A most életbe lépő szabályozás az egymilliárd forint fölötti árbevétellel rendelkező kereskedőkre vonatkozik, amelyeknek 20 termékkategória estében kell hetente kötelező akciót hirdetniük.

Június 1-jétől elindult a kötelező akciózás a kereskedelmi üzletekben. Az élelmiszerüzletekben 20 termékkategóriában számíthatnak a vásárlók árleszállításokra – erősítette meg csütörtöki közleményében Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter.

A politikus szerint a kötelező akciózás, valamint a júliusban induló online árfigyelő rendszer az árak mérséklésén, a verseny fokozásán keresztül ahhoz fog jelentősen hozzájárulni, hogy az infláció csökkenése az év hátralevő részében drasztikusabbá váljon.

A most életbe lépő szabályozás az egymilliárd forint fölötti árbevétellel rendelkező kereskedőkre vonatkozik, amelyeknek 20 termékkategória estében kell hetente kötelező akciót hirdetniük. Ilyen termékkategória például a baromfihús, a tej, a tejföl és helyettesítői, ilyen a sajt, a kenyér, a péksütemények, a száraztészta, a rizs és egyéb ceráliák, a friss gyümölcs, valamint a friss zöldség.
Az érintett üzletekben valamennyi kijelölt termékkategóriából egy-egy szabadon választott terméket szükséges a kötelező akciózást megelőző 30 napban alkalmazott legalacsonyabb árnál legalább 10 százalékkal kedvezőbb áron értékesíteniük.

A miniszter megjegyezte azt is, hogy az akciózott termékekről a kereskedők kötelesek tájékoztatni a vásárlókat, a fogyasztóvédelmi hatóság pedig ellenőrizni fogja a végrehajtást.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter április 20-án jelentette be a Kormányinfón, hogy a kormány június 30-ig meghosszabbítja az élelmiszer-árstopokat. A miniszter azt is bejelentette, hogy a boltok kötelesek lesznek akciókat meghirdetni minden héten, de árstopos terméket nem lehet akciózni. A kötelezettség alól a kisboltok mentesülnek, az intézkedés az úgynevezett „jelentős árbevétellel rendelkező élelmiszerláncokat” érinti.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség május elején arra hívta fel a figyelmet, hogy az infláció letörésének a beszerzési árak csökkentése lenne a feltételem és hogy az import súlya növekedni fog a magyar kiskereskedelemben, ha a kormány nem segít abban, hogy beszerzési árak csökkenjenek.

(Az MTI nyomán. Fotó: MTI/Hegedűs Róbert)