Az USA-ban a kedvtelésből tartott állatok tulajdonosainak közel 90%-a költségvetését is hajlandó módosítani, hogy beleférjenek a házi kedvencek költségei.

Az Acosta Group a kisállat-tulajdonosok vásárlási szokásait bemutató, új tanulmányt tett közzé. Tekintve, hogy három amerikai háztartásból kettőnek van legalább egy kutyája vagy macskája, belátható, hogy a háztartások a költség­vetésük jelentős részét költik a házi kedvenceik eledelére, a számukra gyártott finomságok és egészségügyi termékek beszerzésére. A felmérés eredményei szerint a háziállat-tartók 96%-a tekinti háziállatát a család részének, és 86%-uk hajlandó módosítani a költségvetésén, hogy abba a háziállatok költségei is beleférjenek, ami kiváló lehetőség a kiskereskedők és a márkák számára.

Étrendi lehetőségek
Az Acosta Group tanulmánya szerint a kutyák és macskák eledelének kiválasztásakor a tulajdonosok 42%-a a magas fehérjetartalmat részesíti előnyben, amelyet szorosan követ az ízületek ápolása 40%-kal és a probiotikumok 38%-kal. További 36% pedig elsősorban a friss, minimálisan feldolgozott eledeleket és táplálékkiegészítőket keresi. Ezek az adatok a vásárlók személyes egészségügyi érdekeit tükrözik; azt mutatják, hogy a vásárlók 41%-a a magas fehérjetartalmú élelmiszereket, 41%-a a friss termékeket, 41%-a pedig a probiotikumokat tartja a legfontosabbnak.
A kedvtelésből tartott állatok eledelének kiválasztásakor a tulajdonosok jellemzően éppen azokat az egészségügyi előnyöket keresik, amelyeket a saját táplálkozásukban is fontosnak tartanak.

Tájékozódás és márkahűség
Bár a házi kedvencek tulajdonosainak többsége az interneten tájékozódik az állateledelekről és az egészséggel kapcsolatos tudnivalókról, az állatorvosok továbbra is a háziállatok étrendjével és egészségi igényeivel kapcsolatos ismeretek legmegbízhatóbb forrásának számítanak. A kutya- és macskatulajdonosok 52%-a emellett főleg az internetről szerzi be az összetevőkkel, a csomagolásokkal, vásárlói véleményekkel és az árakkal kapcsolatos ismereteit.
A kisállat tulajdonosok ­vásárlási döntéseiben a márkahűség is fontos szerepet játszik: a kutyatartók 57%-a és a macskatulajdonosok 59%-a már korábban is vásárolt márkát választ.
A kategórián belül azonban némi impulzív vásárlás is megfigyelhető: az ezredfordulós generációhoz ­tartozó válaszadók 58%-a állította, hogy a kisállat-termé­kek bolti promóciói befolyásolják őket. A kutyatulajdonosok 58%-a ­ráadásul sok esetben ötletszerűen vásárol jutalom­­falatokat.

Kulcsfontosságú információk
A kisállattartók vásárlás előtt ­internetes kutatást is végeznek, áttekintik az össze­tevőket, elolvassák a csomagolást, és össze­hasonlítják az árakat. Ezt szem előtt tartva a márkáknak ki kell emelniük a friss és természetes össze­tevőket vagy más egészségügyi előnyöket hangsúlyozó csomagolásokat.

 

(TERMÉKMIX magazin – 2024. májusi szám)