Egyre több szereplő lép be az online kereskedelembe. A szeptemberben indult Közért+ kicsit más, mint a többi online webshop, kicsit jobban a miénk, hiszen a magyar vásárló akaratlanul is előnyben részesíti a hazai földön termett zöldségeket és gyümölcsöket, a magyar hús- és tejtermékeket és nagyon szívesen szemezget a kézműves specialitások között. A Közért+ weboldalán pedig dúskálhatunk minden földi jóban. A koncepció működik, a szortiment bővül, a kiszállítás gyorsul – minden adott a sikerhez. A digitális termelői piacon Dr. Czermann János, a Közért+ vezérigazgatója vezetett körbe minket.

» Mikor és milyen céllal indult Közért+ webshop?
A Digitális Termelői Piac program keretében létrejött Közért+ küldetése, hogy összefogjuk a minőség iránt elkötelezett hazai termelőket és kisvállalkozókat, hogy a Magyarországon előállított és termelt termékeknek egy hatékonyabb, illetve nagyobb mértékű kereskedelmi becsatornázását tegyük lehetővé.
A kiskereskedelmi értékesítés a Közértplusz.hu-n idén tavasszal indult tesztüzemben és egy bővített 1500 termékből álló szortimenttel most szeptemberben volt egy nagyobb bevezető kampányunk. Egy olyan online szupermarketet építünk, ahol 5-6000 cikkes kínálattal szeretnénk dolgozni és folyamatosan nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy legalább 95%-ban, de hosszabb távon is 90%-ban legyenek a szortimentünkben a hazai, magyarországi előállítású termékek. Ezen belül is kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy a termelői, kézműves termékek folyamatosan a promócióban hangsúlyt kapjanak. Tehát végső soron nekünk a fogyasztók kiszolgálásán túl nagyon fontos küldetésünk, hogy a magyar termelőket, a magyar termék előállítókat támogassuk a piacra jutásukban.

» De nemcsak retail vonalon dolgoznak, ugye?
Említettem a Digitális Termelői Piac program alapvető célkitűzéseit. Ezzel összhangban a nagy tételű értékesítést is próbáljuk segíteni. Egy termelőnek, egy gazdának vagy egy termék előállítónak mindig kényelmesebb a nagy tételű értékesítés, és mi szeretnénk segíteni nekik piacot találni. A nagy felszívó rendszerekbe – pl. közétkeztetés, Horeca-szektor vagy kiskereskedelmi láncok - segítjük őket ­bejutni. Több száz termelőt tudunk így integrálni, ami egységesen olyan jelentős tétel, hogy egy nagy kereskedelmi lánc vagy egy közétkeztetési partner számára is értelmezhető árualap. Röviden összefoglalva, az egyenként kicsi termelőknek az integrációját tudjuk a nagykereskedelmi csatornákban elvégezni.

» Milyen gondolatokkal léptek be az online piacra, ahol szép számmal vannak versenytársak?
Mindenki, aki ma az online kereskedelmi piacon elindul, úgy áll hozzá – és ez ránk is igaz – hogy ennek a tevékenységnek, ennek a piacnak kb. 3–5 év múlva lesz egy olyan értelmezhető üzemmérete, ami hosszútávon egy üzletileg fenntartható működést fog biztosítani. Ma az online élelmiszer-kereskedelem a teljes élelmiszerkereskedelmi volumen mindössze 1,2%-a körül van, tehát hihetetlenül picinek tűnik a teljes volumenhez képest.
Ma tulajdonképpen egy térfoglalási játszma van az online kereskedelemben, aki most itt meg tud tapadni, az a következő években vélhetően egy folyamatosan bővülő piacon tud magának helyet találni. Úgyhogy azt gondolom, hogy hely az van még bőven.
A mi számításaink szerint 3-5 éven belül a teljes kereskedelmi volumenen belül 10-15% közé fog esni az online kereskedelem aránya és ez egy hihetetlenül dinamikusan növekvő piac lesz. Mi sem feltétlenül erre a jelenlegi 1,2%-ra fókuszálunk, hanem arra, hogy egy olyan jó minőségű szolgáltatást nyújtsunk az ügyfeleinknek, ami hosszútávon megalapozza az eredményes működésünket.

» Belistáznak nagy márkákat, külföldi termékeket is a portfóliójukba?
Hetente százasával bővülnek most a termékeink. Komoly erőforrást szánunk arra, hogy ezt karácsonyig folyamatosan bővítsük. Azt remélem, hogy év végéig, de legkésőbb a következő év elejéig elérjük a már említett 5-6000-es termékszámot.
A termékeket alapvetően a vásárlóink igényeihez igazítjuk, a kínálatunkban a termelői, kézműves termékek mellett megjelennek a nagy magyar márkák is. Értelemszerűen vannak olyan termékek, termékkategóriák, amik itthon nem előállíthatók vagy termelhetők, - így a tengeri halak, vagy a déli gyümölcsök -, ezek esetében indokolt lehet a kivétel, de főszabály szerint erősen koncentrálunk a hazai élelmiszerekre.

