A Tetra Pak célja a kezdetektől fogva, hogy olyan biztonságos, fenntartható és innovatív csomagolást hozzon létre, amelynek segítségével bárki számára elérhetővé válnak az egészséges élelmiszerek.

A Tetra Pak magyarországi gyára idén ünnepli megalakulásának 30. évfordulóját, és ezzel egyidejűleg az új nyomdagépük avatását. A jubileum tiszteletére a vállalat Budaörsön ünnepséget szervezett, amelyen Peter Kortsmit, a budaörsi gyár igazgatója és Dmitrij Smolin, az EMEA régió alelnöke elevenítették fel az elmúlt évek közös sikereit, és köszönték meg a dolgozók munkáját. Az eseményen beszédet mondott Dag Hartelius, Svédország nagykövete és Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere is.

A Tetra Pakot 1951-ben alapították Svédországban azzal a céllal, hogy olyan csomagolást hozzanak létre, amely megfizethető, mégis modern és biztonságos, így téve elérhetővé mindenki számára a biztonságosélelmiszereket. Sikeres víziójának köszönhetően a családi kézben lévő Tetra Pak mára a világ egyik vezető élelmiszer-feldolgozó és csomagolási megoldásokkal foglalkozó vállalatává nőtte ki magát. A korábban csak tejipar számára gyártó vállalat azóta elérhetővé tette Tetra Pak csomagolásban a fogyasztók kedvenc gyümölcs- és zöldségleveit, növényi italait, sőt már egyre több piacon kapható Tetra Pak italos kartonba töltött ásványvíz is. A Tetra Recart innovatív csomagolóanyag kifejlesztésével szerkezetének köszönhetően pedig már zöldségek, levesek, szószok, készételek, gyümölcsök és állateledelek csomagolását is biztosítani tudják. A Tetra Pak innovatív megoldásaival nemcsak a fogyasztóit, de a természetet is óvja. Csomagolásai újrahasznosíthatók, főként megújuló nyersanyagokból készülnek, az előállítás során feldolgozott faanyag rostjai FSC tanúsítvánnyal rendelkező erdőkből és más ellenőrzött forrásokból származnak. Az egyes termékeken elérhető cukornádalapú műanyagból készült záróelemek és bizonyos karton rétegek pedig szintén hozzájárulnak az éghajlat védelméhez.

A magyarországi gyár alapkövét 1989-ben tették le Budaörsön. Nem sokkal később, 1992-ben pedig meg is indult a termelés 18 350 m2-es gyárban, ahonnan jelenleg megközelítőleg évi 2,5 milliárd csomagot exportálnak a világ 54 országába.

„A Tetra Pak az első multinacionális nagyvállalat volt a rendszerváltást követően, amelyik a mi városunkat választotta magyarországi, illetve regionális székhelyének. Minta lett számunkra az, ahogyan egy családi vállalkozásból, innovatív megoldásokkal meghatározó céggé fejlődtek. Hamar megértettük, hogy egy település is úgy tud fejlődni, ha újszerű megoldásokat alkalmaz, s fokozatosan megteremti a gazdasági hátterét. Az innen származó adóbevételek biztosítják ugyanis azt a lehetőséget, mellyel a település egyre élhetőbbé válik mind az ott élő polgárok, mind a helyben működő cégek számára. Minta továbbá számunkra az is, hogy a Tetra Pak számára nagyon fontos a környezetvédelem, az energiahatékonyság és az anyagok újra hasznosítása. Ezek a szempontok a településfejlesztés területén, Budaörsön is meghatározóak.” – mondta Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere.

A jelenleg több, mint 500 alkalmazottal működő telephelyen nap mint nap azért dolgoznak, hogy innovatív és fenntartható csomagolásokat biztosítsanak ügyfeleik és a fogyasztók számára.

„Tudjuk, hogy sikereinket a dolgozóknak köszönhetjük. A Tetra Pak családi vállalkozásként indult és ez a szellemiség a mai napig kiemelten fontos számunkra. A mindenkori értékrendszerünk része, hogy modern technológiával felszerelt, biztonságos környezetet és stabil munkahelyet teremtsünk az itt dolgozónak. Büszkék vagyunk a budaörsi gyárban dolgozó kollégáinkra, és nagy örömmel veszem, hogy együtt ünnepelhetjük meg ezt a jeles évfordulót.” – mondta Peter Kortsmit, a Tetra Pak budaörsi gyárának igazgatója.

Az üzem jelentőségét jól mutatja, hogy a forradalmi Tetra Recart kartondobozt az egész világon kizárólag a Tetra Pak budaörsi gyár szolgáltatja.

A 30. évforduló alkalmából a Tetra Pak felavatta az új nyomdagépét, amely 20%-os kapacitásnövekedést biztosít a nyomtatás területén, ezzel segítve a hatékonyságot. Az automatizált minőségellenőrzési berendezéseknek köszönhetően a vevői elégedettség is növekszik majd, valamint az új gépnek köszönhetően csökken az energiafogyasztás, valamint a gyártási és technológiai hulladék mennyisége is, az automata festék kezelő rendszer pedig ergonomikusabb munkavégzést biztosít.

„A budaörsi Tetra Pak gyár nagy jelentőséggel bír az egész világon, hiszen az innovatív Tetra Recart termékünk készül itt, amely a konzervdobozok szabadalmaztatása óta a legnagyobb áttörés, amit az élelmiszercsomagolásban elértek. Hosszú évek beruházásokkal fejlesztjük magyarországi gyárunkat, ezzel is bizonyítva elkötelezettségünket az innováció, az emberek és az ország iránt. Az új nyomdagép hatékonyabb, fenntarthatóbb működést tesz lehetővé, folyamatos értéket biztosítva ügyfeleinknek és a környezetnek egyaránt.” – mondta Dmitry Smolin, az EMEA régió alelnöke.

Amellett pedig, hogy a vállalat célja megőrizni, ami jó, a Tetra Paknál folyamatosan olyan megoldások után kutatnak, melyekkel tovább fejleszthetik termékeik és eljárásaik minőségét, és javíthatják környezetre mért hatásukat. A vállalat nem titkolt célja, hogy a világ legfenntarthatóbb italos kartondobozát hozza létre, a cél elérésében pedig a budaörsi gyár is fontos szerepet játszik.