Ilyen újdonságok jöhetnek idén az üzletágban: virágízek, gyökérporok, reishi gomba, puffasztott tengeri moszat és társaik. Bár Magyarországra nem minden divathullám gyűrűzik be, de jó részük előbb-utóbb nálunk is kifejti a hatását.
Az Amazon által éppen a legutóbb felvásárolt egészségtudatos vásárlókra épülő bolthálózat, a Whole Foods minden héten milliókat szolgál ki, így van rálátása arra, hogy milyen élelmiszereket is fogyasztanak manapság a vásárlóik. Decemberben közétette, hogy az adatelemzéseik szerint milyen trendek megerősödésére számítanak 2018-ban.
A virág ízei
Az élelmiszeróriás úgy hiszi, hogy egyre több otthoni szakács és élelmiszergyártó fog virágokat adni az ételeihez, és nem díszítésként, hanem az íze miatt. Előrejelzésük szerint a levendulás latte, a hibiszkuszos tea és bodzával bármi népszerű lesz. Emellett érdemes felkészülni arra is, hogy mindennek rózsaíze lesz. A cég olyan érdekes ételpárosításra is felhívja a figyelmet, mint az ibolya és a mályvacukor.
Szuperporok
Ez a folyamat már elkezdődött, elég ha csak a matchára, a maca gyökérre, a kakaóra, a kurkumára, a spirulina algára, a kellevélre, a fűszernövények, vagy gyökerek porrá őrölt változataira gondolunk. A Whole Foods szerint a fogyasztók egyszerű porokkal fogják felütni a főztjüket ételkészítéskor, hogy egészségesebbek és ízletesebbek legyenek a fogásaik.
Funkcionális gombák
Egy újabb trend, amelyet az egészségtudatosság hajt, és emiatt a gombák szinte az élelmiszerkészítmények összes fajtájában megtalálhatóak lesznek. Az italok, mint a kávé, a tea, vagy a smoothie-k olyan gombákkal lesznek összepárosítva, mint a reishi (pecsétviaszgomba) vagy a chaga.
A Közel-Kelet lakomái
Az élelmiszeripari trendek szerint a vásárlók ma már a hummuszon és a falafelen túl is hajlandóak kóstolót tartani, és az unalomig ismert elemeken túl keresnek felfedezni valót a Közel-Kelet régióiból. Ennek megfelelően várható, hogy olyan összetevők is felerősödnek majd, mint a harissa, a zatar fűszerkeverék, a petrezselyem, a tahini és a szárított gyümölcsökből is jó pár fajta. A perzsa, az izraeli, a marokkói, a szíriai és a libanoni konyhára irányul majd a fókusz.
Átláthatóság 2.0
A csomagoláson egyre több információra van szüksége a vásárlónak, és arra, hogy az ikonok még jobban átláthatóbbak legyenek, ennek megfelelően a szupermarketek még jobban jelzik majd a GMO, a Fair Trade címkéit, emellett az összetevők, valamint az utánkövethetőség is lényeges elem lesz.
Csúcstechnika a növényeknél
Ma már a lehetetlennek tűnő vállalkozást is végrehajtották, és már készítettek olyan növényalapú burgert, amely még a húsevők igényeit is kielégíti. Most a Whole Foods szerint még több fehérjealapú növényi élelmiszert készítenek majd, hála az élelmiszeripari fejlesztések magas színvonalának. Még több olyan tej nélküli „tejtermék” várható, amelynek az íze legalább olyan finom, mint a tejet tartalmazóké. Még több növényalapú joghurt várható és több változat a mogyorótejre.
Puffasztott és pattogatott rágcsák
A technológiai fejlesztésekre hivatkozva az élelmiszerlánc azt állítja, hogy megjelent jó pár új extrudálási módszer. Ennek köszönhetően még több puffasztott termékre számíthatunk. Jöhetnek a zöldségropogósok, a puffasztott tészta, a puffasztott tengeri moszat és az ízesített puffasztott rizs is.
A taco villant
A Whole Foods elemzése szerint az Egyesült Államokban népszerű étel megváltoztatja azt, ahogy eddig, mint sós fogásra gondoltak rá, tehát készülhetünk arra, hogy a tacót desszertként lássuk viszont. Ugyancsak várható a tortillalap evolúciója, hiszen egyre többen vásárolják a klasszikus tésztalap valamilyen ettől eltérő variációját. Jöhetnek a leveles zöldségek, saláták, és az algák is a tacóba 2018-ban.
A gyökértől a szárig
Az irányzat, amely a növények összes elemét fel kívánja használni, még mindig él. Ez a magas szintű vendéglátásban már jó ideje kifejtette a hatását, de a Whole Foods szerint az élelmiszerlánc alsóbb régióiban is várhatjuk, hogy megjelenik. Az élelmiszerpazarlás 2017 nagy témája volt, így számíthatunk arra, hogy az élelmiszergyártók felülnek erre a hullámra, és még jobban az érdeklődés középpontjába kerülhet ez a terület. Készülhetünk arra, hogy olyan részekből készülő termékek jelennek meg a piacon, amelyek korábban a gyártók hulladékai voltak.
Egészségedre, buborék!
A szénsavas kávé, a különböző kivonatok buborékos megfelelői mind egyre jobban terjednek. Számíthatunk arra, hogy minden felpezseg majd a közeljövőben, és teljesen új termékskála alakul ki a buborékokra épülve.
(forrás: Finedining Lovers)