Az Euromonitor International elkészítette éves jelentését arról, hogy mit akarnak idén a fogyasztók, milyen trendek várhatóak 2023-ban a fogyasztói szokásokban, és mi motiválja majd a vásárlókat.

Az Euromonitor International minden évben felméri, hogy a világban hogyan alakul a fogyasztás, és milyen trendek alakítják a piacot. Legújabb vizsgálata abból indul ki, hogy 2023-ban a világ népessége 8 milliárd fő, az éves inflációs ráta 5,8%, a teljes fogyasztói kiadás 54 billió dollár. A lakosság 62%-a használja az internetet, a rendelkezésre álló jövedelem 64 billió dollár, és idén ­6,5%-os növekedés várható a teljes kiskereskedelmi forgalomban.
A szervezet ezúttal azt a tíz legfőbb trendet ismerteti, ami idén és a közeljövőben meghatározza a vásárlói magatartást.

Hiteles automatizálás
A digitális technológia fontos erő, de nem ér fel az emberrel. A vásárlók ma a gyors és kényelmes lehetőségek felé húznak, hogy időt és pénzt takarítsanak meg.
A hiteles automatizálás előnyös a vállalkozások termelékenységét nézve. A robotok az emberi képességeket meghaladó pontosságot és sebességet képesek elérni. Az üzletek a költségek csökkentése, a műveletek optimalizálása és a hatékonyság maximalizálása érdekében fektetnek be ezekbe a technológiákba. A fejlett algoritmusok és a pontosabb személyre szabás olyan tartalmakat, termékeket vagy szolgáltatásokat kínálhat, amelyek az ügyfelek egyedi preferenciáit tükrözik.
A túlzott automatizálás azonban veszélyeztetheti a márka iránti elkötelezettséget. Az ügyfelek úgy érezhetik, hogy elszakadtak márkájuktól, ha az emberi elemet eltávolítják a vásárlási élményből.
A technikai előnyöknek felül kell múlniuk a személyes interakciókat, de az a legjobb, ha a fogyasztók megkapják a választás lehetőségét. Az életminőséget javító és az emberi szakértelmet kiegészítő robotika a jövőben versenyelőnyt jelent.

Költekezés korlátozása
Az infláció és a magas árak folyamatosan gyengítik a vásárlóerőt. A megfizethetőség és az akció jelenleg fontosabb tényező a márkahűségnél.
Az új vásárlási szokásokra reagálhatnak a cégek azzal, ha racionalizálják a termékcsoportokat, megvizsgálják árképzésüket, átalakítják a beruházásokat és optimalizálják az ellátási láncot.
Az olyan fizetési modellek, mint a Buy now, pay later (BNPL: Vedd meg most, fizess később) segíthetnek a szűk költségvetésből élőknek abban, hogy tovább tartson ki a pénzük. A jutalmazási programok, a kedvezmények és exkluzív akciók szintén fenntarthatják a vásárlói hűséget.
A viszonteladási vagy bérleti lehetőségek révén a márkák is spórolhatnak. Érdemes stratégiai partnerségeket kialakítani a megfizethető áruk előállítása vagy különleges kedvezmények érdekében.
Még ha az infláció és a megélhetési költségek csökkennek is a közeljövőben, a korlátozott költségvetésből élők továbbra is takarékoskodni fognak. A spórolás viszont azt eredményezi, hogy a sajátmárkás termékek és a diszkontok bizonyos kategóriákban nagyobb ­piaci részesedésre tesznek szert.

Jól töltött képernyőidő
Az emberek a digitális eszközhaszná­latban is tudatosságra törekednek. Központosítani akarják a platformhasználatot, mivel a túl sok platform frusztrálttá teszi őket. Tavaly a fogyasztók ­57%-a törölt le appokat az okos­telefonjáról.
Többségük nem tervezi, hogy csökkenti a képernyő előtt töltött időt, de olyan megoldásokat keresnek, amelyekkel optimalizálhatják online tevékenységeiket. A gondozott tartalmak, az egyszerűsített alkalmazások és a személyre szabott ajánlások segíthetik őket ebben.
A szuperalkalmazások jelentik ehhez az egyik utat, amelyek egyablakos megoldást nyújtanak a kommunikációhoz, a vásárláshoz, a pénzügyekhez és más ­napi feladatokhoz.
A márkáknak meg kell érteniük, hogyan, mire használják a felhasználók az alkalmazásaikat vagy webhelyeiket, az adatokat pedig olyan platformok és felületek létrehozásához kell kiaknázniuk, amelyek hozzáadott értéket teremtenek. Azok a márkák, amelyek időt takarítanak meg a fogyasztóknak, végül megszerzik a figyelmet.

