A tavalyi év utolsó hónapjában közel 6 százalékkal drágultak az élelmiszerek a megelőző év hasonló időszakához képest. Legnagyobb mértékben a sertéshús és a belőle készült készítmények ára nőtt. Az alapvető élelmiszerek drágultak, a bor és a zöldségek ára ugyanakkor csökkent egy év alatt.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint tavaly decemberben 4 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak, mint egy évvel korábban, az év egészét tekintve pedig 3,4 százalékos volt az árdrágulás. Ezen belül az élelmiszerek ára 5,9 százalékkal nőtt éves összevetésben és az árak emelkedése a novemberihez képest is gyorsabb ütemű volt, akkor 5,5 százalékot regisztrált a KSH. Az élelmiszerek ára mellett a szeszes italok, a dohány­áruk és az üzemanyag ára nőtt a leginkább a tavalyi év utolsó hónapjában, ezek a tényezők voltak a legfőbb okai az átfogó áremelkedésnek.

Az élelmiszerek drágulásában meghatározó volt a sertés­hús árának 23,7 százalékos decemberi emelkedése a no­vemberi 14,8 százalékos éves növekedés után. A sertéshúsból előállított készítmények ára szintén kiugróan nőtt. A feldolgozott hústermékek közül a párizsi, és a kolbász ára 13,2 százalékkal, a szalámi-szárazkolbász-sonka termékköré 10 százalékkal növekedett egy év alatt, 2018 decemberéhez képest. A cukor ára 12,2 százalékkal nőtt az egy évvel korábbiakhoz képest.
Az idényáras élelmiszerek, a burgonya, friss zöldség, és a gyümölcs együttes ára 8,3 százalékkal nőtt, de ebben a termékkörben változatosabban alakultak az egyes termékekre vetített árindexek. A friss gyümölcsök árának 17,7 százalékos decemberi éves emelkedése novemberben még 13,2 százalékos volt. A burgonya 5 százalékkal drágult, a zöldségek ára ugyanakkor enyhe mértékben, 2 százalékkal csökkent decemberben éves összehasonlításban.
A dohányáruk mellett az égetett szeszes italok is 8,1 százalékkal többe kerültek, mint egy évvel azelőtt, de a bor még olcsóbb volt, igaz már csak 0,2 százalékkal.

Novemberhez képest is a sertéshús nyert
Havi összevetésben az látszik a KSH adataiból, hogy hasonló trendek érvényesültek, mint az éves változásnál. Novemberhez képest kiugró, 7,5 százalékos volt a sertéshús drágulása, míg a feldolgozott hústermékeknél ennél enyhébb, 1-2 százalékos áremelkedést mért a statisztikai hivatal.
Szembetűnő volt az is, hogy a karácsonyi ünnepek közeledtével néhány alapvető élelmiszer többnyire 2 százalék körüli áremelkedést produkált. A mért adatok szerint a tojás és a kenyér ára is 2 százalékkal nőtt a megelőző hónaphoz képest.

Januárban is tovább nőttek a világpiaci élelmiszerárak
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO adatai szerint januárban már a negyedik egymást követő hónapban nőttek a világpiaci élelmiszerárak, ezúttal elsősorban a növényi olajok, a cukor és a szemes termények drágulása miatt. A januári árindex decemberhez képest 0,7 százalékkal (1,3 ponttal), 182,5 pontra nőtt.
A FAO élelmiszerár-indexe az öt legfontosabb élelmiszer­-alapanyag - növényi olajok, szemes termények, húsfélék, tejtermékek és cukor - nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.
Januárban a szemes termények ára novemberhez képest 2,9 százalékkal (4,8 ponttal) 169,2 pontra, 2018 májusa óta legmagasabb szintre emelkedett.
A növényi olajok árindexe 7 százalékkal (11,6 ponttal) hároméves csúcsra, 176,3 pontra, a cukoré 5,5 százalékkal (10,4 ponttal) 2017 decembere óta a legmagasabb szintre, 200,7 pontra, a tejtermékeké pedig 0,9 százalékkal (1,8 ponttal) 200,6 pontra nőtt.
A húsfélék árindexe januárban 4 százalékkal (7,5 ponttal) 182,5 pontra süllyedt és ezzel egy 11 hónapig tartó folyamatos növekedési trend szakadt meg.

 

(TERMÉKMIX magazin – 2020. februári szám)