Idén Bock József kapta a Magyar Bor Akadémia Életmű Díját, a villányi borász az Országház Vadásztermében vehette át a rangos elismerést.

A Magyar Bor Akadémia a 2017-ben alapított díjjal a magyar bor ügyének élethosszon át tartó kiemelkedő szolgálatát ismeri el. A díjat évente egyszer ítélik oda az arra érdemes természetes személynek, elismerve ezzel a díjazott személy borszakmai életművét. Az Életmű Díj a magyar szőlészet és borászat területén évtizedeken át végzett kiemelkedő, országos jelentőségű teljesítményért adható. A Magyar Bor Akadémia életműdíját eddig Tiffán Ede, Garamvári Vencel, Szepsy István, Kállay Miklós és Módos Péter nyerte el.
Az idei díjazott, Bock József munkásságát a díjátadó ünnepségen Jakab István, az Országgyűlés alelnöke méltatta, aki kiemelte: Bock József neve fogalommá vált az elmúlt évtizedekben a magyar borásztársadalomban.
„Hazánk történelme, adottságai, borkultúrája, termék­különlegességei és kitűnő szakemberei erős alapot teremtenek. Ehhez azonban nagy egyéniségek, karakterek kellenek, akik formálják, törik az utat és felvállalják az ezzel járó nehézségeket. Bock József élete és munkássága jó ­példa arra, hogy szívós, kitartó munkával, életen át tartó töretlen hittel kimagasló eredményeket lehet elérni” – fogalmazott Jakab István.
Koch Csaba, az MBA elnöke elmondta: Bock József több mint ötven éve készít bort, jelentős a közösségi szerepvállalása, többek közt az MBA elnökségi tagjaként is.


A laudációt Gere Andrea villányi borász olvasta fel. Ebben az állt: Bock József azok egyike, akik úttörő szerepet játszottak a Villányi Borvidék újjászületésében és új alapokra helyezték a magyar borágazat egészét. Szakmai tevékenységét számos kitüntetés mellett 1997-ben az Év bortermelője díjjal ismerték el, 2007-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét és ­elnyerte az Év Pincészete díjat, majd 2014-ben a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka kitüntető címet is.
Nagy István agrárminiszer pedig úgy fogalmazott köszöntőjében: a jó borász istenáldotta tehetség, „akiben ötvöződik az anyag, a lélek és a szellem. Többet tesz annál, minthogy a szőlőből bort készít. Kopár dűlőből termő vidéket teremt, tanít, fejleszt, inspirál. Munkát, kenyeret biztosít családoknak, lendületet ad szűkebb és tágabb közösségének. A lét teljességét képes megjeleníteni a borban”.
A tárcavezető hozzátette azt is: amikor azt kérdezik Bock Józseftől, mi a sikere titka, ő azt válaszolja, az, hogy a hagyományok és a munka tisztelete mellett olyan tevékenységet választott, amivel magának és másoknak is örömet tud szerezni.


Bock Józseffel életműdíja apropóján beszélgettünk.

» Mit jelent az ön számára a díj, illetve minek az elismeréseként tekint rá?
Nagy öröm! Egy ilyen elismerést a több évtizedes, szorgalmas és kitartó munkával lehet kiérdemelni. A családom és a kollégáim támogató hozzáállása, munkája is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy megkaphattam ezt a díjat, ami – azt gondolom – a szakma és a fogyasztók elismerése is egyben.

» A kezdetek kezdetén nem akart borászkodni, ­pedig családi hagyomány volt önöknél. Miért idegenkedett először tőle, aztán mi vitte rá mégis?
A kötelezettség miatt tehernek éreztem fiatalon. Aztán édesapám halála és más tényezők (egyebek közt a családhoz tartozás érzése, a környezet szépsége) munkára sarkalltak, később pedig a siker motivált.

» Pincészet, hotel, étterem, szépségipar – sokrétű a Bock cégcsoport tevékenysége. Miért döntött a több lábon állás mellett? Milyen vezetőnek tartja magát és melyek a legfontosabb alapelvei?
A több lábon állást a lehetőségek kényszerítették ki. A szőlőtermesztést, a borászatot és a vendéglátást is csak külön-külön tudtuk pályázatokkal megtámogatni. A három egységben körülbelül 100 fő dolgozik jelenleg teljes munkaidőben. Szigorú, de igazságos és jóindulatú vezetőnek érzem magam. Alapelveim a rend, a fegyelem, a tisztaság és a következetes munka.

» A Bock név alatt megjelentek egészségtudatos, illetve kozmetikai termékek is. Mi adta az ötletet ahhoz, hogy erre a piacra is belépjen?
A szőlő mellékterméke a szőlőmag és a bogyóhéj, ezek nagy mennyiségben tartalmaznak antioxidánsokat, ­illetve rezveratrolt, amire az emberi szervezetnek szüksége van. A rezveratrol a polifenolok közé tartozó vegyület, melynek rákellenes, gyulladáscsökkentő, vércukorcsökkentő és a kardio­vaszkuláris rendszerre gyakorolt jótékony hatását mutatták ki állatkísérletekben. Az ilyen és ehhez hasonló molekulákat próbáljuk felhasználni és minél több olyan kivonatot ­készíteni, ami hasznos lehet. Magam is évek óta fogyasztom ezeket.

» Ha valaki csak borászattal foglalkozik, Ön szerint meg tud ma élni kizárólag csak abból?
Óvatos vagyok és bevallom, ez még számomra is kérdőjeles.

» A cégcsoport tevékenységi körének mely ­szegmense a legnehezebb, a legnagyobb kihívást jelentő? Mi ­ ennek az oka?
A szőlőtermesztés a legnehezebb, mert rengeteg más tényezőtől függ, többek közt a munkaerőtől, a növényvédelemtől, időjárástól stb. A másik nagy feladat pedig az értékesítés.
De komoly kihívást jelentenek a különböző gazdasági terhek is, melyek folyamatosan növekvő tendenciát mutatnak: az infláció, a csomagolóanyagok drágulása, a munkadíjak, az energiaárak emelkedése és még sorolhatnám...

» Hogy látja a hazai borászat elmúlt években ­befutott ívét és ennek fényében perspektíváját?
A borászatok számára nagyon nehéz ez az időszak. A kezdeti lendület hanyatlása látható, a borfogyasztás folyamatosan csökkenő tendenciát mutat, a covid, a háború, a hatalmas infláció és ezek hatásai is igen megnehezítik a dolgunkat.

» Változtak a borfogyasztási szokások a kezdetek óta?
Az utóbbi időszakban a borfogyasztás a könnyedebb borok irányába megy, a fehér, illetve rosé borok sokkal népszerűbbek a fogyasztók körében.

» Hogyan viszonyul a mai generáció a borokhoz, mennyire márkahűek?
A mai fiatalokat még meg kell győzni, hogy egyáltalán bort igyanak, és ehhez komoly marketingmunkára van szükség.

» A nemzetközi láncok itthon és a nemzetközi piacon mennyire segítik a magyar borok megismertetését a fogyasztókkal?
A nemzetközi élelmiszerláncok a covid óta átvették a teljes uralmat a magyar borok forgalmazása felett.

» Sok mindent elért már, van még valami, amit mindenképp szeretne megvalósítani?
Békés, nyugodt családi életet szeretnék úgy, hogy a gyerekeim­nek ne kelljen folyamatosan küzdeni!

[Fotók: Bock cégcsoport]

 

(TERMÉKMIX magazin – 2024. júliusi szám)

digitális lapszám ITT: