A rovarok elleni védekezésre és a rovarcsípés kezelésére széles, innovatív portfólió áll a magyar fogyasztók rendelkezésére. A választékot magyarországi forgalmazók segítségével vizsgáltuk.

Az éghajlatváltozás hatásai a rovarirtásban is megjelen­tek. A globális felmelegedés és az éghajlatváltozás Magyar­országon is meghosszabbította a szúnyogok túlélési idejét. A szúnyogok nem csak tágabb időintervallumban csíphetnek meg bennünket, hanem egyre nagyobb és sokfélébb a megjelenő állomány is.

Sikertermékek és egyedi kiszerelések
Tremmel Nóra, a Brands And More Hungary Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy idén is szúnyoginvázióra számítanak, a korai meleg miatt pedig már a „hangya­szezon” is elindult. Eladásaik már meg is ugrottak, főleg, mivel idén a nagyon magas minőségű, mégis jó árszínvonalon lévő Biotox hangyairtó csalétekkel bővült a kínálatuk. Emellett az innovatív, professzionális Biotox hangyairtó gél fogyásai is megindultak. Mindkét termék magát a hangyabolyt pusztítja el, nem csak az arra járó hangyákat.
Tremmel Nóra szerint jellemzően a porlasztható aeroszol termékeket keresik a vásárlók a boltokban, amelyek a különböző mászó és repülő rovarok irtására alkalmasak, ez a piac kb. 42%-át teszi ki. A második legkeresettebb kategóriát a testre használatos permetek és aeroszolok jelentik, ezek a termékek a teljes piac kb. ­18%-át adják.
Bőrre fújható rovarirtóból a ZigZag szúnyog- és kullancsriasztó termékeket kínálják 100 ml és 50 ml kiszerelésben. Ezek a termékek a piacon kapható egyik legmagasabb, 20% DEET hatóanyagot tartalmaznak, ennek köszönhetően a szúnyogokat 8 órán át, míg a kullancsokat 2,5 órán át tartják távol. A ZigZag 100 ml-es termék lime illatú, illetve szagtalan változatban is kapható, míg 50 ml kiszerelésben lime, citronella és szagtalan változatok elérhetők.
„A kis kiszerelésű, bőrre fújható szúnyogriasztók igazi sikertermékek, a szagtalan lett a tavalyi évben a legjobban fogyó termékünk a teljes portfólióból. Az 50 ml ZigZag lime és citronella permeteket tavaly vezettük be a piacra, és több láncban is darabszámra vetítve a legmagasabb eladást produkálták” – mondta.
Hangsúlyozta, hogy a vásárlók jobban preferálják az olcsóbb, kényelmes megoldást, ezért kezdték el kisebb kiszerelésben is forgalmazni a permeteket. A hazai piacon ezek egyedinek számítanak. Szúnyogok ellen elektromos ZigZag rovarirtó készüléket is kínálnak, amelyhez kapható utántöltő folyadék és lapka is. Kültéri használatra a ZigZag citronella spirál, illetve a ZigZag citronella olaj tartalmú gyertya 6 és 24 órás változatban érhető el.
A mászó rovarokat a ZigZag Csótány- és hangyairtó aeroszol 30 napig tartja távol a kezelt területektől, míg a ZigZag Mászó rovar és pókháló elleni spray a pókhálót is lebontja. A ZigZag Légy- és szúnyogirtó spray a levegőben maradva pusztítja el a repülő rovarokat, a ZigZag darázs- és fészekirtó pedig hatékony segítséget nyújt darazsak ellen, valamint a fészekben lévő lárvákat és tojásokat is elpusztítja, és a visszatérő egyedekre is hat.
„A darázsirtó termékeink az egyik legsikeresebbek a ­piacon, 600, 500 és 400 ml-es kiszerelésben is kaphatóak. A darázs- és fészekölő biztonságos távolságból hat erős szórófejének köszönhetően, kiemelkedően magas hatóanyag-tartalommal rendelkezik. Van, amelyiket speciális vékony csővel ellátott szórófejes kiszereléssel áruljuk, így a résekbe is könnyebben bejuttatható” – magyarázta.
A Brands and More idei újdonsága az új, 2 darabos, Biotox hangyairtó csalétek, amely már 2 héttel a piacra ­dobása után kiemelkedő forgalmat hozott.Rovarfagyasztó spray és csípés utáni ceruza
Rózsa Viktória, a Coswell Hun­gary Kft. junior trade marketing menedzsere hangsúlyozta, hogy az utóbbi időben egyre több gondot okoznak az ízeltlábúak által terjesztett ártalmas betegségek. Ráadásul a globális felmelegedés meghosszabbította a szúnyogok túlélési idejét, ezáltal a szezon kitolódott.
„A klímaváltozás hozadéka az is, hogy egyre nagyobb és sokfélébb a megjelenő állomány is, mert korábban nem jellemző szúnyogfajok jelentek meg az országban” – ismertette.
A Coswell által forgalmazott Vape termékek közül a testre használatos szúnyog-és kullancsriasztó permetekre van a legnagyobb kereslet, ezt követi az otthon védelmét biztosító kombinált elektromos szúnyogirtó készülék és az ahhoz tartozó utántöltő folyadék, illetve lapka. Emellett a Vape afterbite csípés utáni ceruzára is jelentős volt az igény a tavalyi szezonban.
Otthoni rovarirtáshoz az egyik legnépszerűbb termékük a Vape kombinált elektromos párologtató készülék. A 36 ml-es utántöltő folyadék 60 éjszakára elegendő, és a klasszikus illat mellett kínálnak mentásat és antiodore, azaz szagsemlegesítőt is. Az idei évtől már elérhető belőle a családi kiszerelésű, 2*36 ml-es duopack csomagolású utántöltő folyadék is, amely akár 120 éjszakára elegendő védelmet biztosíthat az otthon számára. A kombinált készülékhez használatos lapkákból pedig már négy variáns kapható: a klasszikus, mentás, szagsemlegesítő és a herbál változat.
Az otthoni rovarirtáshoz emellett az aeroszol portfólió kínál megoldást a mászó-és repülő rovarok ellen. Ezenfelül a Vape rovarirtó spirál levendula, citromfű, muskátli illatban nyújt hatékony megoldást kültérben a szúnyogok távoltartására. Mindemellett elérhető hangyairtó-, élelmiszermoly csapda, illetve légyfogó szalag is.
A Vape testre használatos rovarriasztó sprayt is kínál, amely a bőrre fújva „szagpajzsként” működik, vagyis elrejti a rovarokat és kullancsokat vonzó szagokat.
A Vape Derm Herbal szúnyog- és kullancsriasztó pumpás aeroszol növényi alapú összetevőkből áll, a Derm Extra rovariasztó permet akár 8 órán tartó védelmet nyújt, a Derm Kids szúnyog- és kullancsriasztó permet pedig kifejezetten az érzékeny gyermeki bőrre lett kifejlesztve. A Derm and dress testre fújható permet az egyik legnépszerűbb termékük, semmilyen nyomot nem hagy maga után, a sport változat pedig még erős izzadás esetén is védelmet nyújt.
„Idén már kétféle csípés utáni ceruzánk elérhető: a citromfű és eukaliptusz illatú Vape derm herbal csípés utáni gél, illetve az idei újdonság, a 100%-ban a növényi eredetű összetevőkből álló, aloe verát is tartalmazó csípés utáni ceruza. Enyhítik a rovarcsípés, például szúnyog- és légycsípések okozta kellemetlen érzéseket is. Alkalmas az érzékenybőrűek, illetve gyermekek számára is” – jelentette ki.
Ugyancsak újdonság, hogy idén már elérhető a Vape rovarfagyasztó aeroszol. Ez egy olyan innovatív fagyasztó spray, amely -70°C-on pillanatok alatt lefagyasztja a rovarokat, nem hagy foltot maga után az alkalmazás környezetében, és nem tartalmaz semmilyen aktív rovarirtó összetevőt, így gyerekek és háziállatok jelenlétében is alkalmazható.

