Az alumínium italdobozok teljes újrahasznosítási aránya az Európai Unióban, Svájcban, Norvégiában és Izlandon 2017-ben 2,3%-ot emelkedett 2016 óta (72,8%) és ezzel 2017-ben soha nem látott, 74,5%-os rekordértéket ért el.

A Metal Packaging Europe és az European Aluminium legutóbbi, európai újrahasznosításról készített statisztikája szerint közel 31 millárd dobozt hasznosítottak újra az EU-ban és az EFTA országokban 2017-ben, amely több mint 420 000 tonna alumíniumot jelent. Az alumínium újrahasznosítása 95%-kal kevesebb energiát igényel, mint a nyers alapanyagból történő termelés, emellett az újrahasznosítási folyamat a nyers alapanyagot felhasználó gyártáshoz képest csak 5% üvegházhatást okozó gázt termel.
A dobozgyártók és az alumínium beszállítók bizakodnak, hogy az európai doboz újrahasznosítási arány az elkövetkező évtizedben tovább fog növekedni, főként az olyan intézkedések kombinációjának köszönhetően, mint a fejlett visszagyűjtési rendszer és az olyan ösztönző hatású kezdeményezések, mint például a modern visszaváltó automaták és önkéntes visszavitelen alapuló ('pénzt a dobozért') rendszerek.