatilag bármilyen termék, szolgáltatás, vagy márka köré tartalmat tudnak építeni itt. A tartalomtípusnak csak a videósok képzelete szabhat határt. Felületet biztosít az előre felvett tartalmak feltöltésére és az élő közvetítésekre is.
A nézők a videókat értékelhetik, kommentelhetik és jelentős alakítói is a csatornák tartalmának, hiszen itt jóval közvetlenebb a kapcsolat az alkotó és a befogadó között, nem úgy, mint például a TV esetében. Itthon egyelőre a Youtube megy a legjobban és a szereplők a többi felületüket is innen kiindulva futtatják fel.

Az Instagram a fiatalabb generációk Facebookja. Míg utóbbin ma már minden és mindenki elérhető, az instán anya és a nagyik jó eséllyel nem látják a posztokat. A véleményvezérek képek és rövid videók segítségével tudják bemutatni a márkát a követőiknek. A standard insta poszt egy képből, a hozzá tartozó leírásokból és az elengedhetetlen hashtagekből áll. Ám elérhető az úgynevezett insta sztori is, ami egy azonnali impulzuskeltésre használatos kép, vagy rövid videó egy napig történő megjelenítését jelenti. 

A Snapchat pedig egy képküldő és képmegosztó multimédiás szolgáltatás, ami többfunkciós, így csevegni is lehet a platformon. Specialitása, hogy a képek csak rövid ideig láthatóak, majd automatikusan törlődnek – így különösen alkalmas privát üzenetek és képek küldésére és fogadására. A Snapchatet különösképpen a millenárisok (2000 után születettek) használják.

Divat és vicces tetkók

Az infuencerek három fő kategóriája a blogger, a vlogger – vagyis videó blogger –, instagramos, de általában az a jellemző, hogy valakinek ez fut jobban, valakinek az. „Sokan állítják ma, hogy a márka ma már nem az, amit mondanak róla, hanem amit az emberek beszélnek róla. Ha egy számunkra hiteles ember állít róla pozitívumot, akkor hajlamosabbak vagyunk sokkal inkább elhinni, mint ha egy cég állítaná ugyanezt. Ezért is jut kiemelt szerep a jelen marketingjében a véleményvezérnek” – fogalmaz Bodó Balázs.

Az USP 2014 óta van jelen a piacon, 3 üzletággal: a médiafelületek értékesítésével, employer branding-el és direkt álláshirdetések feladásával, piackutatással. Az ügynökség általában 15-20 videóssal áll napi kapcsolatban, ők azok, akik a tapasztalataik alapján a leginkább el tudnak adni egy márkát.

Ami az idősebb generációnak anno egy filmsztár, énekes, vagy sportoló volt, az egy mai tininek egy youtuber. A celeblét fokmérője a youtuberek esetében is az ügynökségek által szervezett rendszeres közönségtalálkozók, melyeken úgy tűnik, nagy igény van a csatornára feliratkozók részéről az autogramgyűjtésre, vagy a véleményvezérekkel való fotózkodásra.

A Youtube-sztárság lényegében ugyanazzal jár, mint a hagyományos celeblét, még akkor is, ha egyébként az illető nem csinál semmi igazán különlegeset a videóiban. A tinik bálványozzák a szereplőket, egy-egy sztori, szituáció vagy kiragadott mondat sokáig keringhet az iskolások körében, sőt még szállóige is lehet belőle. A videósok tematikája változatos: a lányoknál általában a szépség-egészség, divat a téma, a fiúk pedig valamilyen vicces-érdekes-szórakoztató témával rukkolnak elő. Legyen szó vicces tetoválásokról; trollkodásról; vagy éppen elektromos pelenkáról.

Akár félmilliós nézettség

A legnépszerűbb influencerek videóinál nem ritka a fél millióhoz közeli megtekintés sem, ám persze ez nem feltétlenül történik meg rövid idő alatt.

„A nézettségi számok eléggé változóak, mivel a videó folyamatosan elérhető, bármikor megtekinthető, ezért is indultak el ilyen irányban is a tv társaságok. Több olyan műsor is van, ahol a reach magasabb online, mint a műsoridejében.