Magyarország Top1 rovarirtó terméke
Zámbó Attila, a Bábolna Bio Zrt. kategóriamenedzsere úgy véli, hogy ebben az évben az enyhe télnek köszönhető hőmérsékleti és csapadékértékek előreláthatólag kedvezően fognak hatni a rovarok fejlődésére, ezáltal a piacra is.
„Fontos megemlíteni a rovarok mellett az egereket is. 2023. második felében nagy „egérinvázió” volt. Az enyhe tél miatt ez a tendencia jó eséllyel továbbra is kitart, és a rágcsálók is jóval nagyobb számban fognak előfordulni az előző években megszokottnál” – mondta.
Közölte, hogy a kiszereléseket tekintve a legnépszerűbb termékek továbbra is az aeroszolok. A teljes rovarpiac (irtó és riasztó szerek) több mint 60%-át ez a termékcsoport adja. Ezeket követik a rovarcsapdák, majd az elektromos termékek. Az egyre nagyobb számban előforduló hangyák miatt népszerűek még a rovarirtó porok, a vérszívók elleni védekezésnél pedig a szúnyogirtó spirálokat használják előszeretettel a fogyasztók.
„Szortimentünk nagyon széles skálán mozog. Az általános rovarirtó szerektől az elektromos termékeken keresztül egészen az irtószermentes termékekig a piac minden szegmensét lefedjük. Vannak speciális, egy-egy rovarfaj ellen kifejlesztett termékeink is. Ez utóbbira nagyon jó példa a Protect ágyi poloska- és bolhairtó permet, ami az elmúlt évben egyre nagyobb problémát jelentő ágyi poloskák ellen nyújt hatékony megoldást” – foglalta össze.
Zámbó Attila elmondta, hogy a testre fújható termékeik kialakításánál arra törekedtek, hogy a hosszan tartó hatás mellett az egyedi igényeket is kielégítsék. A Protect Family termékük a nagyobb kiszerelés miatt az egész család számára elegendő lehet egy kirándulás alkalmával. A Protect Ranger kifejezetten a túrázók, horgászok, vadászok részére lett kifejlesztve, míg a Protect Junior a gyermekek védelmére szolgál.
„A Protect Incognito a színtelen-szagtalan tulajdonsága és a praktikussága miatt a hölgyek kedvence lehet, a Protect Naturallal pedig a természetes hatóanyagokat kedvelő vásárlókat célozzuk meg” – jegyezte meg.
A Bábolna Bio portfóliójában a legnépszerűbb termékek az aeroszolok, legyen szó akár mászó- vagy repülőrovarról. Ezek közül is a Protect darázsirtó aeroszol az, ami a Nielsen piackutató cég által készített ranglista szerint a legtöbb forgalmat hozza.
„Ez Magyarország top1 rovarirtó terméke. Mindezek mellett nagyon sikeres a Biostop termékcsaládunk is. Ezek a termékek környezetbarát termékek, mert irtószert nem tartalmaznak” – állapította meg.
Ez azért is fontos, mert a fogyasztók elvárásai között a jó minőség, hatékonyság, könnyű használhatóság és a kedvező árfekvés mellett ­egyre inkább előtérbe kerülnek olyan szempontok is, mint az, hogy egy termék környezetkímélő legyen és természetes hatóanyagokat tartalmazzon.

 

(TERMÉKMIX magazin – 2024. márciusi szám)