Az élelmiszerkereskedelemre vonatkozóan 2018-ra öt trendet azonosíthatunk. A brit Institute of Grocery Distribution (IGD) fejlődést jósol erre az évre. A vállalat az élelmiszer kiskereskedelemre vonatkozó elemzése a következő trendeket tekinti irányadónak.

A saját márkák prémiumizációja

Ez a trend a brit kereskedelemben jóval régebbi, mint más országokban, de újra nő a jelentősége, mivel a diszkont szektor Nagy-Britanniában erősödött. A diszkontoknak a magas minőségre és az elfogadható árszínvonalra kell törekednie, hiszen már régen felismerték, hogy elsősorban olyan termékekkel érhetnek el sikereket, amelyek a fogyasztók köreiben magas minőség-imázzsal rendelkeznek. A brit fogyasztók 75%-a nyilatkozta azt, hogy ez a trend már jó néhány éve megfigyelhető, és a jövőben is irányadó marad.

Az árukészlet "hiper-lokális" lesz

Bár a fogyasztók már hozzászoktak ahhoz, hogy számtalan ország termékei elérhetőek a számukra, egyre nagyobb a helyben előállított árucikkek iránti igény. Ez automatikusan ahhoz vezet, hogy a környékről származó, vagy csak egy bizonyos időszakban elérhető termékek iránti kereslet egyre nő. Ezek az árucikkek azért keresettek, mert egyedülállóak és egyediek. Ez azonban újfajta követelmények elé állítja az ellátóláncot. Mivel ezeknek a termékeknek korlátozott a hozzáférhetősége, komplexebbek a szállítási feltételek és sokkal lassabban lehet hozzájutni ezekhez az árucikkekhez.

Gyorsabb és egyszerűbb szállítás

Az online kereskedelem által „elkényeztetett” fogyasztó lehetőleg mindenhez gyorsan, egyszerűen és kedvező áron szeretne hozzájutni. Ez innovatív megoldásokhoz vezet, amelyek arra is szolgálnak, hogy a kereskedők megkülönböztessék magukat versenytársaiktól, amihez az szükséges, hogy a vállalatok óriási mennyiségű adatot gyűjtsenek be és értékeljenek ki. Előre fel kell ismerni a várható vásárlói magatartást. Ki mit szeretne, mikor, mennyit és milyen feltételekkel?

Lifestyle, egészség, wellness

A kereskedők e célból különleges zónákat hoznak létre az üzletekben, a meglévő üzleteket pedig ennek megfelelően alakítják át Ezzel egy időben az online csatornákon e trendnek megfelelő termékeket és szolgáltatásokat kínálnak. Az interneten a fogyasztónak kényelmesen és gyorsan meg kellene találnia, amit keres, anélkül, hogy üzleteket kelljen keresgélnie, a gyártóktól pedig azt várják, hogy a trendre vonatkozó kínálatuk világos és egyértelmű legyen. Itt az egészséges életstílus utáni vágyról, a vegetáriánusok és a flexitáriánusok, valamint a „mentes” vagy a „tiszta életmódnak megfelelő” jelzésekről van szó. Ezekbe a termékekbe, melyek növekedést generálnak, a kereskedelemnek és a gyártóknak mindenképpen be kell fektetniük.

Hogyhogy a vevők mégis vásárolnak az üzletekben?

A kereskedelemre egyre nagyobb nyomást gyakorolnak az „omnishopperek”. Egyre inkább elmosódik az online és az offline közötti határvonal. Ezért a kereskedelemnek újra kell alkotnia magát, amelyhez elsősorban a "Big Data" járul hozzá. A vevők élelmiszereket is egyre gyakrabban vásárolnak online, ezt a trendet eddig több hagyományos kereskedelmi vállalat kétségbe vonta. A helyhez kötött kereskedelem számára az új termékek és innovációk biztosítják annak lehetőségét, hogy a vásárlókat az üzletekbe becsalogassák.