Nagygyörgy András, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület külső kapcsolatok igazgatója az Élelmiszerbank munkájáról, a magyarok adakozókedvéről és a szervezet új szolgáltatásairól mesélt lapunknak.
Kimagasló eredménnyel zárult a Magyar Élelmiszerbank Egyesület 18. karácsonyi tartósélelmiszer-gyűjtő akciója. Idén 42%-kal több, összesen 342 ezer kiló felajánlás érkezett, így sikerült megközelíteni a 2021-ben elért 348 ezer kilós rekordot a novemberi akción. Az adományokból az Élelmiszerbank 68 ezer élelmiszercsomagot tud összeállítani és nélkülözőkhöz juttatni az egyes áruházak környékén működő karitatív szervezetek közreműködésével.
A szervezet a lakossági felajánlásokból, valamint a kereskedelmi szereplőktől mentett árukból összesen 500 ezer élelmiszercsomagot tervez kiosztani rászorulók között novemberben és decemberben.
Országszerte 700 üzletet látogatnak
Nagygyörgy András, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület külső kapcsolatok igazgatója közölte, hogy az Élelmiszerbank összesen 3000 négyzetméternyi raktárral rendelkezik, ahol havonta átlagosan 200 tonnányi, gyártóktól érkező élelmiszert készítenek elő továbbadományozásra. Partnereik és önkénteseik eközben 700 áruházba látogatnak el szerte az országban, ahonnan összegyűjtik azt a megmaradt pékárut, zöldséget, gyümölcsöt, amit a boltok már nem adnak el az előző napról. A frissárut még aznap ki is osztják az együttműködő szervezeteken keresztül a rászorulóknak.
Az Élelmiszerbanknak összesen 21 alkalmazottja van, és mintegy 600 karitatív partnerszervezettel működik együtt az országban: például helyi családsegítők, idősgondozók, karitatív szervezetek, gyermekotthonok, hajléktalangondozók vannak köztük.
„Ők látják, hogy az ellátottak között kinek milyen igényei vannak. Abban is segítenek, hogy a helyi rászorulókhoz eljusson az étel. Így a sümegi rászorulóknak például a sümegi áruházból juttatják el a mentett termékeket” – mondta.
Az élelmiszer mindig lejárati idő előtti, vagy közeli lejáratú, esetleg csomagolási hibás, vagy promócióból visszamaradt termék. Ezek a forgalmazók számára már nem feltétlenül bírnak értékkel, feleslegessé váltak – pedig fogyasztásra még tökéletesen alkalmasak. Éppen ezért mentik meg őket a megsemmisítéstől, rászorulók számára.
Helyi szervezetekkel együttműködve
Az Élelmiszerbank minden áruházlánccal külön folyamatot dolgozott ki, hogy az ő logisztikai rendszerükbe illeszkedjen a mentés. Van olyan, ahonnan hűtött árut vagy húsárut is tudnak menteni, de többnyire pékárut, zöldséget és gyümölcsöt kapnak. Az osztási pontokon ellenőrzik a kapott termékeket egyesével, amelyekből 3–5 kilós csomagokat állítanak össze.
„A helyi karitatív szervezetek csak a saját klienseiknek osztanak. Minden egyes átadott csomagot dokumentálunk. Az önkénteseink ezt folyamatosan ellenőrzik azért, hogy azokhoz kerüljön a csomag, akiknek valóban szükségük van rá. A kereskedők is azzal a feltétellel adják át, hogy nyomon követhető legyen, kihez került a termék” – magyarázta.
Nagygyörgy Andrásék minden szervezet kapacitását ismerik. Például nemrég levescsontot ajánlottak fel Kiskunfélegyházán, amihez olyan szervezeteket kerestek a környéken, akik hűtővel rendelkeznek. Arra is figyelnek, hogy milyen ellátotti csoportoknak segítenek. Egy hajléktalan-ellátó szervezeteknek nem küldenek lisztet, mert a klienseik saját konyha híján nem tudnák elkészíteni.
Országszerte 250 ezer rászoruló
Az Élelmiszerbanknak vannak saját járművei, de fuvarozók is segítenek nekik a szállításban. Többnyire azonban a karitatív szervezetek szállítják el az árut.
„Így a teljes országot le tudjuk fedni. Összesen 250 ezer ember részesül az adományokból, amiből 170 ezer ember legalább havonta egyszer, vagy gyakrabban kap belőle” – jelentette ki.
Hangsúlyozta, hogy nagyon sok ember munkája van ebben, mintegy 6500 önkéntes vesz részt az adományok gyűjtésében, feldolgozásában, kiosztásában. Az áruházak dolgozói is részt vesznek a válogatásban. A helyi kis karitatív szervezetek részben önkéntes alapon, de van, hogy saját munkatársat beállítva működtetik a rendszert.