Gazdaságosság fenntartható módon
A megszorítások nem csak rosszat eredményeznek, hiszen a csökkentett fogyasztás közvetve növeli a fenntarthatóságot. A világjárvány idején a biztonság megelőzte a zöld szemléletet, de most a takarékosság a fő szempont. A termékek, az energia és a lakhatás árai az embereket megszorításokra késztetik.
Tavaly a fogyasztók kevesebb mint egyötöde volt hajlandó többet fizetni a fenntartható háztartási cikkekért. A piaci dinamika azonban olyan zöld tevékenységekre ösztönözte az embereket, mint az elromlott eszközök javítása, a használtruha-vásárlás és a bérlés. A vevők ­34%-a vásárolt használt tárgyakat 2022-ben.
A körkörös üzleti modellek jelentenek kiutat ebben a helyzetben a cégeknek. A viszonteladói és bérleti szolgáltatások javíthatják a készletgazdálkodást anélkül, hogy kizárólag a nettó új termelésre támaszkodnának a cégek.
A fenntartható termékek árát azonban közelebb kell hozni a hagyományos termékek árához. Az üzleti modelleknek arra kell törekedniük, hogy ­egyszerre ­valósuljon meg a költségmegtakarítás és a zöld kereskedelem.

Virtuális játék, mint mainstream szórakozás
Az online játék ma már a szórakozás egyik legnépszerűbb formája. Az emberek kiutat keresnek a mindennapi stresszből, az online közösségek összekötik a hasonló érdeklődésűeket.
A játékosok egyre több időt és pénzt fektetnek be. Piaci jelentőségét mutatja, hogy a fogyasztók 30%-ának volt 2022-ben játékkonzolja, és a fogyasztók ­37%-a 2022-ben legalább hetente vett részt online videojátékokban.
Sok vállalkozás felismerte már a szerencsejátékban rejlő potenciált, és jövedelmező bevételi forrást és a hatókör bővítésének eszközét látják benne. A játékosok száma egyre nő, és a szegmens ma már tömegpiaci lehetőséget jelent. A szponzorációk, a hirdetések, a játékon belüli vásárlások és a termékinnovációk képezték eddig a fő bevételi forrást, de az AR/VR technológiai beruházások is szárnyalnak. A márkáknak figyelembe kell venniük a holisztikus játékkultúrát, és azt, hogyan igazítsák kínálatukat a gamer fogyasztókhoz. Meg kell határozniuk, hogyan illeszkedik a szórakoztatóipari ágazat a stratégiai tervükbe.

Itt és most
Az öröm is lehet motiváció a vásárlásra. Az „Itt és most” trend arról szól, hogy az emberek a pillanatnak élnek.
Az érzelem-alapú marketing, amely pozitív márkaasszociációt idéz elő, segíthet a vállalatoknak a figyelem felkeltésében. A spontaneitásra vagy időszerűségre építő kreatív kampányok vonzóak lehetnek a fogyasztóknak: például a pop-up üzletek, a villámértékesítések, a korlátozott idejű ajánlatok vagy az exkluzív leárazások is vásárlásra csábítják az embereket.
Az alternatív fizetési módok még inkább meghatározóak ennél a trendnél, míg a hűségprogramokban a készpénzvisszatérítési kreditek vagy jutalompontok további vásárlásra ösztönözhetnek. Az új hitel- vagy kölcsönlehetőségek a vásárlók szélesebb csoportjának is elérhetővé teszik a termékeket. Ezt támasztja alá, hogy a BNPL 2022-ben 156 milliárd dollár hitelezési értéket ért el.
A vállalatoknak igencsak ajánlott nyomon követni a vásárlási és böngészési tevékenységek trendjeit, hogy valós időben testre szabhassák a promóciókat és a kommunikációt. Ezzel a márkák a fogyasztói figyelem középpontjába kerülhetnek.

