Sajtótájékoztatót tartott a Földművelésügyi Minisztérium (FM) a multinacionális cégek által gyártott termékek vizsgálatával kapcsolatban. A Nébih közel 100 terméket vizsgált átfogóan és honlapján közzétette a teljes a vizsgálati anyagot.

A FM Nébih-vizsgálatokkal kapcsolatos sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy 96 eltérő termékből 30-nál érzékszervi, 8 esetben összetételbeli különbséget találtak, míg 33 esetben mindkét teszttípussal gond volt, összesen tehát 71 esetben érzékeltek különbséget.

A Nébih a vizsgálatot publikáló brosúrában leírja: A felmérés arra kereste a választ, hogy a hazai és a nyugat-európai piacokon azonos márkanév alatt eltérő minőségű élelmiszerlánc-termékeket forgalmaznak-e. A teljes vizsgálati anyagot megtekintheti itt!

Mint írják: „A vizsgált termékek alapján általánosságban megállapítható, hogy a különböző piacokra különböző minőségben történő gyártás jelensége létezik, azonban
nem általános gyakorlat, csak termékenként vizsgálható, nem hatja át a teljes élelmiszerlánc-ágazatot.”

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szerint a ma közzétett vizsgálati anyag egyértelműen alátámasztja, hogy az élelmiszergyártók kettős mércével mérnek és a Nébih-vizsgálat eredménye megerősítette a korábbi feltételezést, amely szerint nagy arányban hoznak silányabb minőségű termékeket Magyarországra a multik, ami „tűrhetetlen gyakorlat.”
A tesztben az „azonos márkájú és külső megjelenésű” termékeknél 25 esetben találtak számos apróbb – ám nem számottevő különbséget az összetevőknél. A nagyobb számú eltérés érzékszervi különbség volt – melynek számos más oka is lehet, mint a különböző összetétel.  

Zsigó Róbert államtitkár ki is emelte, hogy az összehasonlító ellenőrzésen élelmiszerbiztonsági kockázat nem merült fel. Tájékoztatása szerint a termékek jelölése eleget tettek az uniós jogi előírásoknak is, a csomagolásokon feltüntetett paraméterek pedig minden esetben megfeleltek a beltartalmi összetevőknek. Ugyanakkor hozzátette, hogy vásárlók fogyasszanak jó minőségű, biztonságos magyar élelmiszereket.