Az élelmiszer-feldolgozók korábbi álláspontjuk alátámasztását látják az újabb vizsgálat eredményeiben, és várakozásaikat minden tekintetben megnyugtatóan beigazolta a jelentés. Az esetek felében az eltérés épp az itthon vásárolt termék javára szólt.

Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége örömmel vette tudomásul, hogy az újabb vizsgálat részletes eredményeit a NÉBIH a sajtótájékoztatóval egy időben nyilvánosságra hozta a honlapján - áll a szövetség közleményében.

"Az ÉFOSZ várokozásait minden tekintetben megnyugtatóan beigazolta a jelentés. Az eredmények elemzése után ugyanis egyértelműen megállapítható, hogy az itthon és külföldön megvásárolt termékek túlnyomó többsége között semmiféle összetételbeli vagy érzékszervi különbség nem volt."

Az állateledeleket leszámítva 92 élelmiszer-párt vizsgált a Nébih. Ebből 26 termék esetében nem azonos termékekről volt szó, ezért nem összehasonlíthatóak. A 68 összehasonlítható termék közül a vizsgálat során 18 esetben találtak minimális összetételbeli eltérést. "Ezek a különbségek azonban nem jelentik azt, hogy a termékek minősége eltérő lenne, azaz hogy a gyártók megkülönböztetést alkalmaznának a magyar és az osztrák fogyasztók között. Az érzékszervi bírálatokon mind az itthon, mind a külföldön vásárolt termékek szintén jól szerepeltek, köztük egyetlen termékpár esetében sem állapítottak meg jelentős különbséget. Az esetek felében pedig a kis eltérés épp az itthon vásárolt termék javára szólt" - írják a közleményben.

A hazai élelmiszergyártás megerősítéséhez elengedhetetlen az ágazat versenyképességének javítása, ehhez pedig Kormányzati támogatás szükséges. A kemény regionális és európai versenyben csak egy erős, modern, korszerű ágazat tud lépést tartani.