A Youtube legfőbb előnye, hogy szabad. Azt nézhetünk rajta, amit és amikor szeretnénk. Így nem vagyunk műsoridőhöz és tematikához sem kötve, ki tudunk lépni, ha nem tetszik. A tv-ben lineárisan futnak a műsorok, köztük meghatározott időben reklámokkal. Ezzel ellentétben itt nincsen megszakítás reklámmal – a tartalmak elején elinduló hirdetéseket pedig öt másodperc után el lehet kattintani, így jóval kevésbé zavaró” – beszél a népszerű szolgáltatás előnyeiről az USP vezetője.

YouTube sztárok

Az elmúlt 12 hónapban a Forbes becslései szerint a TOP 10 YouTube-sztár összesen 70 millió dollárt keresett, ami 23%-os emelkedés az egy évvel ezelőttihez képest. A lista élén továbbra is PewDiePie áll, a magazin becslése szerint 15 millió dollárt keresett idén, ami jelentős emelkedés tavalyhoz képest, főként annak köszönhetően, hogy leszerződtette őt a YouTube Red egy saját sorozathoz, és egy könyvet is kiadott This Book Loves You címmel.

Második helyen Roman Atwood, aki 8 millió dollárt keresett idén, a vloggernek tavalyhoz képest 70%-kal növekedtek a bevételei, egyrészt a nézettség-emelkedésnek köszönhetően, másrészt saját könyvének és online webshopjának a bevételei miatt.

A youtuberekre akár márkaépítést, akár direktmarketinget is lehet alapozni. A natív hirdetések a legnépszerűbbek, mivel – különösen egy kezdő – youtuber imidzsének árthat a közvetlen célirányos hirdetés. A direkt marketingre viszont különösen jó példák az unboxing videók, melyek a feltöltések majd 1/5-ét adják. Ennek külön kategóriája van a cipőkre – főleg külföldön –, amikor a megvett cipőt bontják ki a dobozból.

Mivel a netes celebek több szegmensben és műfajban dolgoznak, minden terméknek lehet találni olyan személyt, aki el tudja adni. Emellett itt nem 20-30 másodperces spotokban kell gondolkodni, hanem 5-10 percet is beszélhetnek a termékről, és olyan helyzetekbe tudják azokat elhelyezni, melyek életszerűek.

Azonosulni a stílussal

Mint a fiatalokkal foglalkozó ügynökség vezetője elmondja, a szponzorált reklámok tekintetében a legfontosabb intelem hogy ne szabjunk szűkös kereteket a videósnak és főként ne adjunk neki előre megírt forgatókönyvet. Őt a követői saját személyisége miatt nézik, így ha ebbe a bensőséges viszonyba be akarunk kerülni, akkor úgy kell megválasztani az influencert, hogy stílusával azonosulni tudjunk. Konverzió generálására rendkívül hasznos eszköz tud lenni a Youtube, hiszen linket helyezhetünk el a leírásba vagy akár a videóra magára is. Ezáltal kattintást generálhatunk az általunk reklámozni kívánt termékre, szolgáltatásra, márkára.

A költségek esetében pedig akár pár tízezer forintról is beszélhetünk, de nagyjából 1-3 Ft/eléréssel kell számolni.

A videós hirdetési piac folyamatosan bővül, ám mivel itthon még messze nincs kihasználva a teljes szegmens, ezért a következő években fokozottabb bővülésre és terjeszkedésre lehet számítani.

 

Aviana Rahl

Jelenleg csatornáján több mint 106  000 feliratkozó van és átlagosan közel 700  000 megjelenéssel lehet számolni egy hónapban.

Aktuálisan 83%-ban nő nézi a csatornát, akiknél a 18-24 év közöttiek 44%-ban, a 25-34 év közöttiek 21%-ban vannak jelen. 

 Aviana Rahl2

 

Nosika Nosika

Youtube csatornáján 156  000 követő van, 35 ezer követő Instagramon, 11 ezer követő facebookon. 14.2 millió megtekintést generált Youtube-on, az átlagmegtekintés videónként 70 ezer. A preferált korosztály a csatornán a 18–24 évesek, 31%-ban, ezután a fiatalabbak jönnek 29%-al. Átlagban 68% a fiú látogató, a  lány pedig 32% .