» Mennyire népszerűek a kisüzemi termékek, illetve mennyire hiányoznak az ismert nagy hazai márkák termékei a kínálatukból?
A tesztüzemben azt láttuk, hogy nagyon nagy a vásárlói fogékonyság a termelői és kézműves termékek iránt és nem idegenkednek egy új kereskedelmi szereplőtől sem. A zöldség-gyümölcs kategória mellett ezt a kisüzemi vonalat képviselik a tej és a hús beszállítóink is. Most még Pick és Gallio termékek sincsenek. Ezek egyébként be fognak jönni. A vásárlói visszajelzések alapján a fogyasztók nagyon szeretik a termelői élelmiszereket és gyakran is vásárolják azokat, de a jó minőségű magyar brandeket is szívesen vásárolják. A két termékkategória nem zárja ki egymást. Úgyhogy ennek megfelelően bővítjük folyamatosan a szortimentünket.
» Kínálatukban sok frissáru szerepel, hogyan biztosítják, hogy azokat frissen is kapja meg a vásárló?
A mi programunk tulajdonképpen az úgynevezett rövid ellátási láncnak a prototípusa, ami arról szól, hogy lehetőség szerint a termelő és a felhasználó között minél kevesebb szereplő legyen és lehetőség szerint minél kevesebb ideig utazzon a termék. Mi erre törekszünk. A vásárlás utáni betakarítás bizonyos volumeneknél nem tartható, viszont nekünk akkor is az a vállalásunk, hogy másfél napnál többet nem állhat a raktárunkban a friss áru, tehát olyan forgási sebességet kell biztosítanunk, hogy ezt a várakoztatási időt ne lépjük túl. A hosszabb tárolással már romolhat az étel minősége, összetétele, úgyhogy abszolút ezt a rövid ­ellátási láncot tartjuk alapvető fontosságúnak.

» Milyen árfekvésben és időgaranciával vállalják a kiszállítást?
Jelenleg a kiszállítással még eléggé gyerekcipőben járunk, de saját logisztikát, saját raktárakat és saját szállítmányozást építünk ki. Önmagában is egy óriási feladat ezek ­fejlesztése, de ebből nyilván nem érezhet semmit a vásárló. Ennek megfelelően a logisztikában igyekszünk mindig a fejlettségi szintünkhöz igazítani a vállalásainkat. Jelenleg 1–3 nap a kiszállítási idő, ami átlagosan másfél napon belül megtörténik. Ezt a határidőt folyamatosan fogjuk csökkenteni, ­október hónaptól már egy idősávos kiszállítási rendszerre állunk át, ahol a vásárlóink már meg tudják adni, hogy melyik nap és milyen időzónában kérik a házhoz szállítást. Az ehhez szükséges fejlesztéseket már elvégeztük, úgyhogy e tekintetben a piacon elvárt színvonalhoz most zárkózunk fel.
Folyamatosan nézzük a piacot, hogy ott mik az árszintek, a miénk, én azt gondolom, hogy középutas, ennél talán kevesebb az olcsóbb, mint a drágább árfekvésű kiszállítás. Az áraink az idősávos kiszállítással változni fognak, kicsit tőzsderendszerben fognak működni, a keresettebb idősávok a drágábbak, míg a kevésbé keresettek olcsóbbak lesznek.

» Milyen területen érhető el a szolgáltatásuk?
Jelenleg Budapestet és az agglomerációt szinte teljes egészében le tudjuk fedni és mivel Kecskeméten van egy raktárunk, Győrben pedig egy központunk, ezért az M5-ös és az M1-es vonala környezetében található településeket is el tudjuk látni. A nyári időszakban a Velencei tó térségét és a kelet-balatoni régiót is le tudtuk fedni.
Nagy várakozásokkal tekintünk a 2022-es évre, hiszen megkezdtük az észak-kelet magyarországi terjeszkedésnek az előkészítését. Debrecen-Nyíregyháza térségében szeretnénk a következő nagyobb ütemű bővülést megvalósítani a jövő évben. Természetesen abszolút hosszú távú cél az országos kiterjedtség. Ezzel kapcsolatban azt azért nem árt tudni, hogy az online vásárlással szembeni bizalmatlanság a nagyvárosokban oldódik fel legelőször, nem véletlenül Budapesten indult el. A megyei jogú városokban és a nagyobb vidéki városokban már érződik erre az igény, de az egyéb vidéki régiókban azért ez még nem jellemző. Mi viszont az egyéb logisztikai szolgáltatókkal (pl. GLS) már az ősz folyamán át fogunk állni az országos kiszállításra. Persze csak részben, mert ­bizonyos termékeket ezek a szolgáltatók nem szállítanak, például hűtött termékeket ilyen úton nem lehet majd rendelni, ezek szállítását csak a saját logisztikánkkal tudjuk megoldani.