Ez a szervezeteknek azért éri meg, mert az ott élő rászorulóknak nagy segítséget jelent az élelmiszer. Emellett a visszajelzések alapján a szociális gondozást és fejlesztést is segíti az élelmiszeradomány. Például egy tanoda lényegesen hatékonyabb oktatást végezhet, ha a gyerekeknek nem üres a hasuk tanulás közben.
Hatékony működés Költséget főként a logisztika jelent az Élelmiszerbanknak
„Azt szokták mondani ránk, hogy mi vagyunk a jótékonysági szervezetek nagykereskedői, csak mi ingyen biztosítjuk az adományokat. Nagyon hatékonyan kell ezt a feladatot ellátnunk. Magánemberek és cégek pénzadományaiból működtetjük a gépparkot és a raktárat, de az élelmiszert ingyen vesszük át” – jegyezte meg.
Mindezt vállalatirányítási rendszerük támogatja, ami minden egyes terméket a lejárati idővel, beszállítással, értékkel nyilván tart. Így biztosan nem kerül lejárati időn túlra egy termék.
A lakosság minden évben a háromnapos novemberi tartós élelmiszer-gyűjtésen keresztül támogathatja a rászorulókat. Emellett pénzadományok felajánlásával is segíthetik az egyesületet.
„Egy 1000 forintos felajánlás arra elég, hogy 30 ezer forintnyi élelmiszert juttassunk el a rászorulóknak. Ha valaki háromezer forintot küld nekünk, abból mi 32 élelmiszercsomagot tudunk összeállítani. Tehát megharmincszorozzuk a pénzadományok értékét” – hangsúlyozta.
Catering szolgáltatás és céges rendezvények
Az Élelmiszerbank a közelmúltban több új szolgáltatást is bevezetett. Elindították a „JótéKonyha” nevű, profi catering szolgáltatásukat, amit céges rendezvényekhez kínálnak. Az ebből befolyt összeg a szervezet működését támogatja. A rendezvényekre természetesen nem mentett élelmiszerből főznek, hanem vásárolják hozzá az alapanyagot. Ha marad étel a főzésekből, azt rászorulókhoz juttatják el.
„Van, hogy családi napokra kitelepülünk, és több száz főre főzünk. Edukációs és játékos csapatépítő programokat is tartunk már céges csoportoknak. Sőt, akár esküvőkre is főzünk, hiszen ez is egy támogatási formája a munkánknak” – sorolta.
Mindezt felszerelt konyhájuk teszi lehetővé. Vannak profi szakácsaik, de önkéntesek is részt vesznek a főzésekben.
Éttermek is csatlakozhatnak
Újabban már sokkoló hűtők is segítik a munkát, öt iskolából mentik így a fel nem szolgált ebédeket. Az élelmiszerbiztonsági előírások szerint a készételek esetében három óra áll rendelkezésre a maradékok átvétele és kiosztása között, de a sokkoló hűtővel ez 24-48 órára növelhető.
„Elkezdtünk kijárni vendéglátóhelyekre, rendezvényekre, és forgalomba állítottunk egy készétel-mentő autót. Ez egy olyan teherautó, amin van sokkoló hűtő, egyszerre 300 adag ételt tud lehűteni. Most év végén szinte minden este járunk a Budai Vigadóhoz, a Várkert Bazárhoz, egyéb nagyobb rendezvényhelyszínekre, és mentjük a maradékot” – mondta.
Az üzleteknek is megéri
Nagygyörgy András azt mondja, idén több adománykéréssel fordultak a lakossághoz, mert már februárban érezhető volt, hogy kevesebb ember és cég tudja segíteni a munkájukat az infláció miatt. A tapasztalatok szerint egyértelműen nő közben az igény a segítségre, ebben az évben már jóval a fűtési szezon előtt megemelkedett a rászorulóktól érkező kérelmek száma.
Nagygyörgy András felhívta a figyelmet arra, hogy az sem könnyítette meg a helyzetet, hogy a kereskedőknek be kell fizetniük a környezetvédelmi termékdíjat és az EPR-díjat, ami a felajánlásokat is befolyásolja, hiszen a szabályozás nem tesz különbséget aközött, hogy a forgalmazók kereskedelmi céllal vagy adományként adják tovább a terméket. Az viszont az üzleteknek is előnyös, hogy az adományozás miatt nem kell a termék megsemmisítéséről gondoskodniuk, ráadásul az Élelmiszerbank közhasznú szervezetként adóigazolást tud kiállítani az adományok értékéről, ami alapján adójóváírást igényelhetnek a vállalatok. A szakember szerint ezért mindenképpen megéri a boltoknak és a gyártóknak is az együttműködés.
(TERMÉKMIX magazin – 2023. decemberi szám)