Nosika show

Lifestyle – Aviana Rahl

Írott bloggal kezdte az online jelenlétet, ma pedig már olyan cégek kérik fel, mint a magyar L’Oreal, a Lidl, vagy a McDonald’s. Igazi self made sztár: a maga szórakoztatására kezdett videókat készíteni. Lifestyle vloggernek aposztrofálja magát. 

„2012-ben véletlenül csöppentem a YouTube platformra. A magam szórakoztatására, hobbi szinten, alkalmanként készítettem videókat, amiben abszolút ki tudtam élni a kreativitásomat” – beszél a kezdetekről. Aviana kezdetben kreatív sminkeket, bőrdekorálási technikákat mutatott be, aztán ahogy az érdeklődése változott, úgy alakult át a videói témája is.

„Ha a csatornám jellegét kellene meghatároznom, a lifestyle rá a legjobb szó. Nem csak szépségápolással foglalkozó videóim vannak, hanem sok vlog videó szól például külföldi utazásokról, Budapestről; ahol helyet kaphat az is, hogy mit ettem aznap, milyen ruhát vásároltam, milyen eseményen jártam és milyen élményeket szereztem….

Azt látom, hogy igény van arra is, hogy néha csak leüljek és beszéljek az élet általános dolgairól, kérdéseiről: így született meg a Vasárnapi Chili és a Ne Legyen Tabu sorozatom” – mondja az influencer, akinek hivatalosan a fiatal felnőtt nők a célcsoportja. Azonban, mint megtudjuk, az analitika egy szélesebb csoportot is mutat, nem csak kizárólag női nézőket. Abból a szempontból lázadónak tartja magát, hogy nem szolgálja ki a közönségét témákban; mindig arról videózik, ami aktuálisan érdekli, vagy amiről szívesen beszél: „ha valami kötelező és kényszer, nem csinálom…” – mondja.

Ahogy fogalmaz, nagyon fontos, hogy illeszkedjen a termék vagy a szolgáltatás a csatornához és kedvelje is a bemutatandó dolgot. „Ha a terméket nem szeretem/nekem nem vált be, vagy ha a számba akarják adni, hogy milyen mondatokat ismételjek el róla, netán kész forgatókönyvet akarnak velem megcsináltatni, akkor nem vállalom el a munkát, akkor sem, ha a tematikámba illene. Ebben az esetben a pénz nem motiváló tényező” – ecseteli.

A legutóbbi hirdetői közé tartozik a magyar  L’Oréal, a Lidl, a McDonald’s és egy külföldi megkeresést is kapott a Daniel Wellington óramárkától.  Aviana szerint a közös munka akkor tud sikeres lenni, ha egy termék bemutatásánál szabad kezet kapnak és azt olyan témába csomagolják, ami szerintük a legjobb. Szerinte az erőltetett koncepciók a Youtube-on nem működnek. Fontos, hogy a tartalomgyártó alkotó szabadsága minden esetben megmaradjon, hiszen senki sem ismeri jobban a nézőit, mint ő.

„Alapvetően abban hiszek, hogy tilos ügynökségek túlgondolt ötleteivel megerőszakolni egy videót. A nézők azonnal érzik, ha valahol valami sántít… Bízni kell az alkotókban annyira, hogy tudják, mit, hogyan tudnak a legjobban tálalni a nézőik felé” – részletezi a műfajhoz tartozó alkotói szabadsággal kapcsolatos véleményét.

Aviana kedvenc termékei a sminktermékek, ezek állnak a legközelebb hozzá és ez a téma adja a csatorna magvát. Ezután jön a ruházat, a kiegészítők, majd pedig a 'mindenmás'. Előfordult, hogy egy applikációt reklámozott, vagy éppen egy italt. „Így tehát nincs jobb vagy rosszabb termék, minden azon múlik, hogy az a csatornához illeszkedjen és természetesen simuljon bele a mondandóba” – mondja. 

 

Veres György – The Nosika Show

A szórakoztató műfajt képviseli Veres György alias Nosika, aki 2013-ban indította el Youtuber karrierjét.

