2016-ban a bioélelmiszerek fogyasztása 33 500 millió euró forgalmat generált Európában; 11,4%-kal magasabbat, mint az előző évben. Ebből 30 700 millió eurót az Európai Unió (+ 12 %) tett ki, mely az Egyesült Államok után a második legfontosabb piac.

A pénzügyi válság óta ez a második alkalom, hogy ez a piac kétszámjegyű növekedést ért el. A legjelentősebb, 22%-os, 6 736 millió eurós növekedés Franciaországban volt. Összességében az ország második volt Németországot követően (9 478 millió euró), és továbbra is megelőzte Olaszországot (2 644 millió euró).

Az Ökológiai Gazdálkodási Mozgalmak Nemzetközi Szövetsége (Ifoam) és az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (FiBL,) által készített tanulmány szerint az európai ökológiai termőterület ismét növekedett, elérve a 13,5 millió hektárt (+6,7 %), melyből 12,1 milliót (+8,2 %) az Európai Unió tett ki.

Spanyolország több mint kétmillió hektárral vezető helyen szerepel, melyet Olaszország követ 1,8 millióval, majd Franciaország 1,5 millióval. Az utóbbiak kiemelkedő növekedést produkáltak, Olaszország 300 000 hektár, Franciaország 216 000 hektár növekedést ért el.

Az ökotermelésre fordított teljes terület aránya Európában 2,7%, míg az EU-ban 6,7%. Liechtensteinben ez az arány eléri a 37,7 %-ot, és az EU-ban Ausztria szerepel az élen 21,9 %-kal.

A termelők száma szintén növekedett 6,9 %-kal, Európában 373 240-nel (az EU-ban megközelítőleg 300 000-rel; 10 %-kal), az első helyen Törökországgal (67 879), majd Olaszországgal (64 210) és Spanyolországgal (34 673).

Európában a bioélelmiszerek fogyasztása egy főre vetítve megközelítőleg 41 eurót tett ki 2016-ban; ami az EU-ban átlagosan 60,5 euróra emelkedik. Az évek óta vezető svájci fogyasztás egy főre vetítve 274 eurót tesz ki, ezt követi Dánia (227 euró) és Svédország (197 euró).