Az élelmiszerboltok kötelesek lesznek hetente akciókat hirdetni, de az árstopos termékeket nem lehet akciózni.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón bejelentette, hogy a kormány június 30-ig meghosszabbítja az élelmiszer-árstopokat.

A miniszter arról beszélt, hogy amíg háború van, addig infláció is lesz, és a kormány azt tervezi, hogy év végére egy számjegyűre szorítja le az inflációt. Azt mi tesszük hozzá, hogy ez a friss Eurostat adatok szerint Magyarországon 25,6 százalék volt márciusban.

Közölte, hogy továbbra is figyelik a nagy élelmiszerláncok árpolitikáját. Érdeklődésre elmondta, hogy az árstopok kiterjesztéséről nincs szó. Ennek ellenére a Kormányinfón újabb olyan intézkedést jelentettek be, amely az élelmiszerboltokat érinti. Eszerint a boltok kötelesek lesznek akciókat meghirdetni minden héten. Az üzleteknek 20 kategóriába kell besorolniuk az alapvető élelmiszereket – például a baromfihúst, a sajtot, kenyeret, péksüteményt, zöldséget, gyümölcsöt és felvágottat–, és minden kategóriában kötelesek lesznek akciósan meghirdetni egy-egy terméket. Ezeket az akciót megelőző 30 napban tapasztalt legalacsonyabb árnál legalább 10 százalékkal kell olcsóbban adni, de árstopos terméket nem lehet akciózni. A kötelezettség július 1-jén lép hatályba, a kisboltok mentesülnek alóla, az úgynevezett "jelentős árbevétellel rendelkező élelmiszerláncokat" érinti majd.

Amint arról beszámoltunk, Heiszler Gabriella, a SPAR Magyarország ügyvezető igazgatója az Indexnek arról beszélt, hogy milyen károkat okoz az árstop az áruházláncnak, és mit jelent a fogyasztókra nézve. A hatósági árak kivezetését már több szakmai szervezet is szorgalmazta.