„Ekkor még nem a Youtube-on hanem twitchen tevékenykedtem, ami egy live streamekkel (élő közvetítésekkel) foglalkozó platform. Viszonylag elég gyorsan kialakult a saját kis nézőbázisom egy év alatt, amiből elkezdtem építeni a Youtube-os karriert. Én akkoriban úgy láttam, hogy a twitch itthon sajnos kevésbé elterjedt, mint a Youtube, így hát váltottam. A felszerelés nagy részével így már rendelkeztem, könnyű volt az átnyergelés”  - mondja az influencer.

A Youtubeon futó influencerek műsorai hozzák azokat a műfaji sajátosságokat, amelyek a szórakoztatóiparra jellemzőek: ha nő az előadó, akkor általában divattal és szépséggel foglalkozik, ha férfi, akkor pedig vicces, praktikus vagy érdekes dolgot jár körül.

„Eléggé úgy alakul és úgy terjedt el ez a dolog, hogy ha nő, akkor valami beauty, vagy bemutatós, dumálgatós videókat készítő emberről beszélünk, és ha férfi, akkor vicces vagy gameplay videókat forgató Youtuberről van szó. Természetesen, mint mindenütt, itt is akadnak kivételek, de túlnyomó részben ez így van. Én mindenképp szeretnék váltani, egy nagy változáson már átesett a csatornám, és remélem most megint sikerül jól előkészíteni a dolgokat erre a váltásra, ami nem más, mint egy profi talkshow studió kivitelezése. Stílus-ügyileg leginkább a szórakoztató és humor kategóriába dobnám be magam, mivel aki belenéz bármelyik videómba, az valószínűleg nem bírja ki nevetés nélkül” – erősíti meg a trendet és beszél terveiről Nosika.

Elmondása szerint jobban ismerte a közönségét, amikor még élő adásokat készített, hiszen ott közvetlenebb a kommunikáció. A Youtube-on kevésbé tartható a napi szintű kapcsolat, de ez egy Instagram élő adással már kiküszöbölhető – amit szintén művel az előadó.

„A videóim alatt folyamatosan figyelem a kommenteket, így sokszor kapok építő jellegű kritikát” – mondja. A szórakoztató vlogger olyan cégeket próbál maga mellett tudni, aki beleillik a csatornába és természetesen nem is ütközik semmilyen szemponttal. Példának hozza fel, hogy ha a jövőben egy ásványvizes céggel szerződne, - amit szívesen el is vállalna – akkor ez kizárná a cukrosital gyártó cégeket.

A vlogger dolgozott már együtt tv-csatornával, gyorsétteremmel, műszaki áruházakkal, nagyobb műszaki cikk gyártóval, rendezvényekkel – a hirdetői kör széles. Nosika film és videó fanatikus is, így bármilyen műszaki kütyü közel áll a szívéhez.

„Amik kicsit újak és nem feltétlenül túl elterjedtek, mert azt természetesen könnyebb bemutatni. Ha pedig még vicces is, akkor az már egyenesen nekem van kitalálva. De gyakorlatilag bármilyen terméket jól el lehet helyezni egy videóban, csak meg kell találni az adott videósorozatot, és ötletet hozzá” – részletez. Ha felvetődik egy támogatási lehetőség, először a vloggerhez fordulnak és kikérik a véleményét, hogyan tudja jól elképzelni a csatornáján a hirdetést.

„Legtöbbször kidolgozom a konkrét hirdetési formát és azt visszaadom az ügyfélnek. Ha leokézza, akkor már csinálom is, ha nem, akkor vagy próbálunk közös nevezőt találni vagy esetleg annyiban is marad a kapcsolat. 

Az ügyfél valószínűleg megnézni a csatornámat, esetleg megtetszik neki a stílusom, de attól még nem feltétlenül fogja ismerni a csatorna legjobb kihasználhatóságát. Szoktam kapni 100%-ig leírt briefet: volt, amit le is okéztam, mert totálisan egyetértettem vele, de sok van, amivel nem tudok azonosulni - és valljuk be ebből azért több van” – avat be a részletekbe. 

 

(TERMÉKMIX - 2017 júniusi szám)