Az országban az elmúlt hónapokban a járvány rekordszintet ért el, ami megterhelte a tenyésztőket, és azt eredményezte, hogy az egekbe szökött a tojás ára.

Japánban már annyi csirkét öltek le a madárinfluenza miatt, hogy lassan nincs hova temetni őket – írja a CNN.

Az állami csatorna kedden arról számolt be, hogy az ország 26 prefektúrájából 16-nak nincs elegendő földje ahhoz, hogy a leölt madarakat megfelelően eltemessék. Mind a 26 azt jelentette, hogy a közelmúltban kitört a madárinfluenza-járvány a területén. A helyi hatóságok és a gazdaságok általában leölik és elássák az állatokat, hogy megakadályozzák a vírus további terjedését, de ezt most a földhiány akadályozza.

Japán az elmúlt hónapokban a járvány rekordszintet ért el, ami megterhelte a tenyésztőket, és azt eredményezte, hogy az egekbe szökött a tojás ára. Több mint 17 millió csirkét selejteztek ki ebben a szezonban, ami az eddigi legmagasabb számot jelenti. A korábbi rekordot 2020-ban érte el az ország, amikor 9,9 millió madarat vágtak le egy másik madárinfluenza-járvány miatt.

Tovább nehezíti a baromfitenyésztés helyzetét, hogy 2020 közepe és 2022 közepe között a globális takarmányárak megduplázódtak, nagyrészt az ukrajnai orosz invázió következményeként, és a tojás világpiaci ára 2023 első negyedévében történelmi magasságokba emelkedett. A Rabobank vezető elemzője, Nan-Dirk Mulder szerint most az árak globálisan 2,5-szer magasabbak, mint 2007-ben voltak, és több mint 100%-kal emelkedtek egy év alatt.

Japánban a tojás ára a múlt hónapban 10 éves csúcsot, 235 jent (1,8 dollár) ért el a Rabobank szerint. A helyzet várhatóan nem javul jelentős mértékben ebben az évben.

Amint arról beszámoltunk, Magyarországon nemrég egy Nógrád vármegyei lúdtelepen, előtte pedig Bács-Kiskun vármegyében is kimutatták a fertőzést.

(A 444 nyomán.)