» Hogyan találják meg egymást a kistermelőkkel, beszállítókkal?
Összesen több mint 500 beszállítóval és termelővel állunk kapcsolatban. Törekszünk arra, hogy a kisebb brandek, a kisebb beszállítók megjelenjenek a kínálatunkban és ezt folyamatosan kommunikáljuk is. Ennek megfelelően nagyon sok megkeresést kapunk, már a nagyobb márkák is felfigyeltek ránk és bejelentkeznek hozzánk, úgyhogy kezd megfordulni a dolog. Most már inkább azt látjuk, hogy nagyobb arányban jelentkeznek, mint ahogy mi keressük őket.
» Kik alkotják a vásárlóközönségüket?
A mi webshopunkon jellemzően a 30–50 év közötti családosok vásárolnak, nők és férfiak egyaránt. Ami nagyon meglepő volt számunkra, hogy jelentős arányban vannak az 50–70 év közötti vásárlók is. Érdekes módon nagyon hatékonyan el tudjuk érni őket az online felületeken. Elsősorban ebből a két korosztályból kerülnek ki a vásárlóink. Ők azok, akik nagybevásárlásokat szeretnek tenni, a fiatalokra talán inkább a gyakoribb, kisebb értékű és kevésbé tervezett, tudatos vásárlás a jellemző. Nálunk is ez látszik. Mi a nagybevásárlásokhoz kínálunk alternatívát a vásárlóinknak, és úgy látjuk, hogy ez visszaigazolódni látszik a nálunk megtöltött kosarakban.

» Mi a legkeresettebb termékkategóriájuk?
A tavaszi-nyári időszakban nagyon nagy forgalma volt a szezonális gyümölcstermékeknek. Hihetetlenül nagy volumeneket lehet elérni eperből, sárgabarackból, tehát a klasszikus, kedvelt hazai gyümölcstermékekből. Emellett, ahogy folyamatosan bővült a szortimentünk, alakult át a fogyasztási szokás is a webshopunkon. Ma már egyértelműen előtérbe kerültek a feldolgozott és friss hústermékek és a napi fogyasztási cikkek, tejtermékek és pékáruk. Most már egyértelműen az látszik, hogy a klasszikus heti bevásárlásokat követi a kosárösszetétel.
Nagyon széles az általunk kézművesnek nevezett termékkörünk. A klasszikus méz, lekvár témán felül nagyon sok egyedi, speciális termékünk van, például rizs alapú smoothie-k, különböző speciális édességek, kézműves édesipari termékek – ezek közkedvelt termékeink, úgyhogy rendszeresen és gyakran meg is jelennek a vásárlóink kosaraiban.

» Az egyedi és hazai termékkínálaton felül odafigyelnek a fenntarthatóságra is?
Nagyon próbálunk odafigyelni arra, hogy ne termeljünk szemetet a vásárlóinknak. Eleve olyan papírban vagy kosárban szállítunk, ami fenntartható, környezetbarát csomagolóanyag. De ládákban is szállítunk, amit nem is hagyunk ott, kipakolunk, aztán elhozzuk. Vásárlóink részéről felmerült az igény, hogy azoknál a termékeknél, ahol van visszamaradó szelektíven gyűjthető csomagolóanyag (üveg, fém és papír) vegyük vissza, így ezeket a következő vásárlás alkalmával a futárjainknak vissza lehet adni és mi a megfelelő módon kezeljük ezeket.

» Mik a terveik a következő esztendőre?
A már említett földrajzi terjeszkedés és szortimentbővítés mellett van egy-két üzleti célkitűzésünk is. Vásárlóink mostani átlagos kosárértéke 15–16.000 Ft körül van, ami az ősz folyamán várhatóan emelkedni fog. Éves szinten szeretnénk meghaladni a 20.000 Ft-os átlagos kosárértéket.
A másik fontos üzleti célunk, hogy 2022 év végéig szeretnénk egy üzletileg is önfenntartó pályára állni, tehát addig a beruházásainknak, befektetéseinknek egy fordulóját szeretnénk elérni.

 

(TERMÉKMIX magazin – 2021. októberi szám)

BELELAPOZOK