A PayPal adatai szerint minden korábbinál többet vásárolunk mobil eszközök használatával, egyre többet használjuk a közösségi médiát kereskedelmi célokra, és úgy tűnik az e-kereskedelemben a kényelem mellett már az etikai megfontolások is megjelennek.

A jövő bevásárló központjai a közösségi oldalak A fogyasztók nyitottak az újdonságokra és gyorsan hozzászoknak az olyan újításokhoz, mint például a közösségi platformokon történő kereskedelem. Az elmúlt 6 hónapban globálisan a fogyasztók már 30%-a vásárolt valamit közösségi oldalon. A kutatások szerint a magyar internetfelhasználók 30%-a fordít figyelmet a közösségi oldalon termékekkel kapcsolatos tartalmakra. Ez 10 százalékponttal több, mint az EU átlag[3]. A közösségi oldalakon történő vásárlásra leginkább fogékony fiatalok a 18-34 éves korosztály.

Ajándék az utolsó pillanatban? Vásároljon digitális terméket! A filmekhez vagy zenékhez való online hozzáférést lehetővé tevő streaming szolgáltatások felhasználótábora világszerte töretlenül növekszik, ami igaz Magyarországra is, nálunk az online filmek és zenék a legnépszerűbb digitális termékek. A PayPal adatai szerint a regisztrált felhasználók 23%-a fizet mobiltelefonról digitális termékekért (például Spotify vagy HBO GO előfizetés), e-könyvekért vagy számítógépes játékokért.

Az e-kereskedelemben is megjelenik környezettudatosság Úgy tűnik, lassan az etikai megfontolások egyre nagyobb szerepet kapnak az e-kereskedelemben is. Tavaly a világ minden tizedik vásárlója vásárolt már legalább egy olyan terméket, amit a fenntartható fejlődés elveinek megfelelően gyártottak. A környezettudatos vásárlás a nők számára és a 18-34 éves korosztály számára kiemelten fontos. A kutatások szerint a 18-24 év közöttiek 14%-a, a 19-39 évesek 11%-a gondolta már meg magát vásárlás közben etikai okokból kifolyólag.

Külföldről olcsóbb, a kis üzletek termékei eredetibbek A globális online vásárlók 55%-a vásárol külföldi üzletekben, elsősorban jobb árakat (53%), vagy a helyi piacon nem elérhető termékeket keresve (33%). Ugyanakkor 66%-uk a helyi vállalkozásokat részesíti előnyben, különösen az ünnepi időszakban, mivel ilyenkor többen keresnek kézműves termékeket.

Az ünnepek alatt nő az adományozási kedv Az ünnepek alatt sokan az ajándékokra szánt összeget mások megsegítésére fordítják. A felnőtt magyarok 77%-a adományoz pénzt jótékonysági célokra és a rászorulók segítésére.

“Az ünnepi időszak nem csupán lehetőség a kedvezményes vásárlásra, hanem jó alkalom egy jótékonysági szervezet támogatására is. A PayPal nyolc éve támogatja a Giving Thuesday kezdeményezést, ami egyedülálló lehetőség bárki számára, aki jó ügyet akar támogatni” – fűzi hozzá Marcin Glogowski.