Csak az elmúlt hetekben több brit FMCG-óriás alakította át teljesen a termékei csomagolását.

Az Egyesült Királyság teljes üdítőital-piaca 2021-ben 16,7 milliárd fontot ért el. Jelenleg ez az Egyesült Királyság egyik leggyorsabban növekvő FMCG-kategóriája. A siker azt mutatja, hogy a fogyasztók továbbra is hajlandóak költeni a finomságokra, de nem feltétlenül egészségtelen termékekre. 2021-ben az alacsony kalóriatartalmú és kalóriamentes üdítőitalok az eladások közel 70%-át tették ki – írja a Grocery Gazette.

Mivel a piac egyre telítettebb, a márkák számára létfontosságú, hogy kitűnjenek a szupermarketek polcain. Csak az elmúlt hetekben több brit FMCG-óriás alakította át teljesen a termékei csomagolását.
A Lilt üdítőital nemrég a Fanta tulajdonába került, a 7UP pedig friss, új külsőt kapott. A School of Marketing vezérigazgatója, Ritchie Mehta szerint az iparágban sokat számít a siker szempontjából a csomagolás. A márkaeszközök átalakítása azonban veszélyt is rejt magában, amire példaként a Tropicana négy évvel ezelőtti, az eladásokat rontó újratervezését említette. A lapnak azt mondta, hogy a márkaépítés és a csomagolás terén meg kell találni a helyes egyensúlyt abban, hogy mit kell megtartani a régi elemekből, és mit kell hozzáadni.

A Grocery Gazette megvizsgálta, hogy négy nagy üdítőital-márka miért változtatott a termék külsején.

A Liltből Fanta ananász és grapefruit ital lesz
Az ikonikus üdítőital-márka, a Lilt volt az egyik első olyan ital, amely idén teljes márkaátalakításon esett át. Februárban a Coca-Cola bejelentette, hogy a terméket kivonja a forgalomból, és Fanta márkanév alatt vezeti be újra. Megtartják a Lilt ízvilágát és jellegzetes gyümölcsös ízét, de a Fanta termékcsaládnak megfelelően nevezték át. Ezt azzal indokolták, hogy egy gyengén teljesítő márkát „nyugdíjaznak” egy globális márka erősítése érdekében.

Külsejében is megkülönbözteti a Sprite az eredeti és zéró cukros italokat
A hónap elején a Coca-Cola a Sprite citrommal és lime-mal ízesített üdítőitalát is átalakította, új arculatot és ízvilágot adva neki. A továbbra is élénkzöld színéről könnyen felismerhető csomagoláson úgy változtattak, hogy a Sprite Original változatán fehér, míg a Zero Sugar változatán fekete szöveg szerepel.
A Zero Sugar ezentúl könnyedebb ízvilágot is kínál. Mindez a változtatás a vállalat szerint letisztult és stílusos külsőt kölcsönöz a Sprite klasszikus megjelenésének.

A 7UP új arculatot mutat be
A PepsiCo üdítőital-márkája hét év után újult meg, új arculatot és csomagolást kapott. A PepsiCo vezető formatervezője, Mauro Porcini szerint az új megjelenés a márka nemzetközi pozícionálását hivatott támogatni.

A Robinsons modernizál
A nagy múltú márka, a Robinsons új márkajelzést vezetett be az alapvető termékkínálatában, beleértve a Fruit & Barley, a Benefits és a Minis termékcsaládokat. Az új arculat célja a márka modernizálása, egyszerűsített dizájnnal, amely merész színekkel és valódi gyümölcsöket ábrázoló képekkel utal az italok ízére.
A Robinsons szerint a befektetés azt szolgálja, hogy a márka kiemelkedjen a többi termék közül.