Újjáélesztett szokások
Az utóbbi évek miatt megnőtt az igény a valós élményekre, az emberek nem akarnak bezárva lenni. Az újjáélesztett rutinok egyszerre testesítik meg a világ­járvány alatt felvett szokásokat, a vágyat a következetességre és a minden­napi élet egyszerűsítését.
A marketingesek akkor tudnak most új ügyfeleket szerezni, ha megmutatják, hogyan illeszkednek a termé­kek a fogyasztók mindennapi rutinjába. A pandémia idején az otthoni fogyasztás dominált az eladásokban, de mostanra visszatértek az otthonon kívüli élmények és vásárlások. Az élelmiszeripar, az italgyártás, a vendéglátás és a szórakoztatás újra bekapcsolódhat az otthonon kívüli élményekbe.
A márkáknak esélyük van arra, hogy hosszú távú kapcsolatokat alakítsanak ki a világot újra felfedezni kívánó vásárlókkal. Támogatniuk kell azokat a fogyasztókat, akik vissza akarnak térni a korábbi rutinjukhoz. Azok a termékek és szolgáltatások érvényesülnek majd, amelyek a bizalmat erősítik. Az élményalapú kiskereskedelem és élelmiszeripar növelheti a márkák iránti elköteleződést és lelkesedést.

Női egyenjogúság a középpontban
A női vásárlók tisztességes képviseletet akarnak, és olyan márkáktól vásárolnak, amelyek kiállnak a női egyenjogúság mellett. Mindez új lehetőségeket nyit a vállalkozások előtt. Az egészségügyi szolgáltatók az elsők között voltak, akik a fejlett nőgyógyászati ellátással teret hódítottak. A „femtech”-be (technológiai megoldások nőknek) történő beruházások pedig az elmúlt néhány évben ugrásszerűen megnőttek.
Újabban a divatcégek bővítik kínálatukat, hogy több testtípust és korcsoportot szolgálhassanak ki. Az élelmiszer- és étrend-kiegészítő gyártók olyan készítményeket fejlesztenek ki, amelyek a terhesség, a szülés utáni időszak vagy a menopauza alatti táplálkozási igényeket célozzák meg.
A nemek közötti egyenlőséget is figyelembe vevő termékek egyre inkább standarddá válnak. Érdemes a márkáknak megvizsgálniuk marketingstratégiájukat, termékkínálatukat ebből a szempontból is, és a vásárlókkal személyre szabott, együttérző kommunikációt folytatni.

Személyes szükségletek mindenek felett
Manapság az emberek kimerültsége hatalmas mértékű. A fogyasztók úgy akarnak élni, hogy napi kötelességeiket teljesíteni tudják, anélkül, hogy közben teljesen kimerítenék energiá­jukat.
Ez a trend a személyes szükségleteket mindenek fölé helyezi. A vásárlók a lelki békét és a megnyugvást keresik, és olyan hangulatjavító termékeket akarnak, amelyek elősegítik a stresszoldást, a jó közérzetet vagy a kikapcsolódást.
A vállalatoknak kiutat kell mutatniuk ehhez. Ezen trend szerint a fogyasztók olyan emberekre és termékekre fordítanak figyelmet, amelyek őket szolgálják. A vállalkozások számára kulcsfontosságú lesz, hogy felmérjék, hogy az ajánlataik hogyan tudnak értéket teremteni. A konkrét szükségletek kiszolgálása lehet egy út ezekhez a fogyasztókhoz.

Fiatalok és befolyásolnak
A Z-generáció gazdasági erőt képvisel, és a népesség közel egynegyedét teszi ki. A márkáknak gyorsan ki kell ismerniük ezeket a trendteremtőket.
A Z-generáció immunis a hagyományos reklámokra, de az ajánlásokban és a véleményekben jobban megbízik. A felhasználók által generált rövid és interaktív tartalmak ösztönzik az elköteleződést, de a márka és az ügyfelek közötti kapcsolatnak kölcsönösen előnyösnek kell lennie. A Z-generációs fiatalok 64%-a bízott meg független fogyasztói véleményekben 2022-ben.
Ezek a fogyasztók nem eredendően lojálisak. Világosan látniuk kell a márkával való interakcióik értékét ahhoz, hogy visszatérő vásárlókká váljanak.
A közösségi média szerves része az életmódjuknak, inspirációért, információért és véleményekért is görgetik a hírfalakat. A figyelmi idő egyre csökken, a tartalom viszont robbanás­szerűen növekszik. A márkáknak másodpercek alatt kell kitűnniük a tömegből.
A márka története az, ami eladható, de bizalom csak akkor alakul ki, ha a vállalatok betartják ígéreteiket.