A vendéglátó szektor kiesésének köszönhetően csökkenő forgalom jellemezte a 2020-as évet az ásványvizek és üdítőitalok piacán. Az ágazat azonban nem tétlenkedik, míg a csomagolás terén a palackozásra használt PET palack környezeti hatásának csökkentésében, addig az üdítőitalok terén a kalóriacsökkentésben van a kihívás. A gyümölcslé- és üdítőital gyártók innovációs tevékenységük során tovább növelik kínálatukban az alacsony energia-tartalmú, energiamentes, zéró kalóriás termékek részarányát. A szegmens eredményeiről és terveiről a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség titkárát, dr. Bikfalvi Istvánnét kérdeztük.

» Hogyan alakult az elmúlt évben az ásványvíz- és üdítőitalfogyasztás Magyarországon? Továbbra is növekvő tendenciát mutat?
Az elmúlt év fogyasztási adatai valamennyi alkoholmentes ital kategóriában csökkentek a járvány miatt. Az első negyedéves forgalom még az előző években kialakult trendeknek megfelelően alakult, azaz 2019 első negyedévéhez képest közel 10 százalékkal nőtt az ásványvizek, ízesített vizek, szénsavas üdítőitalok, gyümölcslevek és jegesteák eladott mennyisége. A koronavírus márciusi megjelenését követően azonban a második negyedévben drasztikusan visszaesett az ágazat értékesítése a kereskedelmi egységekben, ­illetve lényegében lenullázódott a vendéglátóiparban. A harmadik és negyedik negyedévben – bár kisebb mértékben, mint a második negyedévben – de szintén csökkent a forgalom.
Átalakult az értékesítés szerkezete is. A kisebb kiszerelések forgalma jelentősen lecsökkent, a nagyobb, gazdaságosabb kiszerelések iránti kereslet pedig emelkedett. 2020-ban az összes forgalom 8,2 százalékkal csökkent a tavalyi évhez képest. Ezen belül – vállalatonként eltérő mértékben – a természetes ásványvizek forgalma 10,8 százalékkal, az ízesített vizeké és szénsavas üdítőitaloké 4,9 százalékkal, a 100 százalékos gyümölcsleveké 11,3 százalékkal, a gyümölcsitaloké 2,7 százalékkal, a jeges ­teáké pedig 12,3 százalékkal csökkent.

» A 2020-as, vírushelyzettel nehezített év után milyen tanulsággal, tapasztalattal vágnak neki a gyártók az ugyancsak bizonytalan 2021-es esztendőnek?
Az egyelőre nem javuló járványhelyzet miatt sok változásra nem számítunk, a forgalom bővülésének alapfeltétele a járvány megszűnése, de legalábbis csökkenése, a vendéglátóhelyek üzemelésének megkezdése, rendezvények megtartása.

» Tartanak még a fogyasztók a kalóriaszegény üdítőitalokban használt édesítőszerek egészségügyi kockázatától?
A magyarországi élelmiszergyártó ágazatok közül elsőként és a mai napig egyedül a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség fogadott el önkéntes cukorcsökkentési programot. A vállalási rendszer célja, hogy 2020 ­végéig felére csökkenjen a Magyarországon forgalomba hozott alkohol­mentes italok (szénsavas üdítőitalok, gyümölcslevek, jeges teák) átlagos cukor- és kalóriatartalma a 2010-es értékekhez viszonyítva.
A szövetségünket alkotó vállalatok a kitűzött célt termékeik receptúrájának átalakításával, új, innovatív termékek bevezetésével valósítják meg, valamint bővítik kínálatukban az alacsony kalóriatartalmú és a kalória­mentes termékek arányát. Valamennyi, az ágazatunk szereplői által használt édesítőszer biztonságos, amelyet az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság is többször megerősített. Ennek megfelelően évről évre nő az édesítőszereket tartalmazó alacsony energiatartalmú, energiamentes, zéró kalóriás termékek fogyasztásának mértéke az összes fogyasztáson belül.

» Mivel csak az ásványvizek csomagolására használt PET palackok kb. 30-35%-át gyűjti szelektíven a magyar lakosság, hogyan lehetne ezt az alacsony százalékot növelni?
Erre mindenképpen a visszaváltási rendszer bevezetése ad majd megoldást. A magyarországi ásványvíz- és üdítőital-gyártók elkötelezték magukat a rendszer bevezetése, működtetése mellett. Szövetségünk, és a betétdíjas/visszaváltási rendszer működtetésében széles nemzetközi tapasztalattal rendelkező tagvállalataink koncepcionális javaslatokat fogalmaztak meg az italcsomagolások visszaváltási rendszerének működtetésével, illetve egy nagy kapacitású PET palack újrahasznosító üzem hazai létesítésével kapcsolatban, amelyet az érintett döntéshozók rendelkezésére bocsátottak.

» Az ősszel bemutatott karbonsemleges PET palackok elterjedése megoldást jelenthetne erre a környezet­védelmi problémára?
A karbonsemleges PET palackok használata szép ­példája a környezetvédelemnek, a palackok hatékony szelektív ­gyűjtése és körforgásos hasznosítása azonban a visszaváltási rendszer bevezetésével valósulhat meg.

 

(TERMÉKMIX magazin – 2021. februári szám)